Jak poznáte čerstvé mušle? Měly by být zavřené a pokud se otvírají, tak při kontaktu s Vámi reagují zavřením, tedy vykazují známky života. Po spaření se naopak musejí otevřít a ty, co zůstanou zavřené raději určitě nejezte a vyhoďte je. Jestli jste si nějaké už přinesli domů a potřebujete je uchovat, vložte je do mísy, navlhčete lehce vodou, přikryjte mokrou utěrkou a umístěte do spodní části lednice, tak Vám vydrží co nejdéle.
Slávky na kokosovém mléce
10. listopadu 2015
Musela jsem pro Vás připravit a tak i rozšířit slávkové recepty zde na blogu o tento úžasný recept na slávky na kokosovém mléce. Určitě si totiž zaslouží pozornost obzvlášť těch z Vás, kteří milujete asijskou nebo přímo thajskou kuchyni. Jak jsem psala již dříve, připravit si doma slávky je opravdu velmi snadné. Koupit si tyto mušle v dobré kvalitě a čerstvé už také nebývá takový problém, navíc jsou v podstatě celkem levné. Dejte si určitě pozor na jejich čerstvost, ideálně by se měly zpracovat nejpozději 3-4 dny od jejich výlovu v závislosti, jak jsou uchovávané. Tedy se zajímejte o datum výlovu.
Ingredience
-
1 síťka slávek (cca 1200 g)
-
2 lžíce kokosového oleje nebo ghí či jiného vhodného tuku na smažení
-
2 šalotky, na kostičky
-
4 stroužky česneku, propasírované
-
3 cm kořene zázvoru, jemně strouhaný
-
1 citrónovou trávu, posekanou velmi najemno
-
2 dcl suchého bílého vína
-
400 ml kokosového mléka
-
1-3 lžičky rybí omáčky
-
chilli papričky podle chuti, zbavené semen a pokrájené na kolečka
-
čerstvý koriandr na servírování
Postup
Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly a propláchly.
Mezitím si ve větším hrnci na kokosovém oleji orestujte šalotku pokrájenou na kostičky do měkka, přidejte propasírovaný nebo jemně strouhaný česnek, zázvor, citrónovou trávu, chilli podle chuti a ještě chvilku restujte. (Před časem jsem si náhodou koupila struhadlo microplane a nemohu se ho nabažit, protože je neskutečně ostré a umí například z parmezánu nebo citrónové kůry nastrouhat super tenké až průsvitné plátečky. Takže jsem ho v nejbližších dnech koupila i svým blízkým jako dárek)) a pak i zařadila k nám do obchodu.) Směs se Vám bude lehce lepit ke dnu, tak ji hezky vařečkou berte ode dna. Po chvilce, tak po 1. minutě, zalijte tuto směs vínem a jemně vařte přibližně 5 minut. Nyní základ lehce osolte, opepřete, přidejte rybí omáčku podle chuti, která nejenže zvýrazní chuť, ale také celé jídlo osolí. Na závěr přidejte kokosové mléko a než dosáhne varu, připravte si slávky.
Slávky přeceďte, ještě krátce propláchněte, protože pokud jsou živé, tak se v průběhu koupele otvíraly a tak se mohl uvolnit písek nebo jiné nepotřebné poklady. Jakmile se směs s kokosovým mlékem začne vařit, přidejte do ní okapané slávky, zvyšte výkon na maximum a přiklopte poklicí. Vařte zprudka a relativně krátce, dokud se neotevřou. V průběhu slávky podeberte vařečkou a promíchejte je, přiklopte a občas hrncem bouchněte, tím se v hrnci trochu porovnají a lépe se otevírají.
Hotové slávky můžete servírovat s čerstvým pečivem nebo třeba jasmínovou rýží, posypané čerstvým koriandrem. Kokosový vývar, který Vám vznikl, je dokonalý a moc dobrý právě s rýží.
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Slávky jsou naprosto zázračným bohatstvím přírody. Mají pozitivní účinky na pohybový aparát, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité nejen pro klouby a pojivové tkáně, ale zároveň jejich dostatek chrání tělo před stresem.
Navíc obsahují komplexní sacharidy, které jsou důležité pro správnou energii i správnou funkci metabolismu, navíc redukují v těle tuky.
Výborné jsou i chilli papričky, které obsahují látku kapsaicin, která je zodpovědná za jejich pálivost. Pravidelná konzumace chilli papriček pomáhá zrychlovat metabolizmus, snižovat cholesterol, omezovat chutě na sladké. Chilli papričky navíc obsahují vitamín C a minerální látky.
A samozřejmě do sychravého podzimního počasí se z receptu hodí výborně i zázvor, který má zahřívací účinky.