instagram @kitchenettehome

Rebarborový koláč (bezlepkový)

Rebarborový koláč (bezlepkový)

Každý rok se těším, až budu moct na zahradě sklízet rebarboru, je to skoro ceremonie, a každý rok si musím zopáknout moje oblíbené recepty z ní, jako je například tento Rebarborový drobenkový koláč se zázvorem, který je prostě dokonalý. Podle fotky je jasné, že je to jeden z opravdu starých receptů, na který ovšem nedám dopustit. Ale také každý rok zkouším nějaké nové a letos mám čím přispět do této sbírky tady na blogu. Vycházela jsem z receptu na jablečný koláč z mojí kuchařky, který je moc oblíbený a tedy ti z vás, co jí máte, možná najdete podobnost. Každopádně stojí za vyzkoušení a budu se těšit na vaše zprávy, jak vám chutnal.

Mouku používám celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Drobenku obměňuji, ale s lískovými ořechy nebo dýňovými semínky je skvělá. Pak si můžete vybrat, podle počtu strávníků a také množství rebarbory, zda budete péci na velký plech nebo do dortové formy... Recept níže je na dortovou formu, ale pokud zdvojnásobíte množství všech ingrediencí, krásně vyjde na celý plech. Pekla jsem toto množství na celý plech hned pár dní po tomto koláči, na naše grilování na farmě u koní a příště bych měla asi upéct plechy dva :)

Dále mám poslední, ale o nic méně významnou poznámku. Recept můžete snadno modifikovat do bezlepkové verze. Také jsem vyzkoušela a skvěle prakticky, hlavně i chuťově, fungovala kombinace pohankové mouky s moukou rýžovou celozrnnou, přičemž je potřeba použít o něco více mouky, protože je méně savá a s větším poměrem té rýžové. Tedy přikládám dolu do ingrediencí gramáže i na bezlepkovou variantu. Drobenku si poupravte podle potřeb a použijte třeba také jednu z bezlepkových muk.

40 minut
Rebarborový koláč (bezlepkový)

Ingredience

Na koláč do dortové formy o průměru 24 cm:

  • 2 šťastná vejce

  • 170 g třtinového cukru

  • 120 g pšeničné celozrnné mouky

  • 1 lžička prášku z vinného kamene

  • 600 g rebarbory

  • špetka soli

  • 3 lžíce rumu

  • 1 lžička mleté vanilky

  • 130 g másla

Na bezlepkovou variantu:

  • 2 šťastná vejce

  • 170 g třtinového cukru

  • 100 g rýžové celozrnné mouky

  • 70 g pohankové mouky

  • 1 lžička prášku z vinného kamene

  • 600 g rebarbory

  • špetka soli

  • 3 lžíce rumu

  • 1 lžička mleté vanilky

  • 130 g másla

Na drobenku:

  • 25 g ovesných vloček (popřípadě bezlepkové mouky)

  • 20 g třtinového cukru

  • 20 g másla

  • 30 g lískových ořechů nebo například dýňových semínek

Rebarborový koláč (bezlepkový)

Postup

1.

Troubu si předehřejte na 180°C. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dno dortové formy vyplňte pečícím papírem a boky vymažte tukem ve spreji nebo máslem. Připravte si drobenku smícháním všech ingrediencí.

2.

Připravte si rebarboru. Omyjte ji a nakrájejte na kousky 1-2 cm dlouhé. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Do nádoby robotu dejte vejce, cukr, vanilku a šlehejte dokud vám nevznikne hustá, světlá a nadýchaná pěna.

3.

Nyní zbývá už jen propojit všechny připravené ingredience. Do vaječné směsi zlehka vmíchejte máslo, moučnou směs, rum a na závěr rebarboru. Hotové těsto přesuňte do formy, lehce rozprostřete bez utemování, posypejte drobenkou a pečte dozlatova přibližně 25 minut.

Rebarborový koláč (bezlepkový)
Rebarborový koláč (bezlepkový)
Rebarborový koláč (bezlepkový)
Rebarborový koláč (bezlepkový)
Newsletter