instagram @kitchenettehome

Velikonoční pomazánka s avokádem

Velikonoční pomazánka s avokádem

Myslím, že tady byl můj záměr úplně jasný. Spotřebovat vejce vařená natvrdo nějakou modernější, zdravější a lehčí formou. Takže tak vznikla tahle pomazánka. Je jednoduchá stejně tak jako ta klasická, ale věřím, že nabízí kromě lepšího nutričního a odlehčeného složení i mnohem nápaditější, pestřejší a svěžejší chuťovou škálu.
Tedy kromě toho, že uplatníte čtyři vejce natvrdo, přidáte jedno avokádo, které dodá krémovou konzistenci a zdravé tuky. 

Nezapomeňte přidat trochu citrónové šťávy, pomazánku osvěží, ale hlavně avokádo nezačne hnědnout a pomazánka si uschová i svěží barvu. Pak také v receptu najdete jeden řapík celeru, který osvěží chuť a přidá textuře trochu křupavosti. Dále čerstvé bylinky svedou svou úlohu jedinečně a na závěr na chléb nasypte čerstvou řeřichu nebo jiné klíčky, například ředkvičky a opražená semínka. Nejen, že všechny tyto ingredience přidají na kráse a svěží i oříškové chuti, ale také obohatí o další dávku vitamínů a minerálů. V ingrediencích najdete v závorce dijonskou hořčici. Ta je tam hlavně pro ty, kteří chtějí chuť přiblížit té klasice, pokud vynecháte, pomazánka bude skvělá.
Také je výborná mezi dva plátky chleba, to pak přidávám ještě listový salát nebo mladý špenát.
Recept jsem připravila pro Billu a tak ho můžete zahlédnout i na jejich instagramu. Vážně jsem vděčná za tak milou a nenásilnou spolupráci, protože mi dávají úplnou svobodu a můžu tak tvořit co mě napadne. :-)

10 minut - 4 porce
Velikonoční pomazánka s avokádem

Ingredience

Na pomazánku:

  • 3-4 vejce uvařená natvrdo, oloupaná a krájená na kostičky

  • 1 zralé avokádo, na kostičky

  • 1 řapík celeru, krájený na malé kostičky

  • 3 lžíce plocholisté petržele nebo pažitky, krájené najemno

  • 3 lžíce řeckého jogurtu

  • šťáva z citrónu podle chuti

  • (1 lžička dijonské hořčice)

  • mořská sůl

Na servírování:

  • chléb

  • řeřicha nebo [klíčky ředkvičky] (https://kitchenette.cz/clanek/klicky-a-naklicovani)

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • restovaná semínka (slunečnice, dýně, konopná, ...)

Velikonoční pomazánka s avokádem

Postup

1.

Do střední misky dejte všechny ingredience na pomazánku a dobře promíchejte. Dejte stranou. Hrst semínek dejte na pánev a na sucho orestujte do zlata.

 

2.

Pomazánku můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až dva dny. Servírujte ji s čerstvým chlebem, posypanou řeřichou nebo klíčky, semínky a případně dochucenou solí a čerstvě mletým pepřem.

Velikonoční pomazánka s avokádem
Velikonoční pomazánka s avokádem
Newsletter