instagram @kitchenettehome

Rybí prsty nejen na Štědrý večer

Rybí prsty nejen na Štědrý večer

Tento recept vznikl s cílem vytvořit verzi štědrovečerní večeře, která by chutnala dětem o trochu víc. Naše děti celkem zvládaly i klasického kapra, ale největším zádrhelem se stávaly kosti, které se tam vždycky nějak vloudí, i když se snažíte je vypreparovat. Pokud chcete vyzkoušet nějakou jinou rybu, máme moc rádi Okouna nilského neboli Bar Viktorii. A pokud chcete zůstat v českých vodách, určitě takto můžete obalit candáta i s kůží. Filety se daří celkem úspěšně vykostit.

Pak je také známé, že menší kousky ala „rybí prsty“ jsou u dětí oblíbenější. Mě se celkově osvědčila rybí filety v kefírovém těstíčku, které dělám průřezem celé sezóny, ale tady jsem je ještě obalila v panko strouhance.  Asi jí znáte, ale kdyby ne, tak je to japonská strouhanka více vločkovité struktury a na rozdíl od té naší tradiční, je jídlo v ní obalené mnohem křupavější, a ještě nenasákne zdaleka tolik tuku. Tak si myslím, že stojí určitě za vyzkoušení a porovnání.

20 minut - 4-6 porce
Rybí prsty nejen na Štědrý večer

Ingredience

Na rybí prsty:

  • 800 g rybích filetů (pro děti ideálně bez kosti, jako okoun nilský, candát)

  • ghí nebo olej na smažení

Na obalování:

  • 150 g kefíru

  • 1 šťastné vejce

  • špetka prášku do pečiva

  • mořská sůl

  • 90 g polohrubé mouky

  • 200 g panko strouhanky

Rybí prsty nejen na Štědrý večer

Postup

1.

Připravte si rybí filety. Omyjte je, ubrouskem nebo čistou utěrkou osušte. Nakrájejte je na požadované velikosti celých filetů anebo menších „rybích prstů“. Rybu lehce osolte, případně použijte nějakou aromatizovanou sůl, třeba s citrusovou kůrou, nebo přidejte i čerstvé bylinky. 

2.

Těstíčko na obalování ryby připravte smícháním všech ingrediencí. Použijte tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těstíčko jen o něco málo hustější než to na palačinky.

3.

Pokud chcete, aby byly rybí kousky ještě křupavější, obalte je nejen v těstíčku, ale na závěr ještě v panko strouhance.

4.

Ve velké pánvi rozpalte dostatečné množství oleje na smažení anebo ghí a v něm postupně na střední výkon osmažte obalené filety z obou stran do zlata. Hotové odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Servírujte je s ještě vlahým vídeňským salátem.

Rybí prsty nejen na Štědrý večer
Rybí prsty nejen na Štědrý večer
Newsletter