MENU

Vanilkový cukr

Vanilkový cukr

Tento recept se Vám bude hodit, pokud patříte k těm co právě pečou cukroví. Hlavně na vaniláky … Ale v mé kuchyni je to evergreen ,).
Vždy udělám několikanásobek, protože se mi nechce dolovat semínka z vanilkového lusku pokaždé, když dělám pár palačinek, muffinů, … A co si budeme povídat, je to i finančně náročné, takto máte vždy po ruce kvalitní vanilkový cukr plný aroma za velmi dobrou cenu.

.

5 minut - 0 porce
Vanilkový cukr

Ingredience

  • 100 g třtinového cukru krupice

  • 1 vanilkový lusk

    Koupit
Vanilkový cukr

Postup

Vanilkový lusk nakrájejte přibližně na 6 kousků, koneček lusku můžete úplně vyhodit a zbylou část spolu s cukrem dejte do mixéru typu vitamix nebo blender. Pokud je lusk čerstvý, bude stačit chvilička, pokud už byl tvrdší potrvá to o něco déle, ale do jedné až dvou minut by měl být výsledek hotový. Cukr se proměnil na cukr moučka béžové barvy plný semínek. Pro jistotu cukr ještě prosejte přes jemné síto a může uložit do vzduchotěsné nádoby. Když bude cukr uleželejší, jeho aroma zesílí, ale já ho používám hned.

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Míšaela 30. října 2022 19:9
Díky za recept. Hlásím, že Sonnentor má fajn lusky :) Kolik dáváte tohoto vanilkového cukru, když je v receptu napsáno 1balívˇek vanilkového cukru? Jak
monika999 19. listopadu 2019 13:34
A dalo by sa to pomliet na kavovom mlynku?
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 11:32
Teoreticky ano. Kdyžtak napište, jak to dopadlo. :-)
Freya 20. prosince 2018 11:0
Domácí vanilkový cukr jsem se pokoušela vyrobit možná dvakrát. Pokaždé jsem se s tím trápila ve food procesoru a třeba po 15 min snažení bylo výsledkem něco jako polohrubý cukr, takže rohlíčky poměrně křupaly :D V životě by mě nenapadlo, že by blender něco takového zvládnul, totální gamechanger! Hotovo během 30 vteřin. Děkuju a krásné Vánoce všem!
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 11:32
Ano ano. :-))))))
Karolína kaiafox 30. listopadu 2018 11:46
Dobrý den, dělala jsem podle tohoto receptu moučkový cukr. Po chvíli mixování jsem to vzdala (mám tyčový mixér Bosch, žádný šmejd), že to radši dodělám ručně v kamenném hmoždíři, ale bohužel jsem oba výsledné produkty smíchala do jedné dozy a teď cítím z cukru kov - kovovou pachuť. Takže půl kila cukru zřejmě poletí do koše a já se vrátím k tomu obyčejnému kupovanému. Přecijen, kdo by chtěl mít v cukroví stopy kovů, že? :(
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 11:34
Pak to vypadá, že ten tyčový mixér nemá dostatečný výkon. Blender to zvládne během pár vteřin a když použiji tyčový mixér bamix a použiji nádobku s prodlouženými noži, také to funguje. Ale s klasickým tyčová mixérem bez prodloužených nožů, bych se toho bála.
Tulajda 4. listopadu 2017 16:35
Ráda bych přidala k receptu drobné varování - mletí cukru rozhodně není pro každý typ mixéru/robota - spoustu z nich výrobu moučky nepřežije, prostě se drobný prach dostane dovnitř a máte po stroji (vlastní zkušenost mě dovedla k informacím na toto téma a zjistila jsem, že nejsem jediná, kdo si takhle "zavařil").
Markéta Kitchenette 7. listopadu 2017 13:45
Děkuji za upozornění. To je dobré vědět! Moc mě mrzí Vaše špatná zkušenost.
Anien 12. prosince 2014 16:8

Já tedy taky musím hájit firmu vanilkove-lusky.cz Brala jsem od nich lusky už 3x a vždy spokojenost. Teď jsem dělala cukr z lusků, co jsem objednávala cca před rokem a je vše v pořádku. Jen musím říct, že okamžitě po mixování vanilku moc necítím, tedy ne alespoň tu typickou vůni, ale po cca půl hodince se vůně rozložila a cukr voní krásně.

marrlenka82 16. listopadu 2014 20:17

Luxusníííííí, kdo tohle ochutná, už se nikdy nevrátí ke kupovanému vanilkovému cukru..

