instagram @kitchenettehome

Jehněčí pečeně na červeném víně

Jehněčí pečeně na červeném víně

Milujeme jehněčí maso. A když koupíte od osvědčeného farmáře z bedýnek nebo třeba od Lukáše Hejlíka, věřte, že máte jedno z nejzdravějších možných mas. Teď, v čase před vánočními svátky, si říkám, že by se tento recept hezky vyjímal i na štědrovečerní tabuli, tam, kde se kaprům příliš neholduje. Tady na blogu můžete najít už pár receptů s jehněčím masem, ale tento je jiný a nový tím, že se nejedná o maso nejdříve dušené nebo pečené pod poklicí chcete-li a propečené tak, aby maso odpadávalo od kosti. Ale v tomto receptu je celkový čas úpravy mnohem kratší a výsledná kýta bude uvnitř stále růžová jako roast beef. 

Na fotkách nebo ve videu můžete vidět, že používám teplotní sondu, ale chtěla jsem říct, že to zvládnete i bez ní. Mám pro vás snadný přepočet, podle kterého budete vědět, kdy máte maso vyndat.
Ještě dodám, že jsem měla tu čest tento recept/videorecept připravit pro vína Tarapaca, která se stala partnerem tohoto videoreceptu. V úvodu videa se také dozvíte o promu, které pro vás Tarapaca na měsíc prosinec a leden připravila.

60 minut - 5-6 porcí
Jehněčí pečeně na červeném víně

Ingredience

Na pečeni

  • 1 jehněčí kýta

  • 8-10 malých mrkviček

  • 10 šalotek

  • 1-2 dcl kvalitního suchého červeného vína

  • mořská sůl

Na marinádu

  • velká hrst čerstvého rozmarýnu

  • 10 stroužků česneku

  • 1 červenou cibuli

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 1,5 dcl kvalitního suchého červeného vína

  • čerstvě mletý pepř

  • mořská sůl

Na pyré

  • 0,5 kg brambor

  • 0,5 kg pastináku

  • 60 g másla

  • cca 500 ml mléka

  • mořská sůl

Jehněčí pečeně na červeném víně

Postup

1.

Připravte si marinádu. Rozmixujte veškeré ingredience na marinádu pomocí ponorného mixéru nebo blenderu. Touto marinádou potřete maso ze všech stran a pokud máte čas, nechte jej takto marinovat třeba i do druhého dne. Několik hodin před pečením maso vyndejte z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu.

2.

Rozehřejte troubu na 200°C. Do pekáče dejte maso a trochu kýtu ještě posolte z vrchu. Přidejte oloupané, ale celé šalotky a mrkev. Mrkve můžete nechat v kuse, nebo větší rozřízněte podélně na půl. Pokud máte nadbytek česneku, přidejte ještě celé hlavičky příčně rozříznuté. Kýtu podlijte trochou vody a zaveďte teplotní sondu do středu masa v nejvyšší části tak, aby se nedotýkala kosti. Nastavte cílovou teplotu na 60°C.

3.

Vložte pekáč do trouby na nejnižší polohu a pečte při 200°C po dobu 30 minut. Poté snižte teplotu na 175°C a dále pečte dokud nedosáhnete požadované vnitřní teploty. Při tomto postupu dosáhnete středně propečeného, uvnitř ještě stále růžového masa. Pokud nemáte teplotní sondu, počítejte přibližně 25 minut celkového pečení na 0,5 kg masa. Každopádně v průběhu pečení maso kontrolujte, podlévejte vínem a dbejte na to, aby se veškerá tekutina neodpařila a zelenina se v pekáči nepálila.

4.

Mezitím si připravte pyré. Může být samozřejmě pouze bramborové, ale s pastinákem určitě stojí za zkoušku. Pastinák je totiž úžasně aromatický a dodá příjemnou nasládlou chuť. Nepleťte si ho s petrželí, chuťově jsou to dvě celkem hodně odlišné kořenové zeleniny. Postupujte stejně jako u bramborového pyré. Uvařte v osolené vodě brambory a pastinák. Vodu slijte, zeleninu propasírujte, přidejte dostatek másla, ohřátého mléka a případně sůl podle chuti. Promíchejte a můžete servírovat, jak bude maso připravené.

5.

Jakmile je maso hotové, vyjměte pekáč z trouby a nechte jej ještě hezky vydechnout. Přikryjte maso pečícím papírem nebo alobalem, navrch ještě čistou utěrkou a nechte přibližně 15 minut odpočinout. V mezičase nahřejte talíře a vše připravte, aby mohly hody začít.

Jehněčí pečeně na červeném víně
Jehněčí pečeně na červeném víně
Jehněčí pečeně na červeném víně
Newsletter