instagram @kitchenettehome

Třešňový clafoutis

Třešňový clafoutis

Krásný a jednoduchý clafoutis máte připravený během pár minut a navíc si na této mandlové verzi mohou pochutnávat i celiaci, protože je bezlepková.
Nevím, zda ho mohu nazývat koláčem, protože jeho struktura i charakter jsou úplně jiné. Jde o takové jemné vláčné těsto až trochu podobné pudinku, které je ideální na lžičku. Klasická francouzská verze přidává i trochu mouky, ale mandlová modifikace je také velmi běžná, tak se není čeho bát.

Clafoutis můžete péci ve vymazaných jednoporcových zapékacích mističkách, takzvaných kokotkách či remekinkách nebo v kulaté keramické zapékací nádobě na pie, protože já mám strašně ráda tuto formu, neodolala jsem a první letošní třešňovou vlaštovku upekla v ní. Pokud bude sezóna višní, vyzkoušejte i s nimi, jen přidejte trochu víc cukru. Já osobně višňovou verzi miluji! Dezert servírujte teplý či studený a skvělý je se šlehačkou.)

25 minut
Třešňový clafoutis

Ingredience

  • 400 g vypeckovaných třešní či višní

  • 40 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)

    Koupit
  • 60 g třtinového cukru moučka

  • 2 polévkové lžíce domácího vanilkového cukru

  • špetka soli

  • 180 g kefíru, kyšky či podmáslí

  • 2 šťastná vejce

  • lžička kůry z bio citrónu

  • 1 lžíce třešňové či višňové pálenky (můžete nahradit jinou pálenkou)

  • moučkový cukr na servírování

  • šlehačka na servírování

Třešňový clafoutis

Postup

1.

Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si zapékací formu a vymažte ji máslem. Do zapékací formy rozprostřete všechny třešně.

2.

Smíchejte ve střední míse mandlovou mouku s oběma cukry a špetkou soli. Přidejte všechny zbývající ingredience a dobře promíchejte. Toto velmi řídké těsto nalijte do formy přes třešně a dejte péct do trouby na 35 minut. Že je clafoutis hotový poznáte podle toho, že když pohnete s nádobou ve které se peče, bude už těsto pevné.

3.

Hotový dezert pocukrujte, jak tradice velí moučkovým cukrem a servírujte ihned nebo až přijde vhodný moment.)

Třešňový clafoutis
Třešňový clafoutis
Třešňový clafoutis
Newsletter