Eveia 18. května 2014 19:56

Pokud nezaznělo, doplňuji kontakt na další výbornou vanilku :-) www.pravavanilka.cz Mě uchvátila ta z Komor :-)

Mila 10. února 2014 17:49

Dobrý večer, reaguji na příspěvek pana Ptáčníka, ze zmíněného e-shopu jsem vanilkové lusky objednávala už několikrát, naposledy v prosinci a vždy jsme byla maximálně spokojená. Voňavé a šťavnaté, mixuji z nich vanilkový cukr, dělám vanilkový extrakt. V porovnání s lusky v běžné obchodní síti jsou tyhle naprosto luxusní. Nicméně když dám své dospělé dceři přivonět k lusku nebo k vanilkovému cukru, její reakce je “fuj to smrdí” :o))

Ptacnik 3. února 2014 15:52

Zdravím všechny,
dnes, 3.2.2014, jsem obdržel od firmy “Vanilkové-Lusky” zásilku m. j. s pěti kusy dlouhých lusků s nadějí,že si podle uvedeného receptu ( 100g třtinového cukru+1 dlouhý lusk) udělám vanilkový cukr. Okamžitě jsem se s radostí pustil do díla. Výsledkem je velké zklamání, zkušenost jako v příspěvku Jardy Martínka. Neidentifikovatelný smrad, podobný kolomaži, po vanilce ani stopa.Vracet to nehodlám, škoda poštovného. Kéž by si tento příspěvek přečetl někdo z uvedené firmy (Vinipol s.r.o. U třešňovky 1795/2 Praha 8). Od tohoto obchodu každého odrazuji.

Jaroslav Martínek 13. prosince 2013 11:49

Jaroslav Martínek
Ahoj,
dne 12.12.2013 jsem zakoupil z obchodu 5 vanilkových lusku,které jsem chtěl udělat podlé tvého receptu,vanilkový lusk jsem nakrájel na kousky a rozmixoval v procesoru,vše proběhlo bez komplikací,až na jednu věc cukr nevoní vanilkou,ale zahadnou neodifikovatelnou vůni(“smrad”).Načež jsem na psal do obchodu,kde jsem vše chtěl reklamovatat vrátit výměnou,ale dostal jsem odpověď,že mě zpátky nic nevezmou,že už jsem vanilku rozbalil,použil jsem dva kousky z pěti.Takže mě žádnou reklamaci neuznávají a další si můžu dát s odpuštěním za klobouk!!!Jedná se tento obchod,kam nedoporučuji další objednávky.
Veronika Štaudová Moutnice 187 66455

psychoklara 10. prosince 2013 19:19

Varování: bez kvalitního vanilkového lusku to nejde!
Vloni jsem použila vanilkový lusk z časopisu Gurmet. Aroma bylo božské! Letos jsem koupila vanilkový lusk v Bille a kouzlo se nekoná. Místo opojné vůně je cítit jen podivná pachuť… Takže pozor na kvalitu vanilkových lusků. Vypátrala jsem z toho loňského časopisu dodavatele: www.vanilkove-lusky.cz. Nechci dělat reklamu, ale jsem opravdu zklamaná tím, co Billa prodává. Nenechte si zkazit vánoční pečení.

