instagram @kitchenettehome

Zelené pohankové palačinky

Zelené pohankové palačinky

Tak jak si hraji s těstem na lívanečky, tak si často hraji i s jinými recepty, které děti milují a já jim je chci dopřát, i když v trochu více zdravé podobě, avšak stále delikátní. Toto je ten případ... Jednoho dne jsem se rozhodla do těsta kromě semínek i rozmixovat špenát a voia la, byly tu ty krásně svítivě zelené palačinky, které si nesou o nějaké ty vitamíny a minerály větší nutriční baťůžek, než běžná klasika. Chuť špenát či polníček nijak negativně neovlivňují a výsledek je prostě krásný.

Dále také přidávám nějaká ta semínka, vanilka a citrónová kůra nikdy nesmí chybět. Pohanka a palačinky není žádná novinka, ve Francii se palačinky tradičně z pohanky dělají, ale protože všechno dáváme do blenderu, můžeme si dovolit použít pohanku celou. Asi nemusím zmiňovat, že je to bezlepková potravina a tak se hodí pro celiaky. A poslední poznámka, do těsta je možné použít namísto mléka nebo části mléka, perlivou minerální vodu, palačinky jsou pak více nadýchané a kypré.

10 minut - 6 porcí

Ingredience

  • 150 g čerstvého listového špenátu nebo polníčku

  • 600 ml mléka nebo např. mandlového mléka

  • 200 g pohanky celé či pohankové mouky

  • 2 šťastná vejce

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • špetka mořské soli

  • (2 lžíce semínek, jako jsou slunečnice, chia, lněné,..)

    Koupit
  • tuk na smažení (preferuji ghí či rýžový olej)

Postup

1.

Všechny ingredience dejte do mixéru typu blender a rozmixujte na jemné těsto. Špenát i pohanka celá se tak krásně rozmixují a není tak potřeba mít pohanku na mouku již namletou, ale nic Vám samozřejmě nebrání použít pohankovou mouku. To samé platí o semínkách, které se tak stanou snadno stravitelnými a ani Vaše děti se jim bránit nebudou, protože je nikde neuvidí.

2.

Myslím, že naučit se techniku smažení palačinek je proces sám o sobě. Časem si každý najde svůj postup, který se jistě odvíjí od pánve a i druhu spotřebiče, míry a druhu použití tuku, .. Těsto na tradiční palačinky dělám spíše řidší, aby palačinky byly pěkně tenké. Nikdy nevynechám kůru z citrónu a vanilku. Pánev potřu tukem, používám na to štětec, aby tuku nebylo příliš. Měla by být už pěkně nahřátá, horká, ale ne až přímo rozpálená. Lití těsta je také o trochu praxe a nemluvím tu teď o roztírání francouzských palačinek na tál. To je zase trochu jiný příběh, ale potkává se s tímto mým na společné základní ingredienci a to pohance.

3.

Servírování je samozřejmě na Vás, jen jsem Vám chtěla svěřit to mé nejoblíbenější. Miluju palačinky pokapané citrónem a pocukrované vanilkovým cukrem. Pak už nic jiného nepotřebuji. Když už servíruji rodině palačinky, snažím se je vždy doplnit i o čerstvé ovoce.

Newsletter