instagram @kitchenettehome

Vánoční vločka

Vánoční vločka

Myslím si, že z této vločky nebo hvězdy, by se mohla stát krásná vánoční tradice i v dalších rodinách. Je skvělá v takovém tom předvánočním období, kdy ještě nemáte napečeno cukroví a o víkendu si chcete navodit atmosféru Vánoc. A něco dobrého ke kávě nebo čaji připravit. Náplň můžete podle nálady, surovin a nebo i sezóny měnit. Namísto skořicového másla použijte čokoládovou náplň, nebo marmeládu. Můžete také třeba vyzkoušet povidla či mák.
A samotné pletí je snazší než jakékoli jiné. No uvidíte na videu, ale určitě hodně pomůže, když hvězdu budete krájet a „plést“ na pečícím papíře, který vám jí umožní přenést a nebo už přímo na plechu. 

Těším se na ty vaše hvězdičky a vločky a držím pěsti, ať se všechny povedou, a hlavně ať přinesou do vašich domovů krásnou láskyplnou vánoční atmosféru.Videorecept vznikl ve spolupráci s Kenwood a já za ni moc děkuji. Krásné předvánoční dny.

 

8 porcí
Vánoční vločka

Ingredience

Na těsto:

  • 4 lžičky instantního nebo 40 g čerstvého droždí

  • 180 g vlažného mléka

  • 60 g třtinového cukru nebo medu

  • 180 g změklého másla

  • 2 šťastná vejce

  • ½ lžičky soli

  • 530 g pšeničné hladké mouky (polovinu můžete nahradit celozrnnou)

  • Kůra z jednoho bio citrónu

  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 120 g změklého másla

  • 120 g moučkového cukru

  • 20 g mleté skořice

Vánoční vločka

Postup

1.

V míse smíchejte droždí, lehce ohřáté mléko (max 45°C), cukr, 1/3 mouky a nechte přibližně 10-15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2.

Do mísy přidejte máslo pokojové teploty, vejce, sůl, citrónovou kůru i všechnu mouku. Těsto je potřeba nyní alespoň 5 minut hníst, dokud nebude krásně hladké. Tento celý postup můžete udělat i pomocí domácího robotu s hnětacím hákem.

3.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 6 hodin v lednici pro lepší strukturu a nebo na teplém místě dokud nezdvojnásobí svůj objem. Skvělý je program kynutí u parní trouby.

4.

Připravte si plech na pečení, arch pečícího papíru a taky skořicovou náplň jednoduchým utřením všech ingrediencí do hladka. Alternativně můžete hvězdu plnit i marmeládou, čokoládou, makovou náplní.

5.

A teď, když už máte vykynuté těsto, můžeme tvořit a plnit tuhle krásnou hvězdu. Všechno těsto dejte na vál a rozdělte jej na 4 stejně velké díly. Z každého, pár tahy uhněťte kouli. Teď si na vál dejte připravený arch pečícího papíru a jednu část těsta na něm rozválejte na rovnoměrný kruh, který bude mít v průměru kolem 30 cm. Přesuňte ho na plech i s pečícím papírem. Těsto potřete 1/3 náplně. Rozválejte druhý díl těsta tak, aby byl stejně velký, jako ten první a přikryjte jím náplň, kterou opět potřete druhou třetinou náplně. Opět rozválejte třetí díl těsta a přeneste ho na naplněné placky. Zbývá jej potřít třetí třetinou náplně a pak už rozválejte jen poslední díl těsta a přikryjte jím předchozí vrstvy.

6.

A teď si ve středu kruhu obtiskněte sklenici nebo jiným způsobem vyznačte kroužek. Pomocí nože, karty nebo rádýlka od středu rozkrojte kruh na 8 dílů. Každý pak ještě na polovinu. Nyní vždy vezměte dva sousedící díly a otočte každým směrem ven dvakrát. Tedy ten, co držíte v levé ruce otočte doleva a ten co držíte v pravé ruce zase doprava. Oba konce k sobě spojte, aby tvořily špičku. Takto postupujte s celou hvězdou, pak už jí jen potřete vyšlehaným vajíčkem a nechte vykynout. Moje kynula asi jen 10-15 minut, tedy si rovnou předehřejte troubu na 200 °C funkce horní a spodní ohřev.

7.

Vykynutou hvězdu dejte péct a po prvních 10 minutách výkon stáhněte a dopékejte ještě 15 minut při 180 °C nebo do zlata. Po upečení nechte chvíli zchladnout, pokud to vydržíte a lehce pocukrovanou můžete servírovat.

Vánoční vločka
Vánoční vločka
Vánoční vločka
Vánoční vločka
Vánoční vločka
Newsletter