Toto je první recept, který vznikl v rámci mé nové spolupráce s Kenwood a taky první recept, na kterém jsem si vyzkoušela, jak se mi s robotem bude pracovat. A vše šlo krásně hladce, jako bychom se znali.
Do Vánoc se můžete tedy těšit na další nové recepty, které vás doufám obohatí o inspiraci a přinesou příjemně strávený čas relaxace v kuchyni.
Roláda z vlašských ořechů
1. listopadu 2021
Pokud máte rádi chuť kávy a vlašských ořechů, tohle by mohl být zákusek pro vás. Já měla z rolád vždy respekt. Pamatuji si, že v mých pekařských začátcích, někdy na základní škole, jsem se spálila a pak se jim už vyhýbala. Každopádně nejsou vůbec tak složité, naopak, překvapí vás jednoduchosti. Klíč je každopádně nepřepéct „piškot“ a včas, ještě teplý ho zarolovat, aby si zachoval pružnost, tedy nepraskal a také si trochu zvyknul na svůj budoucí tvar.
Ingredience
Na těsto:
-
5 šťastných vajec
-
150 g třtinového cukru
-
70 g polohrubé mouky
-
95 g mletých vlašských ořechů
-
1 lžíce slunečnicového oleje
-
Špetka soli
Na krém:
-
3 žloutky
-
200 g mléka
-
150 g moučkového cukru
-
70 g celozrnné pšeničné mouky
-
100 g kvalitní čokolády (70-80 % kakaa)
-
250 g másla pokojové teploty
-
100 g silné kávy
-
100 g rumu
-
1/2 lžičky mleté vanilky
-
Špetka soli
Na ozdobu:
-
vlašské ořechy
-
čokoláda
Postup
Předehřejte si troubu na 200°C a plech si vyložte pečícím papírem, který jste potřeli máslem nebo vymazali tukem ve spreji. (Papír lépe přilne, když si pod ním i plech vytřete máslem.) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Když máte světlou nadýchanou pěnu, jemně vmíchejte olej, špetku soli a mouku promíchanou s mletými ořechy.
Těsto rozetřete na plech a pečte 10 minut. Upečený korpus vyjměte z plechu, a ještě teplý i s pečícím papírem zarolujte a nechte vychladnout.
A teď si připravte krém. Mléko, cukr, špetku soli, mouku a žloutky vymíchejte dohladka a uvařte v hrnci na hustou kaši. Když je hotová, přesuňte ji do nádoby robotu, přisypejte čokoládu a pomalu míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí s kaší. Tuto kaši nechte vychladnout.
Připravte si silnou kávu a smíchejte ji spolu s rumem. Když je krém už vlažný, začněte ho mixovat a přidejte polovinu kávy s rumem a postupně přidávejte i všechno změklé máslo a vanilku.
Vychladlý korpus rozviňte, potřete zbytkem kávy s rumem, pak 3/4 krému, znovu zaviňte a povrch potřete zbylým krémem. Mě zbylo ještě trochu krému, tak jsem jím nazdobila povrch rolády, přidala jsem nasekanou čokoládu a pár vlašských ořechů.
Roládu nechte vychladit a odležet, než budete servírovat.