instagram @kitchenettehome

Čokoládové pralinky s náplní Praline

Čokoládové pralinky s náplní Praline

Před pár dny jsem se pustila do výroby jedlých dárků a vyrobila jsem kolem 1,5 kila domácích pralinek. Byl to spíš prostředek k relaxaci, protože jsem měla takový ten den, kdy jste opravdu už přetažení a pohroužení se do této noční činnosti mi udělalo moc dobře a vyčistilo hlavu. Ale při té příležitosti jsem si uvědomila, že mám v počítači pár receptů na pralinky, které stále čekají na to, až je dokončím a budu moci zveřejnit. Myslím, že teď je ten pravý čas, kdy by se Vám mohl recept, obzvlášť krátce před Vánoci, hodit.

A pokud se rozhodnete vyrobit si nějaký ten jedlý dárek, tak jsem na tyto příležitosti objednala do obchodu mnoho různých pralinkových krabiček a dalších pomůcek, které Vám mohou zjednodušit život a pomoci pěkně odprezentovat domácí dobroty. Máme také sadu na výrobu pralinek pro začátečníky, která obsahuje jednu polykarbonátovou formu na pralinky, teploměr, paletu, kartu a zdobící sáčky. Nebo krásnou selekci profesionálních polykarbonátových forem od belgických Chocolate World. Pak jsem také rozšířila sortiment extraktů a přírodních esencí. Ty se skvěle hodí na ochucování čokolády či náplní.
Jen Vám připomenu ještě starší recept z blogu na čokoládové lanýže, které krásně doplní vaše domácí čokoládové dárky.

Čokoládové pralinky s náplní Praline

Ingredience

Ingredience na 4 formy

  • 600 g čokolády

    Koupit
  • používám přibližně 60% s vysokým podílem kakaa, jako je INAYA, OKOA nebo 811 a 40% mléčné, jako je ALUNGA nebo 823

  • 60 g kakaového másla

    Koupit

Na náplň Praline

  • 150 g sladké smetany 33%

  • 300 g čokolády, jako je Callebaut 823

    Koupit
  • 100 g pasty praline (pasta z mandlí a lískových ořechů)

    Koupit
Čokoládové pralinky s náplní Praline

Postup

1.

Nejprve si připravte náplň, aby stihla lehce vystydnout a mohli jste s ní rovnou plnit připravené korpusy. Smetanu si dejte do hrnce a přiveďte ji k varu. Jakmile začne bublat, odstavte ji a přisypejte všechnu čokoládu určenou na náplň. Začněte míchat a míchejte až do rozpuštění. Jakmile je směs hladká, přidejte ještě pastu praline a dejte stranou.

2.

Čokoládu určenou na vylití forem rozpusťte na 45°C. Je důležité čokoládu rozpouštět opatrně a postupně, aby v některých místech nestoupla teplota příliš vysoko. Lze použít vodní lázeň, ale pak by voda pod mísou s čokoládou neměla přímo vařit a směs je dobré stále míchat, aby se rozprostíralo teplo. Nebo já nejraději používám vodní lázeň sous vide, protože pak teplotu lázně nastavím na 47°C a mohu jen v klidu počkat, až se všechna čokoláda rozpustí a dosáhne 45°C.  Třetí metoda je za použití mikrovlnné trouby, ale i zde musíte být opatrní a vždy zahřívat čokoládu jen pár vteřin, vyjmout z trouby, zamíchat a opět ohřát, dokud nedosáhne 45°C. Můžete se podívat na video připravené od belgických Chocolote World, kde je zachycený celý postup přípravy pralinek. Jakmile se tedy tak stane a vaše čokoláda má teplotu 45°C, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud teplota opět neklesne na 31-32°C.

 

3.

Nyní máte čokoládu vytemperovanou a můžete formu na pralinky vyplnit až po okraj. Několikrát s formou bouchněte o pracovní plochu, abyste vyhnali případné bublinky, které by narušily hladký povrch bonbónů. Čokoládu důkladně vylijte opět do mísy, tak, aby budoucí pralinka měla jen tenkou stěnu a pomocí karty nebo cukrářské palety setřete zbytek z povrchu formy a odložte na pár minut formu do lednice. Zbylou čokoládu zatím dejte stranou, budete jí potřebovat na finální uzavření. Já si pomáhám opět lázní Sous Vide, kterou mám nastavenou na 34°C a tak si udržuji čokoládu připravenou na práci.

 

4.

Teď můžete každý bonbón naplnit připraveným krémem, je to vlastně ganache s ořechovou pastou. Plní se velmi dobře pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou, jednorázového a nebo pomocí plničky, což je už otázka větší invstice. Plňte tak, aby Vám zbyl nahoře 3-4 mm prostor pro uzavření čokoládou, ale nejprve odložte formu do lednice, aby se krém trochu vychladil, to vám pomůže při uzavírání, aby zbytečně nevytékal.

5.

Uzavírání bonbónů se mi vždy zdá trochu prekérní, protože forma je chladná a tak vám čokoláda při práci rychle tuhne, tedy musíte postupovat svižně. Formu zaplňte čokoládou, párkrát bouchněte, aby se pěkně zaplnil každý bonbón a následně setřete všechen přebytek kartou nebo paletou zpět do mísy. Formu opět přesuňte do lednice a až bude vychlazená, nastane ten nejvíce uspokojivý pocit, kdy budete moci pralinky vyklepnout. Uvidíte, to je opravdu zážitek a nikdy se Vám neomrzí.)

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Domácí pralinky mohou být velmi milým dárkem, který potěší, nicméně z hlediska zdravé výživy doporučuji takové mlsání jen výjimečně. Lískové oříšky jsou výborným zdrojem tuků, vitamínů B1a B6 a z minerálů především vápníku, hořčíku a fosforu. Dodávají našemu tělu energii pro činnost mozkové i nervové soustavy. Vhodné jsou pro sportovce, studenty, lidi po nemoci i těhotné ženy.Mandle obsahují velké množství vápníku, hořčíku, který je výborný pro lidi, kteří trpí nějakým stresem, draslíku, který je důležitý pro správnou funkci srdce, ale i vitamín E, který je velmi silným antioxidantem.
Pravidelná konzumace mandlí dokonce zlepšuje elasticitu kůže.

Newsletter