instagram @kitchenettehome

Švestky ve slanině

Švestky ve slanině

Na tyhle švestky si vždycky vzpomenu kolem Vánoc a Nového roku. Jsou úplně skvělé a dokonale se hodí na toho období a s ním spojené příležitosti. Vím, že receptů je mnoho, ale v podstatě se liší pouze tím, v čem se švestky máčejí. Kromě rumu to bývá často portské víno anebo také tradiční víno či slivovice nebo nějaký koňak. Já je mám s rumem nejradši a jsem ráda, že se mi konečně podařilo recept nafotit a přidat sem na blog. :-)

Tímto receptem také tak trochu slavnostně ukončuji moji letošní spolupráci s Global Wines & Spirits, která doufám, že byla i pro vás inspirativní a pokud jste tyto švestky ještě neznali, nebo nezkoušeli upéct, třeba si je upečete a zamilujete tak jako já. Je to absolutně jednoduchý recept, který zabere opravdu jen pár minut. Tyhle švestky jsem marinovala ve skvělém třtinovém karibském rumu Dos Maderas, který zraje 5 let v dubovém sudu, pak se převáží do Španělska, kde zraje další 3 roky v dubovém sudu a poslední 2 roky zraje v sudech, ve kterých 20 let zrálo sladké Sherry z odrůdy Pedro Ximenes. Tedy je vám asi jasné, že je to rum hodně speciální, ale já věřím, že na vaření se má používat stejně kvalitní alkohol, jako na přímou konzumaci, navíc já spotřebuju více alkoholu právě v kuchyni, tak to rozhodně není škoda a kvalitní rum tyto švestky posune ještě kousek dál.

15 minut - 4-6 porce
Švestky ve slanině

Ingredience

  • 40 sušených švestek

  • 40 menších plátků slaniny nebo ještě lépe pancety

  • 40 blanšírovaných mandlí

  • rum ( použila jsem rum Dos Maderas P.X.10yo )

Švestky ve slanině

Postup

1.

Švestky spařte horkou vodou, nechte dobře okapat a naplňte každou švestku mandlí. Takto naplněné švestky naskládejte natěsno do sklenice a zalijte dostatečným množstvím rumu. Sklenici uzavřete a nechte je marinovat v lednici alespoň den, ale klidně i více

2.

Až budete chtít švestky servírovat, rozehřejte troubu na funkci grill 180°C. Každou švestku obalte v menším plátku slaniny, zajistěte ji párátkem a odkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Až budou všechny obalené, dejte je péct přibližně na 10 minut. Slanina by měla být vypečená, lehce zlatá a křupavá. (Zbylý rum přidejte třeba do těsta na vánočku nebo bábovku.) Upečené švestky ještě teplé servírujte.

Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Švestky ve slanině
Newsletter