1. října 2015
Tento recept vyšel v zářijovém Apetitu (mimo jiné děkuji za krásnou spolupráci) a teď ho tu mám i pro Vás, co jste jej třeba nestihli tam. V podstatě podobné informace o tom, proč namáčet ovesné vločky nebo i jakékoli jiné vločky a další ingredience, se můžete dočíst v receptu na ovesnou fermentovanou kaši. Úplně zjednodušeně jde o štěpení těžko stravitelných složek. Například složitých škrobů a bílkovin na snadněji stravitelné látky. Díky namočení na alespoň 8-12 hodin dokáže naše tělo z těchto plodin získat absolutní maximum. Ovesné vločky obsahují mnoho minerálů, jako je hořčík, železo, zinek. Pak také některé vitamíny skupiny B. Jsou skvělé na trávení, protože obsahují velké množství dobře rozpustné vlákniny, která prospívá naší střevní mikroflóře a tak zvyšuje obranyschopnost našeho těla. Mají schopnost postupného uvolňování energie, a proto jsou skvělé i například pro vytrvalostní sportovce.
Ale recept není primárně o ovesných vločkách, bude skvělý a zdraví také velmi přínosný i v různých jiných variantách. Můžete v obchodech se zdravou výživou projít regály a narazíte na obrovské množství všelijakých jiných vloček. Jako například z pohanky, quinoi, amarantu, pohanky, jahel, rýže, kamutu, pšenice, ječmene, ...
O chia semínkách a případném pudinku z nich toho bylo už také hodně napsáno a pokud si o nich chcete něco počíst, tak přikládám článek. Jsou skvělým zdrojem vápníku, obsahují velké množství minerálů, bílkovin a mastných kyselin. Mají skvělý vliv na naše trávení. Jsou opět skvělým zdrojem pomalu se uvolňující energie a v neposlední řadě mají antioxidační účinky.
Kromě toho, že můžete variabilně pracovat s různými druhy vloček, můžete také do směsi večer přidat ještě například nastrouhané jablko nebo hrušku, která se skvěle hodí ke koření, jako je například skořice, vanilka, badyán, ...