instagram @kitchenettehome

Dutch Baby 2015

Dutch Baby 2015

Velmi často jsem všude možně na internetu potkávala fotky těchto nadýchaných polštářku a také jsem velmi často dostávala MMSky od mé kamarádky Brennan, jejichž text zněl asi takto: "Tak kdy už je konečně dáš na blog?!". Myslím, že celý háček byl v tom, že jsem nikdy neměla čas je vyfotit. Dělám je většinou pro děti tak nějak spontánně a taky je tu ten problém, že rychle splasknou,  atd atd... Přesto se těmto úžasným německým lívancům podařilo tak nějak opatrně a po malých krůčcích proniknout na Kitchenette. Před pár měsíci jsem dala jako premiéru recept na instagram a nyní jsou konečně i zde....))))

Říká se jim Dutch Baby Pancake nebo také German Pancake, Bismarck, Dutch Puff, sweet popovers. Každopádně jejich kořeny sahají docela daleko a pravděpodobně do Německa. Můžete je připravit čistě samotné bez ovoce a při servírování je pouze pokapat citrónovou šťávou a pocukrovat, nebo je také poklást pár hoblinkami másla a polít javorovým sirupem. To je klasika! Možná pro začátek ideální. A pak zkuste experimentovat s různým ovocem. Letos v létě jsem si zamilovala kombinaci citrónové kůry a broskví, byla to poezie chuti.)
A možná si někteří kladete otázku, v čem se taková Dutch Baby připravuje? Ideální k přípravě této pochoutky je litinová pánev, která má své opodstatnění - drží žár, a proto je na ně více než vhodná. Dříve, když jsem neměla litinovou pánev, používala jsme litinový hrnec. No doufám, že doma najdete vhodné vybavení a brzy je také vyzkoušíte.)
Tradiční recepty vypadají takto, já jen nahrazuji alespoň poloviční podíl mouky, moukou celozrnnou a také se mi obecně těsto zdá příliš sladké, takže v závorce u receptu uvádím moji úpravu.) Skvělý nápad pro zdravější ingredience je určitě nahradit cukr javorovým sirupem nebo datlemi, protože když už pracujete s blenderem, není nic snazšího přihodit místo cukru pár datlí.) A jen tak pro inspiraci nebo změnu vyzkoušejte do těsta přidat mák.) To je také velká dobrota, kterou můžete servírovat například s vanilkovou zakysanou smetanou.)

20 minut

Ingredience

  • 3 šťastná vejce

  • 3/4 hrnku/ 180 ml mléka

  • 1/2 hrnku / 65 g hladké mouky (polovinu nahrazuji celozrnnou)

  • 1/2 hrnku / 100 g třtinového cukru (postačí i poloviční množství)

  • špetka soli

  • (kůra z jednoho bio citrónu)

  • (vanilka)

  • 1 lžíce ghee nebo oleje vhodného na smažení

  • (velkou hrst ovoce, jako jsou lesní plody, švestky, broskve, ...)

Dutch Baby 2015

Postup

1.

Rozehřejte troubu spolu s čistou litinovou pánví na 200 °C. Mezitím si připravte těsto tak, že pomocí blenderu rozmixujete vejce, mléko, mouku, cukr, sůl a pokud zrovna doma máte, tak i kůru z bio citrónu a vanilku, ty nikdy nic nepokazí a dodají navíc nádhernou vůni. Mixujte přibližně minutu tak, aby byla směs dobře propojená a lehce napěněná.

2.

Jakmile je pánev v troubě dobře rozpálená, opatrně a rychle ji vyndejte ven, pokuste se při tom nevyvětrat všechno teplo z trouby... Na pánev dejte ideálně přepuštěné máslo ghee a nebo rostlinný olej tak, aby se tukem ošetřil celý povrch a vylijte do ní všechno těsto. Teď už jen rychle posypejte povrch těsta připraveným ovocem a šup s pánví zpět do rozpálené trouby.

3.

V průběhu pečení nijak nevětrejte. To, že je hotovo, poznáte tak, že se tento lívanec bude pěkně nafukovat, tvořit velké bubliny a bude mít hezky zlaté, dokřupava vypečené okraje. Nerada bych Vás fixovala na nějaký konkrétní čas, protože se Dutch Baby nepeče příliš dlouho, čas se bude lehce lišit, a to hlavně v závislosti na tom, kolik času zabere Vaší troubě vyrovnat vnitřní teplotu po vyvětrání... Počítejte přibližně 15-20 minut. 

4.

A teď už postupujte velmi rychle, protože jakmile vyndáte pánev z trouby, velké bubliny začnou rychle padat. Mějte tedy připravený stůl a hlavně Vaše milované strávníky s vidličkami v ruce.)

 

Informace k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Není nad to, dát si občas nějaký sladký dezert. Ideálně samozřejmě v dopoledních hodinách, ne po večeři. Pokud při pečení používáme celozrnnou mouku a třtinový cukr, popřípadě kvalitní med od včelaře či javorový sirup není čeho se bát. Já místo cukru používám spíše javorový sirup - jeho výhodou je nízký obsah fruktózy, navíc obsahuje například železo, vápník nebo mangan. Ten je důležitý i pro děti v období růstu.  Na slazení lze použít i rozmixované datle, kromě vysoké sladivosti získáte i velké množství vlákniny a různých důležitých minerálů. Doslova třešničkou na dortu bývá v takovémto dezertu ovoce.

Dutch Baby 2015
Dutch Baby 2015
Dutch Baby 2015
Dutch Baby 2015
Dutch Baby 2015
Newsletter