Tento recept jsem pro vás připravila ve spolupráci se značkou Haier.
Kuře na cideru
2. prosince 2021
Pokud stále hledáte inspiraci na večeře, nebo ještě lépe podzimní/zimní večeře, kuře na cideru by vás mohlo bavit. Já miluju tuhle úpravu zeleniny. Od dob kapustičky ze školní jídelny, aneb beztvaré bezbarvé a rozbředlé věc plující v polévce, se leccos změnilo. Kuře na cideru je super změna, ale vůbec neopomíjejte na pánvi pečenou zeleninu, je to úplný podzim na talíři. V tomto receptu zeleninu dělám jen na trošce ghí se solí, protože kuře má příjemnou nasládlou marinádu, ale jako přílohu k jinému jídlu klidně ke konci pečení zeleniny na pánvi, kápněte trochu javorového sirupu, nebo i medu, zelenina hezky zkaramelizuje.
Ingredience
Na kuře:
-
300 g jablečného cideru
-
1 lžíce citrónové šťávy
-
2 stroužky česneku
-
Větvička rozmarýnu
-
½ lžičky dijonské hořčice
-
4 kuřecí stehna
-
Mořská sůl
-
Čerstvě mletý pepř
-
1 lžíce másla
Na přílohu:
-
300 g kapustiček, očištěných a rozpůlených
-
1 červená řepa, očištěná a nakrájená na 2 cm velké kusy
-
4 mrkve, očištěné a nakrájené na 2 cm velké kusy
-
Lžíce přepuštěného másla nebo oleje
-
Mořská sůl
Postup
Předehřejte troubu na 185 °C funkce horký vzduch. Do litinové pánve nebo jiné pánve vhodné i do trouby dejte cider, citrónovou šťávu, propasírovaný česnek, hořčici a rozmarýn. Dejte na sporák a pomalu vařte přibližně 10 minut, dokud se nezredukuje omáčka na 2/3.
Do pánve s omáčkou rozložte posolená a opepřená kuřecí stehna kůží navrch, lehce je potřete omáčkou a dejte péct do trouby na přibližně 45 minut, nebo dokud nebudou na povrchu hezky zlatá a uvnitř propečená.
Mezitím si připravte přílohu. Na velkou pánev dejte ghí nebo olej, rozpalte jí na středně silný výkon a přidejte všechnu zeleninu. Zeleninu osolte a zprudka restujte, dokud nebude hezky opálená do zlata, ale stále křupavá.