Clafoutis můžete péci ve vymazaných jednoporcových zapékacích mističkách, takzvaných kokotkách či remekinkách nebo v kulaté keramické zapékací nádobě na pie, protože já mám strašně ráda tuto formu, neodolala jsem a první letošní třešňovou vlaštovku upekla v ní. Pokud bude sezóna višní, vyzkoušejte i s nimi, jen přidejte trochu víc cukru. Já osobně višňovou verzi miluji! Dezert servírujte teplý či studený a skvělý je se šlehačkou.)
Třešňový clafoutis
29. června 2015
Krásný a jednoduchý clafoutis máte připravený během pár minut a navíc si na této mandlové verzi mohou pochutnávat i celiaci, protože je bezlepková.
Nevím, zda ho mohu nazývat koláčem, protože jeho struktura i charakter jsou úplně jiné. Jde o takové jemné vláčné těsto až trochu podobné pudinku, které je ideální na lžičku. Klasická francouzská verze přidává i trochu mouky, ale mandlová modifikace je také velmi běžná, tak se není čeho bát.
Ingredience
-
400 g vypeckovaných třešní či višní
-
Koupit
40 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)
-
60 g třtinového cukru moučka
-
2 polévkové lžíce domácího vanilkového cukru
-
špetka soli
-
180 g kefíru, kyšky či podmáslí
-
2 šťastná vejce
-
lžička kůry z bio citrónu
-
1 lžíce třešňové či višňové pálenky (můžete nahradit jinou pálenkou)
-
moučkový cukr na servírování
-
šlehačka na servírování
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si zapékací formu a vymažte ji máslem. Do zapékací formy rozprostřete všechny třešně.
Smíchejte ve střední míse mandlovou mouku s oběma cukry a špetkou soli. Přidejte všechny zbývající ingredience a dobře promíchejte. Toto velmi řídké těsto nalijte do formy přes třešně a dejte péct do trouby na 35 minut. Že je clafoutis hotový poznáte podle toho, že když pohnete s nádobou ve které se peče, bude už těsto pevné.
Hotový dezert pocukrujte, jak tradice velí moučkovým cukrem a servírujte ihned nebo až přijde vhodný moment.)