instagram @kitchenettehome

Kaše pro superhrdiny

Kaše pro superhrdiny

Tento recept vyšel v zářijovém Apetitu (mimo jiné děkuji za krásnou spolupráci) a teď ho tu mám i pro Vás, co jste jej třeba nestihli tam. V podstatě podobné informace o tom, proč namáčet ovesné vločky nebo i jakékoli jiné vločky a další ingredience, se můžete dočíst v receptu na ovesnou fermentovanou kaši. Úplně zjednodušeně jde o štěpení těžko stravitelných složek. Například složitých škrobů a bílkovin na snadněji stravitelné látky. Díky namočení na alespoň 8-12 hodin dokáže naše tělo z těchto plodin získat absolutní maximum. Ovesné vločky obsahují mnoho minerálů, jako je hořčík, železo, zinek. Pak také některé vitamíny skupiny B. Jsou skvělé na trávení, protože obsahují velké množství dobře rozpustné vlákniny, která prospívá naší střevní mikroflóře a tak zvyšuje obranyschopnost našeho těla. Mají schopnost postupného uvolňování energie, a proto jsou skvělé i například pro vytrvalostní sportovce.

 

Ale recept není primárně o ovesných vločkách, bude skvělý a zdraví také velmi přínosný i v různých jiných variantách. Můžete v obchodech se zdravou výživou projít regály a narazíte na obrovské množství všelijakých jiných vloček. Jako například z pohanky, quinoi, amarantu, pohanky, jahel, rýže, kamutu, pšenice, ječmene, ...

O chia semínkách a případném pudinku z nich toho bylo už také hodně napsáno a pokud si o nich chcete něco počíst, tak přikládám článek. Jsou skvělým zdrojem vápníku, obsahují velké množství minerálů, bílkovin a mastných kyselin. Mají skvělý vliv na naše trávení. Jsou opět skvělým zdrojem pomalu se uvolňující energie a v neposlední řadě mají antioxidační účinky.

Kromě toho, že můžete variabilně pracovat s různými druhy vloček, můžete také do směsi večer přidat ještě například nastrouhané jablko nebo hrušku, která se skvěle hodí ke koření, jako je například skořice, vanilka, badyán, ...

10 minut - 2 porce

Ingredience

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček

  • 1/2 hrnku chia semínek v suché podobě

    Koupit
  • 1 lžíce suchých plodů kustovnice čínské

    Koupit
  • čerstvé ovoce na vrch

  • hrst orestovaných lískových oříšků

  • med nebo javorový sirup na polití (není nutné)

  • špetka koření (skořice, vanilka, badyán, hřebíček, zázvor, ..)

Postup

1.

Pokud chcete připravit tuto kaši na snídani, večer předem zalijte směs ovesných vloček, chia semínek a kustovnice vlažnou vodou, tak aby voda sahala tak jeden centimetr nad úroveň suchých ingrediencí. Vše přiklopte talířkem, poklicí či fólií a nechte do rána při pokojové teplotě nabobtnat a fermentovat. Přibližně tak 8-12 hodin.

2.

Během této doby se všechny složky stanou lépe stravitelné. Je to takový první stupeň fermentace, při které se štěpí škroby na jednoduché cukry a tak i výsledná kaše bude mít přirozeně nasládlou chuť. Pokud byste procesu chtěli ještě trochu pomoci, můžete například do základu večer přimíchat 2 lžičky jogurtu s aktivními kulturami.

3.

Až ráno vstanete, můžete hotovou kaši rovnou servírovat posypanou čerstvým ovocem a oříšky a nebo ji ještě krátce prohřát. U nás je to většinou v závislosti na počasí a vzhledem k tomu, že se blíží zase ty chladné dny, zítra si ji uděláme pěkně teplou.)

Informace k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

O chia semínkách a vločkách už tu napsáno bylo, tak se ještě zmíním o kustovnici. Kustovnice čínská nebo také goji patří mezi klenoty mezi potravinami. Výrazně posiluje imunitu organismu a vitalitu. Obsahuje velké množství  antioxidantů, tedy látek, které neutralizují volné radikály, a tím mimo jiné zpomaluje stárnutí organismu.

Mimo to také obsahuje 18 druhů aminokyselin a 21 stopových prvků (např. železo ,vápník, selen....). Je nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých plodů, betakarotenu obsahuje více než mrkev.

Celkově je recept úžasný, je jasné, proč je to „kaše pro superhrdiny“. Je vyvážená, co do obsahu bílkovin, tuků i sacharidů.

Newsletter