instagram @kitchenettehome

Slaný koláč z listového těsta

Slaný koláč z listového těsta

Moje oblíbené kombinace asi už za ty roky tu znáte a víte, že mám ráda kombinace slaného a sladkého. Obzvlášť pak, když jde o sýry, třeba jako je gorgonzola v kombinaci s ovocem, jako jsou jablka, hrušky, hroznové víno, .. Tenhle koláč to má všechno, a navíc je krásně barevný. Takový koláč by měl podle mě vyzkoušet každý. Je absolutně snadný, připravíte ho z pár ingrediencí a za pár minut a je opravdu efektní.

Co se sýrů týče, můžete je různě obměňovat. Kromě zralého aromatického sýru s modrou plísní nebo gorgonzoly se skvěle také hodí nějaký dobrý sýr Brie. Pokud nemáte rádi, když je sýrový koláč až moc sladký, použijte raději více řepy a jablek, hrušky třeba naopak vynechte.

Recept je na dva koláče velké jako ten na fotce. Můžete recept počítat jako hlavní jídlo pro 6 osob, pokud budete servírovat ke koláči ještě třeba čerstvý salát.  Nebo jako pohoštění pro 12 osob. Skvěle se bude hodit i jako předkrm nebo na brunch.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Billa.

20 minut - 6 porcí
Slaný koláč z listového těsta

Ingredience

  • 1 hruška

  • 1 jablko

  • 1 střední řepa

  • 400 g sýra (gorgonzola, jiný s modrou plísní, brie, …)

  • 1 vejce na potření

  • pár lžiček brusinkové marmelády

  • vlašské ořechy na posypání

  • petržel na ozdobu

Slaný koláč z listového těsta

Postup

1.

Předehřejte si troubu na program horní a spodní ohřev na 185°C. Koláčovou formu o rozměrech 20 x 30 cm (skvělé jsou ty z volným dnem) vymažte lehce tukem (ideální je tuk ve spreji). Polovinu listového těsta rozválejte na obdélník tak, aby vyplnilo formu včetně okrajů. Těsto do formy položte, vytvarujte a přebytky odřízněte nožem. (Náplň v tomto případě nebude vysoká, a tak nevadí, když těsto při pečení trochu sjede.) Na dně těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo a můžete začít plnit.

2.

Polovinu omyté i oloupané hrušky, jablka a řepy nakrájejte na tenké plátky. (Přibližně 3 mm silné.) Tyto plátky rozprostřete na dno formy. Na ně přidejte ledabyle polovinu sýru, trochu brusinkové marmelády a hrst vlašských ořechů. Okraje koláče můžete ještě potřít rozšlehaným vejcem a dejte jej péct do trouby. Pečte ho do zlata přibližně 30 minut. Servírujte ideálně teplý, posypaný trochou petržele, ale i studený je moc dobrý. Protože předpokládám, že ten první koláč zmizí během pár minut, ze zbylých surovin rovnou upečte koláč druhý. :-)

Slaný koláč z listového těsta
Slaný koláč z listového těsta
Slaný koláč z listového těsta
Slaný koláč z listového těsta
Slaný koláč z listového těsta
Slaný koláč z listového těsta
Newsletter