instagram @kitchenettehome

Jehněčí paštika

Jehněčí paštika

Jednou za čas si objednáme celé jehně nebo kůzle přímo z farmy od kamarádů. Jehněčí či kůzlečí maso je skvělé a velmi zdravé, proto jej hlavně kvůli svým dětem připravuji poměrně často. A je opravdu úžasné, kolik kamarádů "farmářů" kolem sebe mám..) Naposledy jsem si koupila jehňátko od Lukáše Hejlíka, který dovolím si tvrdit, je mým kamarádem. Spojuje nás radost z dobrého jídla a prohlubujeme naše společné přátelství na příležitostných gastro kroužcích, které pořádá a nebo si jen tak společně zajdeme s rodinami na dobrou večeři. Lukáš má také svou Gastromapu, na které se můžete podívat, jaké zajímavé podniky objevil mimo Prahu. Ale abych se vrátila k tématu. Lukáš se mě ptal, zda chci jehňátko i s jatýrky, a právě v tomto momentě byl můj plán zcela jasný!

Připravila jsem jemnou paštiku s portským vínem a želatinou z portského vína a rybízové marmelády. Určitě se nebojte jehněčího aroma, paštika je skvělá, jemná a jehněčí jatýrka nikdy neodmítejte.)
K receptu asi není co dodávat, vše potřebné najdete níže. Jen se rozhodněte, do jakých nádob budete paštiku dávat. Můžete paštiku formovat třeba v klasickém hřbetu nebo použít jednoporcové sklenice. Třeba takové ty s pérovým víčkem či například klasicky krásné sklenice weck. Paštika se tak snadno může stát i milým osobním dárkem. Já jsem jednu darovala kamarádovi z Argentiny ke dni přátelství, které u nich má velkou váhu.)

Jehněčí paštika

Ingredience

Na paštiku:

  • 650 g jehněčích jater

  • 1 velká cibule, pokrájená na kostičky

  • 1-2 stroužky česneku, na plátky

  • 200 g anglické slaniny, pokrájené na kostičky

  • 1 bobkový list

  • 2 větvičky rozmarýnu

  • 4 snítky tymiánu

  • 80 g portského vína

  • 250 ml sladké smetany

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Na želé:

  • 2 lžíce rybízového džemu

  • 1,5 dcl portského vína

  • 1/2 plátkové želatiny

    Koupit
Jehněčí paštika

Postup

1.

Ve větší pánvi orestujte anglickou slaninu spolu s cibulí. Když je cibulka měkká, přidejte česnek, bobkový list, rozmarýn bez stonku a ještě krátce restujte. Nakrájejte játra na menší kostky a přidejte je k ostatním ingrediencím. Po chvíli přidejte ještě portské víno a opět restujte tak, aby byla játra hotová uvnitř a víno se lehce odpařilo. 

2.

Vyjměte ze směsi bobkový list a pomocí food procesoru nebo blenderu vše rozmixujte na jemný krém. Vraťte směs na pánev, přidejte sladkou smetanu, osolte, opepřete podle chuti, dobře promíchejte a prohřejte.

3.

Nyní můžete paštikou naplnit Vámi zvolený druh nádoby. Skvělé jsou jednoporcové sklenice či zapékací mističky a nebo také můžete použít formu třeba na hřbet. Odložte do lednice a nechte vychladit alespoň několik hodin nebo do druhého dne, v závislosti na velikosti formy.

4.

Když je paštika dostatečně vychlazená, připravte si želé z portského vína. Namočte půl plátku želatiny do studené vody na 5 minut a nechte nabobtnat. Mezitím si v malém hrnečku lehce zahřejte portské víno spolu s rybízovým džemem tak, aby se džem dobře rozpustil a směs se propojila. Bude stačit zahřát na cca 50°C. Nabobtnanou želatinu vyždímejte, přidejte ji k portské směsi a míchejte dokud se dobře nerozpustí. Jakmile je hotovo, můžete ji nalít na paštiku a opět dát vychladit.

Informace k receptu.

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

„Recept na paštiku vypadá jako naprostá lahůdka. Co se týká redukční diety, nedoporučovala bych jej vzhledem k obsahu smetany a rybízového džemu. Pokud si výjimečně dáte na snídani trochu takové paštiky na žitný chléb, můžeme to „risknout“ i při redukci, ale opravdu opatrně.“

„Jehněčí maso jako takové se při redukční dietě dá doporučit 1x maximálně 2x týdně. Je bohaté na minerální látky převážně železo a zinek.“

„Tymián je bylinka, která zlepšuje trávení, působí příznivě proti průjmům a nadýmání. Rozmarýn je známý díky svým blahodárným účinkům na trávení, zároveň podporuje i pocení a má detoxikační účinky. Bobkový list podobně jako tymián působí dobře na trávení, proti plynatosti a bolestem žaludku.“

Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Jehněčí paštika
Newsletter