instagram @kitchenettehome

Banánový beránek s kakaem a datlemi

Banánový beránek s kakaem a datlemi

U nás doma se tradičně na Velikonoce vždycky dělal mazanec, nádivka, jehněčí a vůbec všechno možné, ale beránek ne. A musím říct, že jsem i dlouhé roky odolávala pořídit si formu. Ale nakonec mě stejně motivovaly děti a představa, že si budou pamatovat, jak jsme na Velikonoce doma vždycky měli upečeného beránka. První úspěchy se taky hned dostavily, protože děti jsou samozřejmě nadšené. Obzvlášť Ruben, ten si neustále nárokuje Beránka pro sebe a ještě mu říká Kozlíček :-D. Tak možná i změním název na Kozlíčka anebo mu doma budeme říkat interně beránek Kozlíček.
Letos jsme upekli hned tři beránky a já jsem si předsevzala, že do Velikonoc, budou všechny recepty na blogu. Tedy jeden už na blogu v podstatě je roky, je to bábovka z vlašských ořechů, jen na beránka to chce upravit těsto ze 4 vajec. Ten se moc osvědčil. Vlašáky jsou zdravé a recept je celkem málo sladký.

Druhý recept jsem dostala od kamarádky Martiny, manažerky Gourmet Academy, kde vedu kurzy vaření. Je to jejich rodinný recept a ten zveřejním hned vzápětí. Je také z vlašských ořechů a navíc má v sobě hrozinky hezky máčené v portském víně nebo třeba sherry.  
Do třetice tento černý beránek je asi tím nejzdravějším receptem. Je to něco jako bezlepkový banánový chléb s kakaem. Slazený je jen datlemi a nejlepší je, když ho budete servírovat se šlehačkou nebo třeba zakysanou smetanou. 
Na závěr tu mám tip k pečení. Už třetí rok mám doma parní troubu a docela často dostávám dotazy na toto téma. V první řadě existují kombinované trouby, tedy parní trouba neznamená mít doma trouby dvě. Jednu konvenční a jednu parní. Můžete si vybrat domácí konvektomat, který má funkce tradičního pečení i parního.
A pak k pečení beránka. Bábovková těsta, na muffiny a samozřejmě i chlebová mají ráda na první část pečení páru, protože jim pomáhá pěkně růst a rozpínat svůj objem.  Tak pokud vlastníte parní troubu, neváhejte na začátek pečení beránka nastavit program nízká pára 170 °C, po prvních 10-15 minutách můžete přejít na program horký vzduch a dopéct s ním při 175 °C. Pak také neváhejte použít teplotní sondu. Není dobrá jen na maso, ale pokud jí zapíchnete do bábovky, nastavíte cílovou teplotu na 99 °C, trouba vám řekne přesný čas, kdy bábovku nebo beránka vyndat a nemusíte nic testovat špejlí. Já teplotní sondu strašně ráda používám jak na pečení podobných těst, tak na ryby nebo jiné maso.

35 minut
Banánový beránek s kakaem a datlemi

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • 3 šťastná vejce

  • 4 banány

  • 100 g datlí nebo datlového sirupu

  • 160 g slunečnicového nebo kokosového oleje

  • 140 g mandlové mouky

  • 160 g pohankové nebo rýžové mouky

  • 1 lžíce prášku do pečiva z vinného kamene

  • špetka soli

  • 5 lžic kakaa

  • 1 lžička mleté vanilky

  • (část tuku můžete nahradit dužinou z mladého kokosu, struktura bude vláčnější)

  • (2 hrsti vlašských ořechů)

Na servírování:

  • šlehačka

  • (čokoládová poleva)

Banánový beránek s kakaem a datlemi

Postup

1.

Rozehřejte si troubu na 175°C program horký vzduch a vymažte si a vysypejte formu na beránka. (Používám tuk ve spreji na vymazávání a krupičku. Pro úplně bezlepkovou variantu vysypejte rýžovou moukou nebo třeba kokosem.)

2.

Do střední mísy dejte všechny suché ingredience. Tedy obě mouky, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Směs dobře promíchejte a odložte stranou.

3.

Do nádoby blenderu nebo food processoru dejte všechny zbylé ingredience.  Tedy vejce, banány, datle nebo sirup, olej a pokud část nahrazujete kokosovou dužinou, tak i tu. Vše rozmixujte dohladka. Nyní už jen krátce smíchejte obě směsi dohromady. (Nepřepracujte!) Případně přimíchejte ořechy a těsto přesuňte do formy.

4.

Pečte 50 minut při 175°C na horkovzdušný program anebo pokud máte parní troubu, koukněte na instrukce v poslední části úvodního povídání. Tak jsem malinko rozebrala jak zapojit parní programy.
Když je beránek hotový, vyndejte ho z trouby, nechte zchladnout ve formě tak 10-15 minut a poté vyklopte z formy a nechte na roštu vychladnout úplně.

Banánový beránek s kakaem a datlemi
Banánový beránek s kakaem a datlemi
Banánový beránek s kakaem a datlemi
Newsletter