instagram @kitchenettehome

Cibulová marmeláda s portským vínem

Cibulová marmeláda s portským vínem

Před pár měsíci jsem dostala krásný email, kde se mě mimo jiné Lucie ptala na dobrý recept na cibulovou marmeládu, kterou by chtěla servírovat s foia gras ganache z blogu. Trvalo mi to, ale protože toto cibulové chutney nebo konfit doma milujeme, tak jsem věděla, že recept určitě musím připravit pro Vás všechny. Tedy trvalo mi to, ale recept je konečně tu a věřte mi, že pokud jej doma vyzkoušíte, určitě nebudete litovat. Obzvlášť potěší mužské chutě. Dokonce si myslím, že je to i skvělý dárek a protože je často těžké obdarovat muže v rodině, mohl by to být malý tip na užitečný a vítaný dárek. Z jednoho kila cibule připravíte 700 ml marmelády.

Tento konfit se skvěle hodí k paštikám a dokonale právě k foie grass. Podívejte se na recept na ganache z foie gras nebo například foie gras mousse. Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která se skvěle hodí k sýrům a doprovází nejeden tapaz, můžete ji také zakomponovat i třeba do hamburgerů.
Receptů na tyto cibulové marmelády je samozřejmě veliké množství. Někdo používá červené víno, ale já mám v tomto receptu nejraději portské víno. Obohatí výslednou chuť ještě o něco speciálního. Do cibulové marmelády tedy pokaždé vnáším i kousek Portugalska a vzpomínek na cestování.

120 minut
Cibulová marmeláda s portským vínem

Ingredience

  • 1 kg červené cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření

  • 3 snítky tymiánu

  • 1 hřebíček

  • 1 bobkový list

  • 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného alternativního sirupu)

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • (chilli)

  • 250 ml vinného octa

  • 500 ml portského vína Ruby Porto

Cibulová marmeláda s portským vínem

Postup

1.

Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na stejná kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli i česnek restovat dokud nezavadnou a nezesklovatí.
Do hrnce přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujte. Poté stáhněte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.

2.

Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy portské víno a vinný ocet. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se neodpaří 1/2 tekutiny. Tedy opět vznikne sirupovitá šťáva kolem cibule a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí každopádně ještě šťáva zhoustne.)Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě hlavním klíčem dokonalého výsledku. Servírovat jej můžete ihned a nebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2-3 měsíce.

Cibulová marmeláda s portským vínem
Cibulová marmeláda s portským vínem
Cibulová marmeláda s portským vínem
Cibulová marmeláda s portským vínem
Cibulová marmeláda s portským vínem
Cibulová marmeláda s portským vínem