instagram @kitchenettehome

Špenátové lívance

Špenátové lívance

A mám tu jeden z dalších receptů ze šuplíku, který jsem, nevím z jakého důvodu, nezveřejnila dříve! Možná za to může můj perfekcionalismus, že jsem chtěla video ještě ladit a ladit a nakonec na to nějak nebyl čas nebo chuť. Každopádně ten recept stojí za to a je strašná škoda, že už tu nevisí ty dva roky, co ho mám pro vás hotový. :-D
Ale vzpomněla jsem si na něj tak nějak přesně v sezóně, protože jsou to přesně 2 roky, co toto video vzniklo a doufám, že vám přijde k chuti! 
Panebože, Isáček je tam úplné miminko a Ruben taky ještě malý špunt. 
Ještě k receptu, na bezlepkový jej snadno přetočíte, když pšeničnou mouku nahradíte moukou rýžovou. Mám to vyzkoušené. Také skvěle funguje mandlová.
Tyhle slané lívance jsou skvěle vláčné, díky jarní cibulce mají intenzivní a sladkou chuť a hodí se na snídani, brunch nebo třeba do svačinové krabičky!

Nevím kolik z vás, co chodíte na blog, máte také Instagram, ale je to dva dny zpět, co jsem se tam svěřila, že se chystám ustřihnout pupeční šňůru mému eshopu Kitchenetteshop a slibuju si od toho, že budu mít zase více času na blog a samozřejmě také na děti, rodinu, sebe, ... Na tvorbu nových receptů. Také teď intenzivně pracuju na své nové kuchařce a tak vůbec. Vrátím se zase trochu tam, kde to celé začalo a kde jsem byla nejšťastnější. Ale prosím, nechápejte mě špatně, já tento krok neberu jako prohru nebo smutnou událost. Prostě je čas se zase posunout a protože aktivit a práce mám až až, zkrátka jsem musela vybrat jednu z nich. Dlouhodobě se snažím přejít k minimalismu a nechci se nechat stále stahovat lpěním na věcech, nebo v tomto případě na obchodě. Přes to všechno, co vám tu píšu, ten obchod miluju, milovala jsem ho tvořit, miluju vybírat nové věci a tak nějak mě baví celý ten kruh, který tvoří s tím dalším, co dělám. A pokud by vás mrzelo, že obchod končí, držte mi pěsti a třeba se najde vhodný a životaschopný člověk, který si obchod převezme a tak jeho cesta bude pokračovat. xxx


20 minut
Špenátové lívance

Ingredience

Ingredience na lívance

  • 250 g čerstvého nebo mraženého špenátu

  • 50 g pohankové mouky

  • 60 g pšeničné hladké mouky

  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

  • 1 šťastné vejce

  • 200 g kefíru nebo acidofilního mléka

  • 1/2 lžičky mořské soli

  • 80 g jarní cibulky

  • velkou hrst plocholisté petržele

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • 3 lžíce másla

  • olivový olej na smažení

  • máslo na smažení

Ingredience na bylinkové máslo

  • 50 g másla pokojové teploty

  • špetka soli

  • 2 lžíce čerstvé nasekané plocholisté petržele

  • propasírovaný malý stroužek česneku

  • kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu

  • čerstvě mletý pepř

Špenátové lívance

Postup

1.

Připravte si bylinkové máslo smícháním všech ingrediencí a dejte jej vychladit do lednice.

2.

Čerstvý špenát spařte vroucí vodou, nechte okapat, lehce vyždímejte a nasekejte na menší kousky. Mražený špenát nechte rozmrznout, vyždímejte a nasekejte na menší kousky. Na pánvi si rozpusťte máslo a na něm orestujte jarní cibulku krájenou na jemné plátky do měkka a odstavte. 

3.

Připravte si těsto smícháním kefíru, vejce, pohankové mouky, pšeničné mouky, soli, sody na pečení a prášku do pečiva. Přidejte jarní cibulku, 2/3 jemně nasekané petrželky, kůru z citrónu, špenát. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte i trochu chilli. Pozor, těsto nepřepracujte, lívance by pak byly zbytečně hutné.

4.

Lívanečky smažte do zlata z obou stran na střední výkon na pánvi s trochou másla a olivového oleje vhodného na smažení. Než usmažíte všechny lívanečky, můžete hotové ukládat na talíř do lehce nahřáté trouby, aby Vám ostatní mezitím nevystydly.

5.

5. Hotové lívanečky servírujte k snídani nebo jako součást pestrého brunche s bylinkovým máslem jako přílohu například k vegetariánským jídlům,  hummusu, ztracenému vejci, salátu, ...

Špenátové lívance
Špenátové lívance
Špenátové lívance
Špenátové lívance
Špenátové lívance
Newsletter