Já se vždycky chtěla pustiti do této zahrady na fociacce, protože je jednoduše nádherná a jestli vás to taky láká, zkuste tento recept. Připravila jsem ho z těsta bez hnětení, které je řidší, jen s malým množstvím droždí a musí se připravit den předem, ale za odměnu vám bude skvělá textura a vláčnost.
Tento video recept vznikl ve spolupráci s Kenwood. Děkuji.
Focaccia garden
19. listopadu 2021
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4681_article_image_gridOne.jpeg)
Focaccia je o mnoho lepší, když se peče s čerstvou zeleninou, protože ta dodá těstu ještě větší vláčnost, a hlavně extra chuť. Skvělá je v ní cibule a taky třeba rajčata nebo olivy.
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4680_article_image_gridOne.jpeg)
Ingredience
Na těsto:
-
500 g hladké mouky (část můžete nahradit pšeničnou celozrnnou nebo chlebovou)
-
¼ lžičky instantního droždí
-
2 lžíce olivového oleje plus na dokončení
-
1 ½ lžičky soli
-
430 g vody
Na ozdobení:
-
Červená cibule
-
Šalotka
-
Jarní cibulka
-
Petržel
-
Libeček
-
Paprika
-
Olivy
-
Maldon nebo jiná hrubozrnná sůl
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4682_article_image_gridOne.jpeg)
Postup
Den předem si připravte těsto smícháním všech ingrediencí. Není třeba ho hníst, je velmi řídké, tak se nelekejte. Já jsem na míchání použila univerzální nástavec. Ideálně počítejte s časem 12-18 hodin zrání. Případně můžete proces zpomalit kynutím v lednici. Mísu s těstem přikryjte fólií a nechte zrát.
Když je těsto hotové, předehřejte si troubu na 250 °C funkce horní a spodní ohřev. Menší plech bohatě vytřete olivovým olejem, přesuňte na něj všechno těsto a rovnoměrně ho roztáhněte po celé ploše.
Teď už zbývá jen ta kreativní část. Vytvořte na povrchu těsta zahradu z jedlých surovin. Já jsem vybírala takové, jaké se k focaccie hodí chuťově. Cibule, rajčata, olivy, petržel nebo libeček krásně ladí a dodají těstu ještě extra vláčnost a vůni. Na zahradě jsem měla i šalvěj a pro barvu jsem použila stonky mangoldu. Na závěr povrch ještě lehce pokapejte olejem a posolte ideálně solí Maldon nebo jinou hrubozrnnou.
Pečte v dobře předehřáté troubě 20-25 minut do zlata. Než začnete focacciu krájet, nechte jí lehce vychladnout.
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4683_article_image_gridOne.jpeg)
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4684_article_image_gridOne.jpeg)
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4686_article_image_gridOne.jpeg)
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4687_article_image_gridOne.jpeg)
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4688_article_image_gridOne.jpeg)
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4689_article_image_gridOne.jpeg)
![Focaccia garden Focaccia garden](/uploads/media/article_image/0001/05/thumb_4690_article_image_gridOne.jpeg)