instagram @kitchenettehome

Jablka v županu

Jablka v županu

Tohle je klasika, kterou vždycky dělala moje zlínská babička Jiřinka a po jejím vzoru i moje máma, ale přijde mi, že dost vymizela, a tak se jí pokusím trochu oživit a připomenout tímto receptem. Vlastně mi to v dětství vždycky připadalo jako kouzelný dezert. Ten název i provedení! První republika to prostě všechno uměla a moje babička byla pravá prvorepubliková dáma. Pro ty, co jablka v županu neznají, můžete volně improvizovat. U nás se vždy dávala povidla, ale klidně použijte i jinou ovocnou marmeládu. Jde to i s hruškou. Při této příležitosti jsem zkoušela způsob balení, jestli svár dát nahoru nebo dolu a lépe i bezpečněji mi to vycházelo na svár zespodu. A když jsme u toho těsta, pokud byste zatoužili po domácím listovém těstě, recept najdete tady u mě na blogu.

Na konci máte fotky s kocourem Hugem s backstage. Není to tak, že bych se ho stále snažila dostat na fotku, naopak, od doby, co jsme ho adoptovali, vždycky když fotím, mám celkem honičko, držet ho od zorného úhlu objektivů dál. Vždycky je tam něco lákavého, co by chtěl ochutnat a je jak bumerang. J
Tento recept vznikl ve spolupráci s Billa, tak ho můžete najít i na jejich sociálních sítích.

15 minut - 4-8 porce
Jablka v županu

Ingredience

  • 4 jablka

  • 1 lžíce hrozinek, přes noc namočených v rumu

  • 4 lžíce povidel nebo co se vejde (případně jiné marmelády)

  • 1 vejce na potření

  • Pár vlašských ořechů nebo plátkových mandlí na ozdobu

Jablka v županu

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 190°C na program horní a spodní ohřev. Jablka oloupejte a opatrně vykrojte střed s jadřincem. Pokud na to nemáte speciální nástroj, můžete si pomoci filetovacím nožem, tak to dělám já. 

2.

Teď vyválejte na mírně pomoučeném vále celé listové těsto na velký čtverec. Zabere vám celý vál, těsto by mělo být totiž natenko. Rozkrojte ho na čtvrtiny a do středu každého čtverce položte jedno jablko. Jablko naplňte celé povidly a pár hrozinkami předem namočenými v rumu. Teď přijde ta nejtěžší část. Jablka musíte bezpečně zabalit tak, aby se při pečení nevybalila. Přebytečné těsto odkrojte a můžete z něj ještě vytvořit dekorativní ozdoby (nezapomeňte je ze spodu potřít vejce, aby se ozdoby přilepily). Jak jsem psala v úvodu, lépe mi funguje, když je svár ve spod jablka. 

3.

Zabalená jablka zbývá už jen celá potřít rozšlehaným vajíčkem a dát péct do zlata. Pečení bude trvat přibližně 35 minut. Servírují se nejlépe ještě teplá jen tak, ale mě k nim chutná lžička zakysané smetany. Můžete servírovat celé jablko a nebo polovinu, záleží, jak velký má dezert být.

 

Jablka v županu
Jablka v županu
Jablka v županu
Jablka v županu
Jablka v županu
Newsletter