instagram @kitchenettehome

Fritáta s cuketou a pecorínem

Fritáta s cuketou a pecorínem

Tento recept na Vás čekal v mém počítači od naší letní dovolené "obytňákem" po Toskánsku. Byla to přenádherná dovolená a po pravdě jsem neměla moc času na focení a psaní receptů a byla jsem za to nakonec moc ráda. Je potřeba si občas úplně vyčistit hlavu i od práce, která Vás moc baví.) Vzala jsem si sebou vitamix a kontaktní grill a těšila jsem se na lokální suroviny. Tedy koncept receptů, který jsem dělala, pokud jsme nebyli někde po místních restauracích a tavernách, byl jasný, a to jednoduché, rychlé jídlo z místních čerstvých zdrojů. Omlouvám se, fotky fritaty nejsou nic moc, už zacházelo slunce, ale přidala jsem Vám tam pár fotek z naší cesty, spíše jen pro dodání letní atmosféry a pohody.)

Když jsem nakoupila mladé baby cuketky s květy, měla jsem hned jasno a těšila jsem se na fritátu, která bude doplněna navíc o sýr pecorino. Tato kombinace byla opravdu moc dobrá. Nevím, jak u Vás doma jsou zdomácnělé fritáty, ale mohou to být skvělá jídla, která se hodí na snídani, oběd či večeři. Otevírají Vám dveře také k spotřebování všemožných zbytků, a také jde většinou o opravdu levné jídlo. Chce to asi jen najít ten hlavní klíč a pak už můžete všelijak experimentovat. Nemálokrát mi zachránila záda, když jsem přilítla domů nepřipravená s přáním vykouzlit dobrou večeři. Také je to ideální jídlo, které sebou můžete přinést na nějakou párty, oslavu nebo zahradní grilovačku.

Pokusím se Vám tu teď dát takový hlavní manuál...

- Fritáta by neměla být příliš suchá, spíše mít střed více podobný pudinku. Také by neměla být příliš bez chuti, tak se zaměřte na nějakou hlavní výraznější chuť, kterou celou fritátu podtrhnete, například výraznější sýr nebo salám;

- Přidejte vždy nějakou mléčnou složku, jako je sladká smetana, zakysaná smetana, kefír nebo třeba mléko, ale vždy dbejte na to, abyste použili plnotučnou variantu, dodá totiž Vaší fritátě krémovost a chuť. Nízkotučné mléčné výrobky nikdy nekupuji a v podstatě pracovat s nimi je jako přidávat do receptury vodu.

- Když přemýšlíte, jakou sýrovou složku použijete, je mnoho možností a také efektů, jaké vyvolají. Já miluji roztavený sýr, tedy ráda přidám nějaké větší kousky nebo hoblinky sýru typu ementál, gruyer, gouda. Parmezán nebo třeba pecorino dodají více kořeněnou a silnější chuť. Pokud přidáte krémový sýr, jako je ricotta, vytvoříte spíše krémovou konzistenci, ale nebude mít kořenící funkci. V případě, že používáte spíše jednoduché čisté chutě v řadě ostatních ingrediencí, klidně si troufněte použít nějaký chuťově výraznější sýr. Například s modrou plísní nebo třeba kozí, záleží na tom, co máte rádi.

- Důležitý je také poměr vajec a mléčné složky. Přibližně by mělo odpovídat 40 ml na 1 vejce. Pokud použijete moc mléka, pravděpodobně ani pořádně struktura neztuhne a bude příliš tekutá. Pokud použijete příliš vajec, nebude fritáta uvnitř krémová, ale spíše jak míchaná vajíčka.

- Čerstvé zeleninové složky, které jsou příliš vodnaté a příliš dlouho trvá, než se uvaří jako třeba brambory či mají moc ostrou chuť za syrova, jako je cibule, je třeba nejprve prohnat pánví samostatně nebo povařit v případě brambor. Například houby předem lehce orestujte třeba s cibulkou, to samé platí o dýni nebo i této cuketě. Získáte tak navíc i lepší chuť.

- Poslední, na co je třeba si dát opravdu pozor, je sůl. Dříve se mi docela často stalo, že jsem fritátu přesolila. Je to kvůli sýru, který se během pečení či smažení rozváže a solí v sobě obsaženou působí na zbývající ingredience. Tedy směs lehce posolte nebo i opepřete, ale dejte pozor, aby to bylo akorát, v závislosti jaký sýr jste použili, zda není příliš slaný a ve výsledku by mohl celé dílo pokazit.

- Čerstvé bylinky jsou samozřejmě povoleny, vyberte takové, které skvěle pasují k ostatním ingrediencím a nechejte si část na posypání již hotové fritáty.

