.
Vanilkový cukr
11. prosince 2012

Tento recept se Vám bude hodit, pokud patříte k těm co právě pečou cukroví. Hlavně na vaniláky … Ale v mé kuchyni je to evergreen ,).
Vždy udělám několikanásobek, protože se mi nechce dolovat semínka z vanilkového lusku pokaždé, když dělám pár palačinek, muffinů, … A co si budeme povídat, je to i finančně náročné, takto máte vždy po ruce kvalitní vanilkový cukr plný aroma za velmi dobrou cenu.

Ingredience
-
100 g třtinového cukru krupice
-
Koupit
1 vanilkový lusk

Postup
Vanilkový lusk nakrájejte přibližně na 6 kousků, koneček lusku můžete úplně vyhodit a zbylou část spolu s cukrem dejte do mixéru typu vitamix nebo blender. Pokud je lusk čerstvý, bude stačit chvilička, pokud už byl tvrdší potrvá to o něco déle, ale do jedné až dvou minut by měl být výsledek hotový. Cukr se proměnil na cukr moučka béžové barvy plný semínek. Pro jistotu cukr ještě prosejte přes jemné síto a může uložit do vzduchotěsné nádoby. Když bude cukr uleželejší, jeho aroma zesílí, ale já ho používám hned.
diskuze
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Já tedy taky musím hájit firmu vanilkove-lusky.cz Brala jsem od nich lusky už 3x a vždy spokojenost. Teď jsem dělala cukr z lusků, co jsem objednávala cca před rokem a je vše v pořádku. Jen musím říct, že okamžitě po mixování vanilku moc necítím, tedy ne alespoň tu typickou vůni, ale po cca půl hodince se vůně rozložila a cukr voní krásně.
Luxusníííííí, kdo tohle ochutná, už se nikdy nevrátí ke kupovanému vanilkovému cukru..
Pokud nezaznělo, doplňuji kontakt na další výbornou vanilku :-) www.pravavanilka.cz Mě uchvátila ta z Komor :-)
Dobrý večer, reaguji na příspěvek pana Ptáčníka, ze zmíněného e-shopu jsem vanilkové lusky objednávala už několikrát, naposledy v prosinci a vždy jsme byla maximálně spokojená. Voňavé a šťavnaté, mixuji z nich vanilkový cukr, dělám vanilkový extrakt. V porovnání s lusky v běžné obchodní síti jsou tyhle naprosto luxusní. Nicméně když dám své dospělé dceři přivonět k lusku nebo k vanilkovému cukru, její reakce je “fuj to smrdí” :o))
Zdravím všechny,
dnes, 3.2.2014, jsem obdržel od firmy “Vanilkové-Lusky” zásilku m. j. s pěti kusy dlouhých lusků s nadějí,že si podle uvedeného receptu ( 100g třtinového cukru+1 dlouhý lusk) udělám vanilkový cukr. Okamžitě jsem se s radostí pustil do díla. Výsledkem je velké zklamání, zkušenost jako v příspěvku Jardy Martínka. Neidentifikovatelný smrad, podobný kolomaži, po vanilce ani stopa.Vracet to nehodlám, škoda poštovného. Kéž by si tento příspěvek přečetl někdo z uvedené firmy (Vinipol s.r.o. U třešňovky 1795/2 Praha 8). Od tohoto obchodu každého odrazuji.
Jaroslav Martínek
Ahoj,
dne 12.12.2013 jsem zakoupil z obchodu 5 vanilkových lusku,které jsem chtěl udělat podlé tvého receptu,vanilkový lusk jsem nakrájel na kousky a rozmixoval v procesoru,vše proběhlo bez komplikací,až na jednu věc cukr nevoní vanilkou,ale zahadnou neodifikovatelnou vůni(“smrad”).Načež jsem na psal do obchodu,kde jsem vše chtěl reklamovatat vrátit výměnou,ale dostal jsem odpověď,že mě zpátky nic nevezmou,že už jsem vanilku rozbalil,použil jsem dva kousky z pěti.Takže mě žádnou reklamaci neuznávají a další si můžu dát s odpuštěním za klobouk!!!Jedná se tento obchod,kam nedoporučuji další objednávky.
