instagram @kitchenettehome

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater

Většina lidí, co paštiku ještě nikdy nezkusila připravit, si myslí, že je to složitá věc. Ale je to naopak! Připravit takto krémovou a chuťově lahodnou paštiku je opravdu snadné. Záměrně jsem vybrala kuřecí játra, protože jsou levná a snadno k sehnání, jen kupujte ty farmářská nebo zkrátka od šťastných slepic. Tento recept taky vznikl, jako tip na skvělý jedlý dárek a tak můžete naráz připravit třeba hned 10 skleniček, co potěší pánskou část rodiny, kolegy nebo kamarády.

Z tohoto množství, co je uvedeno v ingrediencích jsem připravila všechny sklenice, co jsou na fotce a ještě jednu k tomu. Sklenice weckovky, co jsou na fotce se pohybují kolem 290 ml objemu. Použila jsem také koření pěti vůní, což je asijská kořenící směs, kterou ráda používám, když dělám k večeři rychlou „čínu“ na mnoho způsobů. Používá se v celé Asii a věřím, že je to celkem univerzální koření, po kterém často sáhnu. Je to směs skořice, badyánu, fenyklu, nového koření, hřebíčku. Ale pokud tuto směs nemáte, nic se neděje. Můžete trochu improvizovat a použít malou špetku z každého s tím, že s hřebíčkem to nepřehánějte.

A na závěr poslední tip. Tady na blogu najdete jehněčí paštiku s želé z portského vína a rybízové marmelády a tak se můžete inspirovat, pokud byste chtěli paštiku uzavřít jinak, než máslovým „víčkem“. Skvělý jedlý dárek je také cibulová marmeláda s portským vínem a skvěle se hodí k paštice. 
Budu se těšit na zprávy od vás, jak to dopadlo, jestli jste recept zkusili a děkuji partnerovi tohoto receptu Košík.cz za letošní spolupráci.

40 minut - 10 sklenic porcí
Paštika z kuřecích jater

Ingredience

Na paštiku:

  • 1kg farmářských kuřecích jater

  • 300 g másla plus na „zavíčkování“

  • 2 lžíce ghí na smažení

  • 5 šalotek

  • 4 stroužky česneku

  • 10 smítek tymiánu plus na ozdobu

  • ½ lžičky koření pěti vůní

  • 3 dcl suchého bílého či růžového vína

  • (nebo 1 dcl portského nebo koňaku)

  • 300 ml smetany (30%)

  • Čerstvě mletý pepř

  • sůl

Paštika z kuřecích jater

Postup

1.

Játra odblaníme a nakrájíme na 1-2 cm velké kousky. Šalotku nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Ve velké pánvi rozpusťte ghí nebo třeba i sádlo, pokud máte zrovna v lednici a přidejte všechnu šalotku, česnek, tymián, pepř a koření pěti vůní. Restujte na středně silný výkon, dokud nezačne cibulka lehce zlátnout.

2.

Do pánve přidejte všechna játra a orestujte je tak, aby uvnitř už nebyla syrová, ale zůstala stále měkká. Pak přidejte víno a ještě chvíli restujte, dokud se všechen alkohol neodpaří. Nyní můžete přidat všechnu smetanu a jakmile se trochu prohřeje, nemusí vařit, celou směs přesuňte do nádoby blenderu nebo food processoru. Já používám Vitamix.

3.

Jatýrka rozmixujte na hladký krém, přidejte konečně sůl, případně víc pepře a po kouskách vmixujte všechno máslo. Stačí na 5x. Ještě ochutnejte vaše dílo a případně dochuťte. Nezapomeňte na to, že po vychlazení se chutě ještě zjemní a vše je méně výrazné.

4.

Tyto jemné paštiky se vždy doporučuje pasírovat přes jemné sítko, ale pokud budete mixovat ve výkonném robotu, nebude to pravděpodobně třeba. Vitamix si s paštikou poradil dokonale.

5.

A teď už jen plnění skleniček. Ty samozřejmě musejí být skvěle čisté a co možná nejvíce sterilní. Naplňte sklenice, ale nechte ještě trochu prostoru pro máslové „víčko“. Párkrát se sklenicí bouchněte, abyste se zbavili bublinek a zarovnaly povrch. Pokud je paštika k okamžité spotřebě, není třeba zavíčkovávat. Ale jako dárek, je dobré toto víčko pořídit. Bude tak hezčí a trvanlivější.  Paštiku vychlaďte, pak na její povrch dejte snítku tymiánu, případně jiné bylinky a zalijte trochou rozehřátého másla.

Paštika z kuřecích jater
Paštika z kuřecích jater
Paštika z kuřecích jater
Paštika z kuřecích jater
Paštika z kuřecích jater
Paštika z kuřecích jater
Newsletter