Markéta Kitchenette 23. ledna 2013 13:26

:-)

bell0 20. ledna 2013 20:28

Marki, moc děkuji za inspiraci, tak dobrý vanilkáč jsem ještě neměla! Normálně jsem ho dělala tak, že jsem vložila do moučkového rozřízutý vanilkový lusk, ale nebylo to ono, teď je dokonalý. Jinak k těm procesorům, já jsem celkem spokojená s Krupsem, ale i tak mám obrovský zálusk na Aristan od Kitchen aid

foodependence 17. prosince 2012 7:36

vanilkovy som robila vcera tiez. na 200g hnedeho cukru som dala jeden lusk, dve minuty nechala mixovat a genialnu aromu to urobilo. vdaka za inspiraciu :-)

Markéta Kitchenette 14. prosince 2012 18:35

Jééé, tak to mám radost! ) U vaniláku je tento upgrade opravdu znát.)

psychoklara 14. prosince 2012 17:52

Tak jsem se s radostí vrhla na vanilkový lusk, hodila ho do procesoru Mixsy od Zepteru, přidala třtinový cukr, stiskla tlačítko a… za 15 vteřin byl hotov ten nejjemnější vanilkový prášek :). Opravdu mám pocit, že tenhle mixér je o třídu výš než ostatní. A mohu ho jen doporučit. Při přendávání cukru do nádoby jsme se téměř “sjeli” vanilkou, aroma je opravdu silné. Následně jsem cukr použila na obalení lineckého těsta a musím říct, že to opravdu dělá neskutečné kouzlo…
Moc děkuji za tento recept (nebo spíš tip) a těším se na další :).

Markéta Kitchenette 11. prosince 2012 23:22

:-)) děkuji za pochvaly od všech..
Když spěchám používám tyčový mixér bamax ke kterému jsem dostala nádobku na bázi procesoru, nože jsou o něco málo delší než u samotného bamixu. Ale skvělý je kitchenaid food procesor , ten bych si přála já od Ježíška.)), ale určitě existují i levnější a kvalitní.. Možná někdo tu z ostatních vařilů poradí…??

Ivana 11. prosince 2012 18:47
Váš dnešní recept mě natolik potěšil, že jakmile jsem přišla ze zaměstnání, tak jsem jej hned vyzkoušela. K mé veliké smůle jsem jej nemohla ani dokončit, jelikož již při mletí cukru jsem zavařila motor mého robotu. Podotýkám, že mám asi půl roku starý foodprocesor s výkonem 700W. Budu muset napsat Ježíškovi o nový:). Prosím múžete mi dát tip na nějaký dobrý stroj u kterého by se mi tento problém nestal? Děkuji.
psychoklara 11. prosince 2012 13:37

K vanilkovém lusku jsem letos přišla jako slepý k houslím a nevěděla co s ním. Nakonec jsem ho podle jedné rady uzavřela do sklenice s moučkovým cukrem. Výsledný efekt ovšem není nic moc, cukr voní slabě po vanilce, ale chuť nepřebral asi žádnou. Lusk byl navíc vlhký, takže se cukr na něj nalepil a začíná hrudkovatět. Rozemlít celý lusk jsem si netroufla, ale díky tomuto příspěvku se do toho pustím :). Mám totiž procesor od Zepteru, který udělá z mandlí mouku za pár vteřin, takže to určitě nebude problém. Děkuju za tip :).

skarletka 11. prosince 2012 12:40

tiež to tak robievam, kedysi som v telke videla Jamieho, ako to robí, rozmixoval celý lusk a ani sa nezdržiaval odrezaním konca

krissa 11. prosince 2012 12:18

Tak to je paraaaada :) Moc dik

Markéta Kitchenette 11. prosince 2012 10:29

Ano, ano, všechno dohromady… Kdysi jsem to někde zachytila a od té doby to tak dělám. A teď jsem kvůli tomuto článku pátrala, abych Vám nepodsouvala nějaké jedovaté receptury a opravdu je to tak v pořádku … )
Takže šťastné vanilkování!)

krissa 11. prosince 2012 9:20

Ahoj,
opat raz dakujem za “zlepsovak”, ja vanilkovy cukor robievam ale teda pracne vydlabavam kazde jedno semienko, ty to naozaj mixujes aj s tou supkou??? :)

Newsletter