instagram @kitchenettehome

Raw čokoládový krémový řez

Raw čokoládový krémový řez

Tento úplně jednoduchý řez patří k mým oblíbeným dezertům. Nejen, že je úplně snadný, nezabere příliš času a nepotřebujete v kuchyni nic dalšího, než vysokorychlostní blender, ale zároveň můžete mlsat zdravě a nebát se nabídnout třeba i dětem. V letních měsících jej můžete uskladňovat v mrazáku a servírovat jako mražený dezert. Nechte ho jen chvilku po vyndání povolit a můžete krájet i servírovat. Tedy bude navíc trvanlivým dezertem, ideálním pro nečekanou návštěvu, nebo až Vás přepadne mlsná.
Nejlepší je v receptu použít kakaové máslo, protože celý dezert perfektně ztuží a má velmi příjemnou chuť. Pokud jej doma nemáte, můžete nahradit kokosovým olejem, výsledný dezert pak může mít lehce kokosovou chuť, která je také moc příjemná. 

Recept jsem připravila pro Gourmet časopis Potten Pannen, stejně jako recept na čokoládové smoothie, poté, co mne požádali o testování nového blenderu Blendtec a přípravu receptu. Musím říct, že jsem si v duchu říkala, že ho ráda vyzkouším a připravím recenzi, protože mám moc ráda Staňky:), ale že určitě nebude mít na Vitamix. A abych byla i nadále upřímná, byla jsem strašně pozitivně překvapená. Nejenže má překrásný design, ale výkon je navíc srovnatelný s Vitamixem. (Tedy fakticky Vitamix má stále o něco málo vyšší výkon, ale nedovedu si představit, situaci, kdy toto pocítíte a opravdu využijete, protože výkon, co má Blndtec, je opravdu více než dostačující.) Blendtec má mnohem delší nože! Jediné, co postrádá, je pěchovadlo, ale zase věřím, že delší nože tento nedostatek vyváží. Celkově na výšku je nižší, což některým uživatelům u vysokého vitamixu vadilo, protože se jim nevešel pod linku. Pak jsem si jako kritik řekla, že třeba tyto blendery Blendtec nebudou mít dlouhotrvající kvalitu, že možná motory nemají ještě tak "vychytané", ale tuto úvahu opět vyvrací fakt, že firma Blendtec vyrábí dlouhá léta blendery pro profesionální sféru, tedy v každé " fresh džusárně" na ně můžete narazit. Tedy věřím, že vědí, co dělají. A na závěr pozitivní zpráva, cena je o něco dostupnější než cena Vitamixů. Tedy po napsané recenzi jsem se rozhodla, že je zařadím také do obchodu a nabídnu Vám i tuto variantu, protože věřím, že je to opravdu skvělý. V tomto momentě je čerstvě v Kitchenetteshop. Jak jsem napsala, sama jsem překvapena, že předčil všechny má očekávání!

15 minut
Raw čokoládový krémový řez

Ingredience

  • 200 g kešu oříšků nebo slunečnicových semínek

  • 30 g kakaa

    Koupit
  • 150 g javorového sirupu

  • 30 g kakaového másla (můžete nahradit kokosovým olejem)

    Koupit
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky

    Koupit
  • 1/4 lžičky mořské soli

  • 110 ml vody

Raw čokoládový krémový řez

Postup

1.

Lehce rozehřejte kakaové máslo nebo kokosový olej, tak aby byl tuk tekutý. Dejte všechny ingredience do vysokorychlostního blenderu a začněte mixovat. Nejprve na nižší obrátky a postupně zvyšujte výkon. Mixujte tak dlouho, dokud nebude krém úplně hladký. V průběhu procesu alespoň dvakrát mixování zastavte a pomocí stěrky setřete obsah ze stěn a lehce promíchejte.

2.

Připravte si nádobu velkou přibližně 10x15 cm. Může to být menší forma na dort, brownies, nebo třeba větší krabička na uskladňování potravin. Také můžete připravit řezy z dvojnásobného množství, pak bude ideálně vyhovovat menší dortová forma (∅ 18-20 cm). Nádobu si vyložte po bocích i dně pečícím papírem nebo fólií.

3.

Hotový krém přesuňte do připravené formy a zarovnejte pomocí stěrky. Zakryjte formu fólií nebo víkem a dejte vychladit do mrazáku, ale postačí i do ledničky na pár hodin. Vychlazený krém vyjměte z formy, nechte lehce povolit a nakrájejte na požadované tvary. Při servírování se nebojte zapojit fantazii a doplňte jej o čerstvé ovoce, oříšky, kokosové plátky, pár hoblinek čokolády, posypejte kakaem,  ... Porce připravujte menší, protože je dezert celkem sytý.)

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Kešu oříšky jsou semena tropického stromu, který roste ve Střední a Jižní Americe. Kešu oříšky obsahují 45 % tuku. Spolu se slunečnicovým semínkem obsahují nejvíce hořčíku ze všech ořechů a semen vůbec. Mimo to obsahují i draslík, kyselinu listovou, železo a vitamíny skupiny B. Hodí se výborně na podrážděná střeva, při anémii ale oceníte je i jako pomocníka při stresu. Kakaové máslo se získává drcením a lisováním kakaových bobů za nízkých teplot, čímž zůstávají zachovány důležité enzymy a živiny. Hojně se využívá i jako složka produktů péče o pleť a o tělo.

Raw čokoládový krémový řez
Raw čokoládový krémový řez
Raw čokoládový krémový řez
Raw čokoládový krémový řez
Raw čokoládový krémový řez
Raw čokoládový krémový řez
Raw čokoládový krémový řez
Newsletter