- Pokud máte k dispozici troubu, je na přípravu fritát ideální, ale na pánvi se dají připravit také.) Pro oba způsoby přípravy se skvěle hodí litinová pánev. Drží navíc dlouho teplotu, a tak můžete přemístit na stůl celou pánev o něco dříve s tím, že nevystydne a navíc se ještě lehce dodělá. Pro pečení v troubě si ji předehřejte na 175 °C a pečte přibližně 20 minut v závislosti na tom, jak silnou vrstvu máte. V principu by měla být lehce zlatá, měla by mít křupavé okraje, ale střed by měl být stále ještě měkký, trochu jako pudink, může se i podobně třepat.
Pokud budete dělat fritátu na pánvi, jako já konkrétně tuto na dovolené, připravte si dva větší talíře, pomocí kterých bude třeba fritátu v půlce tepelné úpravy otočit. Bude to asi takto... Talíř položíte na pánev s fritátou, která má již zlaté okraje, přitisknete talíř na pánev a otočíte tak, aby ležela na talíři. Pak přiložíte druhý talíř na fritátu ležící na talíři syrovější stranou a celý proces otáčení zopakujete tak, že na druhém talíři bude ležet fritáta opět syrovější stranou vzhůru. Pak už jen stejným systémem spojíte tento talíř s pánví a tak bude konečně fritáta ležet tou syrovější stranou na pánvi. Pak už jen zbývá chvíli dále smažit, dokud nebude mít požadovanou konzistenci.)

25 minut - 4 porce
Fritáta s cuketou a pecorínem

Ingredience

  • 4 vejce

  • 150 ml sladké smetany

  • 1 šalotka

  • 5 - 6 baby cuket i s květem nebo 1 - 2 střední

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce oleje

  • 100 g sýra pecorino

  • 1 mozzarella

  • čerstvá listová petrželka

Fritáta s cuketou a pecorínem

Postup

1.

Podle toho, jestli budete chtít připravovat fritátu v troubě nebo na sporáku si rozehřejte troubu na 175 °C. Poslední dva odstavce úvodního textu vše vysvětlují.)

2.

Šalotku si oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi, ideálně té, co v ní budete fritátu péct nebo smažit, ji orestujte do měkka a pak přidejte cukety pokrájené na kolečka bez květů. Použijte na smažení lžíci másla a lžíci oleje vhodného na smažení. Cukety spolu se šalotkou ještě krátce orestujte, ale nemusí to být až úplně do měkka. Cukety rovnoměrně rozprostřete v pánvi a přidejte k nim i zbylé cuketové květy. Připravte si v druhé mističce směs vajec, smetany, špetky soli, čerstvě mletý pepř podle chuti, část listové petrželky a ještě přidejte jen tak v ruce natrhanou mozzarellu a nastrouhaný nebo na hoblinky nastrouhaný sýr pecorino. Tuto směs promíchejte a nalijte do pánve, přes ostatní rovnoměrně rozprostřené ingredience. Pánev už není třeba nijak vymazávat, protože by už měla být pěkně ošetřená od smažení cibulky a cuket.

3.

Dále už postupujte tak, jak je napsáno v úvodu:
V troubě pečte přibližně 20 minut, v závislosti na tom, jak silnou vrstvu máte nebo jak širokou pánev máte. V principu by hotová fritáta měla být lehce zlatá, měla by mít křupavé okraje, ale střed by měl zůstat stále ještě měkký, trochu jako pudink, může se i podobně třepat.
Pokud budete dělat fritátu na pánvi, jako já konkrétně tuto na dovolené, připravte si dva větší talíře, pomocí  kterých bude třeba fritátu v půlce tepelné úpravy otočit. Bude to asi takto... Talíř položíte na pánev s fritátou, která má již zlaté okraje, přitisknete talíř na pánev a otočíte tak, aby fritáta ležela na talíři. Pak přiložíte druhý talíř na fritátu ležící na talíři syrovější stranou a celý proces otáčení zopakujete tak, že na druhém talíři bude ležet fritáta opět syrovější stranou vzhůru. Pak už jen stejným systémem spojíte tento talíř s pánví a tak bude konečně fritáta ležet tou syrovější stranou na pánvi. Zbývá už jen chvíli dále smažit, dokud nebude mít požadovanou konzistenci.)

Hotovou fritátu ještě posypejte zbylou petrželkou a můžete servírovat.

Komentář k receptu.

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Cuketa se skvěle hodí na podzim, kdy nás asi nejvíce přepadají chmury – obsahuje velké množství vitamínu B, který funguje proti stresu.
Navíc obsahuje velké množství vody a na zeleninu žádné přehnané množství vlákniny, takže je dobrá i při různých problémech s trávením, játry....
Je mírně zásaditá, takže brání tělo před překyselením, což je výhoda obzvláště pro milovníky masa. V cuketě je i větší množství draslíku, tak ji ráda používám při různých detoxikačních kúrách.
K receptu bych snad jen dodala, že občas dělám verzi bez smetany – nahrazuju ji bílým tofu rozmixovaným s vodou.

Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Fritáta s cuketou a pecorínem
Newsletter