instagram @kitchenettehome

Bramborové gnocchi

Bramborové gnocchi

Recept na domácí bramborové noky jsem sem na blog chtěla dát už asi před třemi lety. To jsem měla zrovna mánii a celkem často jsem dělala domácí noky, abych je mohla servírovat s brokolicí a gorgonzolou. Na samotný recept ale nedošlo a zdá se, že až teď nastal ten správný moment. Noky mají děti rády a tak je na několik způsobů celkem pravidelně připravuju. Z těch kupovaným nás uspokojí jen takové ty čerstvé (farmářské), ale jsou celkem drahé a tak si myslím, že by se vám recept mohl hodit. Není to žádná věda, jen ten můj se liší tím, že do těsta přidávám trochu muškátového oříšku a citrónové kůry, ta se skvěle snoubí s výraznými sýry, jako je třeba moje oblíbená gorgonzola. S kůrou to ale nepřehánějte, na toto množství stačí jen z poloviny menšího citrónu.

Zdá se, že je to u nás zábava pro celou rodinu, když totiž dojde na tvarování noků, přidávají se všechny děti. Dneska jsem při focení receptu měla celkem co dělat, aby mě k tomu vůbec pustily, díky jarním prázdninám jsou všichni doma, ale dalo by se říct, že to celkem s úctou zvládal i ten nejmenší (2,5 let). Neříkám, že recept není časově náročnější, ale úsilí se vyplatí a také je cekem praktické udělat těsta víc a polovinu zamrazit.

35 minut - 6-8 porcí
Bramborové gnocchi

Ingredience

  • 1 kg ve slupce uvařených moučnějších brambor

  • 250-300 g polohrubé špaldové nebo pšeničné mouky

  • 3 šťastná vejce

  • kůra z 1/2 bio citrónu

  • 2 špetky mletého muškátového oříšku

Bramborové gnocchi

Postup

1.

Uvařte celé brambory včetně slupky v osolené vodě. Když jsou hotové, vodu slijte a ještě horké je oloupejte. Pomocí pasírovače na brambory nebo ručního mlýnku je rozmělněte. Pokud tak uděláte dvakrát až třikrát, struktuře noků tím prospějete. Brambory nechte na vále nebo ve velké míse a přidejte další ingredience.

2.

Do středu propasírovaných brambor vyklepněte tři vejce, lehce je vidličkou prošlehejte. Přidejte kůru z citrónu, muškátový oříšek a poloviční množství mouky. Všechny ingredience spojte v jednotné těsto. Podle potřeby přidávejte mouku, ale pozor, nijak výrazně a dlouze nehněťte. Výsledné těsto bude kompaktní, křehké a stále trochu lepivé. Pokud byste s těstem pracovali příliš intenzivně, výsledné noky by byly hutné a těžké.

3.

Těsto byste měli co nejrychleji proměnit v noky, bude mít tendenci řídnout, ale toho si nevšímejte. Na pomoučeném vále vždy odřízněte kousek těsta, to vyválejte na váleček tenký přibližně 1 - 1,5 cm a nakrájejte na noky požadované velikosti. Můžete být spokojení už teď, ale pokud byste chtěli dosáhnout tradičního vzoru, který také udrží více omáčky na nočku, použijte vidličku a noček po jejím hřbetu s jemným přítlakem převalte. O něco snáz se tvoří proužky na nocích pomocí dřevěného prkénka přímo k tomu určeného. (Občas je míváme na e-shopu a vypadají takto.)

4.

Noky vařte ve vroucí osolené vodě a jakmile vyplavou, děrovanou naběračkou je vyndávejte. Vaří se sotva minutu. Pokud je chcete vařit až později, odložte je do mrazáku. Vyplatí se nechat je zmrznout v jedné vrstvě například na pečícím papíru a až zmrznou můžete je i seskupit do jednoho sáčku.

Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
Newsletter