instagram @kitchenettehome

Celozrnný Quiche

Celozrnný Quiche

I když už sezóna chřestu končí, mám tu pro vás recept na další quiche. Je celkově jarně laděný, protože v něm najdete třeba kopřivu, ale je to spíš taková inspirace, přičemž je na vás, jestli použijete kopřivu, kadeřávek nebo špenát. Já musím říci, že jednou za čas nemohu odolat a k večeři je u nás quiche, třeba i na více způsobů.

Těsto na quiche si můžete koupit snad v každém supermarketu, ale to domácí je úplně snadné a navíc jej můžete připravit z čerstvé celozrnné mouky třeba i v bio kvalitě. Mám pro vás asi jen dvě praktické a klíčové rady. Pokud se do domácího těsta pustíte, snažte se jej nepřepracovat, aby v něm stále zbyly studené hrudky másla, které pak mohou za to krásné křupavé lupínkování korpusu. Je to stejné jako u sladké verze křehkého těsta, které tu na blogu také můžete najít. Tak se budu pro některé opakovat:) Skvělým pomocníkem je nástroj "pastry blender", který vám umožní máslo v mouce pokrájet na malé kousíčky bez toho, aniž byste jej zahřáli rukama a začalo příliš povolovat. Dejte si také záležet na předpečení korpusu, ať je těsto pěkně křupavé. K tomu zase skvěle poslouží suché fazole, rýže a nebo přímo keramické fazole k tomu určené.)

8 porcí
Celozrnný Quiche

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky


  • 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky


  • 3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)


  • špetka soli


  • špetka moučkového cukru

Na náplň:

  • 4 vejce


  • 250 ml smetany


  • špetka soli


  • špetka pepře


  • špetka muškátového oříšku



  • 150 g sýra gruyére


  • 4 střední cibule

  • 1-2 lžíce másla či ghí

  • 2 velké hrsti špenátu, kadeřávku nebo třeba mladých kopřiv

  • 1 svazek chřestu

Celozrnný Quiche

Postup

1.

V míse si připravte všechny ingredience na těsto a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité těsto nepřepracovat. Jakmile se vám z těsta podaří vytvořit kompaktní kouli, možná budete potřebovat i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fólie a nechte alespoň hodinu (můžete i do druhého dne) odpočinout v lednici. 

2.

Rozehřejte si troubu na 190°C.
Odpočaté těsto rozválejte na kruh a vložte do tukem vymazané formy na quiche, ideálně té, co má volné dno. Těsto propíchejte vidličkou a pokud chcete zabránit nafouknutí, vyložte pečícím papírem a vyplňte fazolemi na pečení a nebo těmi opravdovými.  Dejte předpéct na 10 minut do trouby nebo až začne těsto zlátnout.
 

3.

Připravte si náplň. Na másle orestujte všechnu cibuli krájenou na kostičky doměkka, přidejte 2 velké hrsti kadeřávku, kopřivy či špenátu, posekaných na menší kousky. Restujte už jen chvilku, dokud listová zelenina nezavadne. U špenátu je to okamžitě, kadeřávek potřebuje pár minut. Tuto směs můžete rozprostřít na předpečený korpus, z kterého jste odstranili fazole a pečicí papír. Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience na náplň, tedy vejce, smetanu, sýr gruyére pokrájený na malé kostičky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku a nalijte do korpusu přes orestovaný základ. Pokud chcete, můžete lehce vidličkou načechrat kadeřávek, aby se propojil s vaječnou směsí.
Navrch zbývá už jen rovnoměrně rozložit chřest a dát péct do trouby na přibližně 30 minut při 175°C.
Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat živější se zlatým povrchem.

 

Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Celozrnný Quiche
Newsletter