Veronika Štaudová Moutnice 187 66455
Varování: bez kvalitního vanilkového lusku to nejde!
Vloni jsem použila vanilkový lusk z časopisu Gurmet. Aroma bylo božské! Letos jsem koupila vanilkový lusk v Bille a kouzlo se nekoná. Místo opojné vůně je cítit jen podivná pachuť… Takže pozor na kvalitu vanilkových lusků. Vypátrala jsem z toho loňského časopisu dodavatele: www.vanilkove-lusky.cz. Nechci dělat reklamu, ale jsem opravdu zklamaná tím, co Billa prodává. Nenechte si zkazit vánoční pečení.
:-)
Marki, moc děkuji za inspiraci, tak dobrý vanilkáč jsem ještě neměla! Normálně jsem ho dělala tak, že jsem vložila do moučkového rozřízutý vanilkový lusk, ale nebylo to ono, teď je dokonalý. Jinak k těm procesorům, já jsem celkem spokojená s Krupsem, ale i tak mám obrovský zálusk na Aristan od Kitchen aid
vanilkovy som robila vcera tiez. na 200g hnedeho cukru som dala jeden lusk, dve minuty nechala mixovat a genialnu aromu to urobilo. vdaka za inspiraciu :-)
Jééé, tak to mám radost! ) U vaniláku je tento upgrade opravdu znát.)
Tak jsem se s radostí vrhla na vanilkový lusk, hodila ho do procesoru Mixsy od Zepteru, přidala třtinový cukr, stiskla tlačítko a… za 15 vteřin byl hotov ten nejjemnější vanilkový prášek :). Opravdu mám pocit, že tenhle mixér je o třídu výš než ostatní. A mohu ho jen doporučit. Při přendávání cukru do nádoby jsme se téměř “sjeli” vanilkou, aroma je opravdu silné. Následně jsem cukr použila na obalení lineckého těsta a musím říct, že to opravdu dělá neskutečné kouzlo…
Moc děkuji za tento recept (nebo spíš tip) a těším se na další :).
:-)) děkuji za pochvaly od všech..
Když spěchám používám tyčový mixér bamax ke kterému jsem dostala nádobku na bázi procesoru, nože jsou o něco málo delší než u samotného bamixu. Ale skvělý je kitchenaid food procesor , ten bych si přála já od Ježíška.)), ale určitě existují i levnější a kvalitní.. Možná někdo tu z ostatních vařilů poradí…??
K vanilkovém lusku jsem letos přišla jako slepý k houslím a nevěděla co s ním. Nakonec jsem ho podle jedné rady uzavřela do sklenice s moučkovým cukrem. Výsledný efekt ovšem není nic moc, cukr voní slabě po vanilce, ale chuť nepřebral asi žádnou. Lusk byl navíc vlhký, takže se cukr na něj nalepil a začíná hrudkovatět. Rozemlít celý lusk jsem si netroufla, ale díky tomuto příspěvku se do toho pustím :). Mám totiž procesor od Zepteru, který udělá z mandlí mouku za pár vteřin, takže to určitě nebude problém. Děkuju za tip :).
tiež to tak robievam, kedysi som v telke videla Jamieho, ako to robí, rozmixoval celý lusk a ani sa nezdržiaval odrezaním konca
Tak to je paraaaada :) Moc dik
Ano, ano, všechno dohromady… Kdysi jsem to někde zachytila a od té doby to tak dělám. A teď jsem kvůli tomuto článku pátrala, abych Vám nepodsouvala nějaké jedovaté receptury a opravdu je to tak v pořádku … )
Takže šťastné vanilkování!)
Ahoj,
opat raz dakujem za “zlepsovak”, ja vanilkovy cukor robievam ale teda pracne vydlabavam kazde jedno semienko, ty to naozaj mixujes aj s tou supkou??? :)