Co obsahuji, jsou většinou mnohonásobky obsahů jiných běžných a ceněných zdrojů.
- 5x více vápníku než je v pasterizovaném mléce, plus je lépe využitelný. (skvělé pro děti, kojící ženy a starší generace, aby předešli řídnutí kostí)
- 9x více Omega-3 a 6 mastných kyselin než má sója a ostatní semínka a zrna, jsou důležité jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
- 1/3 hmotnosti semínek tvoří vláknina
- boron, minerál potřebný pro stavbu kostí, ideální prevence osteoporózy, důležitý pro zdravý vývoj dětí a pro ženy po dosažení třiceti let, kdy se snižuje hladina vápníku v těle …
-jsou přírodním zdrojem zinku, železa, draslíku a hořčíku
- vysoký obsah proteinů, důležitých pro stavbu svalů a tkání
- antioxidanty, chrání organismus před volnými radikály, prodlužují životnost omega-3 mastných kyselin, tím že chrání kyseliny před oxidací, to znamená, že semínka mají několikaletou životnost … Mají protizánětlivé účinky. Podporuje detoxikaci organizmu.
- elektrolyty, jako jsou draslík, sodík, hořčík, zajišťují správnou regulaci energie a tok vody skrz buněčné membrány. Z těla se dostávají pocením, proto jsou nezbytné, při zvýšené fyzické aktivitě
Dále jsou neopomenutelné jejich hydrofilní vlastnosti. Váží na sebe vodu a tvoří jemný lehce stravitelný gel, což přispívá k vnitřní hydrataci těla, zpomaluje proces trávicích enzymů, uvolňování sacharidů a to v konečném důsledku ovlivňuje hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodná pro diabetiky. Následkem těchto vlastností se energie uvolňuje postupně, proto jsou vhodná pro vytrvalostní sportovce. Pokud semínka smícháte s vodou nebo jinou tekutinou, po chvíli můžete sledovat, jak kolem sebe vytvoří kompaktní gelovou vrstvu.
Recepty kde používám chia semínka:
Cuketa s čerstvým sýrem a semínky
Cuketový chléb