instagram @kitchenettehome

Ovesná fermentovaná kaše

Ovesná fermentovaná kaše

Nedávno mi jedna milá žena poslala článek na téma fermentovaná ovesná kaše a její neskutečně blahodárné účinky na trávicí trakt. Článek byl odborný a týkal se před a pooperačních stavů pacientů. Zjistilo se, že strava založená na fermentovaných vločkách má neuvěřitelně nebo možná i uvěřitelně blahodárné účinky na náš trávicí trakt. Vždyť po staletí byla oves jedním ze základních prvků naší výživy. Přikládám úryvky z článku a pro toho, kdo se bude chtít více začíst i celý článek.

„Ovesné vločky mají zcela výjimečné postavení, protože obsahují více než 100násobně více fosfolipidů než ostatní potraviny. Svým složením se přibližují banány, soja a zrna ječmene. Ovesné vločky jsou výjimečně bohaté na vlákninu, zejména na tzv. betaglukany - vlákninu rozpustnou ve vodě. Kromě toho oves obsahuje aminokyseliny, které se svým složením příliš neliší od aminokyselin lidské svaloviny.‟
„Ukazuje se, že většina laktobacilů získaných z rostlin a živočichů je v lidském střevě bezcenná. Důkazem toho může být jogurt - nelze prokázat, že obsažené v něm laktobacily jsou zdravé pro lidský organizmus.‟
„Naše výživa založená na frementovaných ovesných vločkách obsahuje více než 100násobek laktobacilů ve srovnání s nejlepšími jogurty.‟


Všichni víme, že laktobacily jsou pro náš organismus nezbytně důležité. Mají na starost fermentaci vlákniny a produkci živin, eliminaci jedů a otravných látek, stimulaci imunity a pracují s množstvím potenciálně patogenních mikroorganizmů. Ve výše zmíněném článku připravovali speciální stravu založenou na fermentovaných ovesných vločkách, které obohacovali o spektrum laktobacilů, u kterých se jim potvrdil pozitivní vliv na náš trávicí trakt. Tato zmiňovaná fermentovaná ovesná kaše je opravdovým posilovačem imunitního systému. Přesto se můžeme o něco podobného pokusit i my. Naše kaše nebude mít takto extrémní složení, ale bude i tak nesmírně přinosná. Díky namočení se stane lépe stravitelná a naše tělo bude schopné využít maximum obsažených látek. Objednala jsem do obchodu knihu, která se jmenuje Síla přírodní fermentace. Je to kniha, která nás učí navrátit se k přírodě. Kromě edukativní části obsahuje i mnoho receptů jak na kváskové pečivo, nakládání zeleniny, výrobu domácího sýra a mnoho dalších, tak určitě stojí za Vaši pozornost.

5 minut - 2 porce
Ovesná fermentovaná kaše

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček (doporučuji jemné)

  • 1 hrnek vlažné vody

  • špetka skořice

  • špetka vanilky

    Koupit
  • 2 lžíce sušených plodů jako kustovnice, hrozinky, brusinky

    Koupit
  • čerstvé ovoce na servírování

  • oříšky a semínka na servírování (skvělé jsou trochu orestované)

Ovesná fermentovaná kaše

Postup

1.

Pokud chcete připravit kaši na snídani, večer předem si dejte vločky do misky a zalijte je vlažnou vodou tak, aby byly namočené. Fermentace ovesných vloček by měla ideálně trvat 8 - 12 hodin. Pravděpodobně Vám bude stačit i trochu méně vody. Já v tomto momentě přidávám špetku skořice a sušené ovoce. Misku přiklopte talířkem a nechte při pokojové teplotě fermentovat.

2.

Ráno pak už jen stačí kaši servírovat s tím, co máte rádi a potěší i oko.) V zimních měsících je příjemné si ji ohřát, ale dejte pozor na to, abyste vysokou teplotou neznehodnotili většinu těch tak potřebných laktobacilů. Ohřejte ji jen tak, aby byla o něco málo teplejší než teplota těla. Ovesné vločky díky namočení začnou štěpit sacharidy, získají sladší chuť a někdo si je třeba ani už nedochucuje. Já ráda přidám už do základu špetku skořice, vanilky, sušené ovoce a při servírování trochu medu či javorového sirupu. 

3.

Na konec kaši posypte čerstvým ovocem a orestovanými oříšky dle Vaší chuti. Celou kaši krásně provoní, dodají šťavnatost příjemně křupavou strukturu.

Ovesná fermentovaná kaše
Ovesná fermentovaná kaše
Newsletter