Těsto na quiche si můžete koupit snad v každém supermarketu, ale to domácí je úplně snadné a navíc jej můžete připravit z čerstvé celozrnné mouky třeba i v bio kvalitě. Mám pro vás asi jen dvě praktické a klíčové rady. Pokud se do domácího těsta pustíte, snažte se jej nepřepracovat, aby v něm stále zbyly studené hrudky másla, které pak mohou za to krásné křupavé lupínkování korpusu. Je to stejné jako u sladké verze křehkého těsta, které tu na blogu také můžete najít. Tak se budu pro některé opakovat:) Skvělým pomocníkem je nástroj "pastry blender", který vám umožní máslo v mouce pokrájet na malé kousíčky bez toho, aniž byste jej zahřáli rukama a začalo příliš povolovat. Dejte si také záležet na předpečení korpusu, ať je těsto pěkně křupavé. K tomu zase skvěle poslouží suché fazole, rýže a nebo přímo keramické fazole k tomu určené.)
Celozrnný Quiche
13. července 2017
I když už sezóna chřestu končí, mám tu pro vás recept na další quiche. Je celkově jarně laděný, protože v něm najdete třeba kopřivu, ale je to spíš taková inspirace, přičemž je na vás, jestli použijete kopřivu, kadeřávek nebo špenát. Já musím říci, že jednou za čas nemohu odolat a k večeři je u nás quiche, třeba i na více způsobů.
Ingredience
Na těsto:
-
150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
-
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
-
3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
-
špetka soli
-
špetka moučkového cukru
Na náplň:
-
4 vejce
-
250 ml smetany
-
špetka soli
-
špetka pepře
-
špetka muškátového oříšku
-
150 g sýra gruyére
-
4 střední cibule
-
1-2 lžíce másla či ghí
-
2 velké hrsti špenátu, kadeřávku nebo třeba mladých kopřiv
-
1 svazek chřestu
Postup
V míse si připravte všechny ingredience na těsto a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité těsto nepřepracovat. Jakmile se vám z těsta podaří vytvořit kompaktní kouli, možná budete potřebovat i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fólie a nechte alespoň hodinu (můžete i do druhého dne) odpočinout v lednici.
Rozehřejte si troubu na 190°C.
Odpočaté těsto rozválejte na kruh a vložte do tukem vymazané formy na quiche, ideálně té, co má volné dno. Těsto propíchejte vidličkou a pokud chcete zabránit nafouknutí, vyložte pečícím papírem a vyplňte fazolemi na pečení a nebo těmi opravdovými. Dejte předpéct na 10 minut do trouby nebo až začne těsto zlátnout.
Připravte si náplň. Na másle orestujte všechnu cibuli krájenou na kostičky doměkka, přidejte 2 velké hrsti kadeřávku, kopřivy či špenátu, posekaných na menší kousky. Restujte už jen chvilku, dokud listová zelenina nezavadne. U špenátu je to okamžitě, kadeřávek potřebuje pár minut. Tuto směs můžete rozprostřít na předpečený korpus, z kterého jste odstranili fazole a pečicí papír. Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience na náplň, tedy vejce, smetanu, sýr gruyére pokrájený na malé kostičky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku a nalijte do korpusu přes orestovaný základ. Pokud chcete, můžete lehce vidličkou načechrat kadeřávek, aby se propojil s vaječnou směsí.
Navrch zbývá už jen rovnoměrně rozložit chřest a dát péct do trouby na přibližně 30 minut při 175°C.
Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat živější se zlatým povrchem.