instagram @kitchenettehome

Roláda z vlašských ořechů

Roláda z vlašských ořechů

Pokud máte rádi chuť kávy a vlašských ořechů, tohle by mohl být zákusek pro vás. Já měla z rolád vždy respekt. Pamatuji si, že v mých pekařských začátcích, někdy na základní škole, jsem se spálila a pak se jim už vyhýbala. Každopádně nejsou vůbec tak složité, naopak, překvapí vás jednoduchosti. Klíč je každopádně nepřepéct „piškot“ a včas, ještě teplý ho zarolovat, aby si zachoval pružnost, tedy nepraskal a také si trochu zvyknul na svůj budoucí tvar. 

Toto je první recept, který vznikl v rámci mé nové spolupráce s Kenwood a taky první recept, na kterém jsem si vyzkoušela, jak se mi s robotem bude pracovat. A vše šlo krásně hladce, jako bychom se znali. 
Do Vánoc se můžete tedy těšit na další nové recepty, které vás doufám obohatí o inspiraci a přinesou příjemně strávený čas relaxace v kuchyni.

40 minut - 16 porcí
Roláda z vlašských ořechů

Ingredience

Na těsto:

  • 5 šťastných vajec

  • 150 g třtinového cukru

  • 70 g polohrubé mouky

  • 95 g mletých vlašských ořechů

  • 1 lžíce slunečnicového oleje

  • Špetka soli

Na krém:

  • 3 žloutky

  • 200 g mléka

  • 150 g moučkového cukru

  • 70 g celozrnné pšeničné mouky

  • 100 g kvalitní čokolády (70-80 % kakaa)

  • 250 g másla pokojové teploty

  • 100 g silné kávy

  • 100 g rumu

  • 1/2 lžičky mleté vanilky

  • Špetka soli

Na ozdobu:

  • vlašské ořechy

  • čokoláda

Roláda z vlašských ořechů

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 200°C a plech si vyložte pečícím papírem, který jste potřeli máslem nebo vymazali tukem ve spreji. (Papír lépe přilne, když si pod ním i plech vytřete máslem.) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Když máte světlou nadýchanou pěnu, jemně vmíchejte olej, špetku soli a mouku promíchanou s mletými ořechy.

2.

Těsto rozetřete na plech a pečte 10 minut. Upečený korpus vyjměte z plechu, a ještě teplý i s pečícím papírem zarolujte a nechte vychladnout. 

3.


A teď si připravte krém. Mléko, cukr, špetku soli, mouku a žloutky vymíchejte dohladka a uvařte v hrnci na hustou kaši. Když je hotová, přesuňte ji do nádoby robotu, přisypejte čokoládu a pomalu míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí s kaší. Tuto kaši nechte vychladnout.
Připravte si silnou kávu a smíchejte ji spolu s rumem. Když je krém už vlažný, začněte ho mixovat a přidejte polovinu kávy s rumem a postupně přidávejte i všechno změklé máslo a vanilku.

4.

Vychladlý korpus rozviňte, potřete zbytkem kávy s rumem, pak 3/4 krému, znovu zaviňte a povrch potřete zbylým krémem. Mě zbylo ještě trochu krému, tak jsem jím nazdobila povrch rolády, přidala jsem nasekanou čokoládu a pár vlašských ořechů.
Roládu nechte vychladit a odležet, než budete servírovat.

Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Roláda z vlašských ořechů
Newsletter