Ale pokud byste zatoužili po receptu na ten náš rodinný bramborový salát, recept je tu od loňska.
Tento salát má své zákonitosti, a tak si celý postup možná nejdřív přečtěte, ať jste připraveni. Nebudu se tu rozepisovat, protože vše máte detailně napsané v postupu.
Vídeňský bramborový salát
18. prosince 2020
Původně jsem chtěla zveřejnit recept na skvělé rybí prsty v panko strouhance společně s vídeňským salátem, ale myslím si, že si zaslouží každá část svůj prostor a taky se vám bude v receptech lépe orientovat. A tak je tu recept na Vídeňský salát. Máme ho rádi a připravíme si ho i častěji během roku. Vlastně se divím, že jsem ho sem nedala už dřív. Je více svěží a lehčí. Letos mě krásně postrčil Košík.cz díky naší vánoční spolupráci.
Ingredience
Na salát:
-
3 jarní cibulky
-
8 malých nakládaných okurek
-
2 lžíce jemného octa (jablečný, vinný)
-
4 lžíce oleje (slunečnicový nebo jiný méně výrazný)
-
300 ml vývaru (ideálně hovězího, ale i vege verze samozřejmě může být)
-
sůl
-
1 kg salátových brambor (ideálně odrůdy Keřkovský rohlíček)
-
(lístky polníčku nebo špenátu na servírování)
Postup
Nejprve si uvařte brambory. Vybírejte salátové brambory, které jsou vazké, a právě pro tuto vlastnost jsou ceněny Keřkovsklé rohlíčky. Vařte je vždy ve slupce a ideálně i v páře. Nemusíte mít parní troubu (i když ta je samozřejmě na zeleninu skvělá), postačí klasický český pařák, nebo ten asijský anebo třeba ten v ricecookru. Díky tomu budou mít maximum chuti, a navíc pojmou více chuti ze zálivky. Buďte připraveni, že stejně jako u klasického bramborového salátu je potřeba brambory loupat ještě opravdu horké, aby byly schopné nasáknout zálivku, získat tak chuť a ještě uvolnit dostatek škrobu, který vám ze zálivky udělá tu onu tíženou krémovou omáčku. A za chvilku vám k tomu dám i tip.
Ale zatím co se přibližně stejně velké brambory vaří, připravte si zálivku. Do větší mísy dejte ocet, olej a sůl (přibližně lžičku). Zároveň si ohřejte vývar. Zhruba během 25 minut by měly být brambory hotové. Horký vývar přidejte do mísy k zálivce a ochutnejte, jestli je dost slaná, aby ochutila brambory.
Abyste se o brambory příliš nepopálili, vezměte si na pomoc „chirurgické“ rukavice. Brambory oloupejte a rovnou krájejte na plátky nebo kráječem na vejce a přidávejte do mísy k teplé zálivce. Na závěr vše velmi opatrně promíchejte, přidejte na plátky nakrájenou jarní cibulku a okurčičky. Ochutnejte a dochuťte. Brambory by měly pojmout většinu tekutiny i chuti a z té zbylé vytvořit krémovou omáčku.