Kebab je u nás doma velmi oblíbený. U dětí asi hlavně proto, že je maso měkké, jemné a šťavnaté, že je zábavný i praktický díky bambusové jehle, která dětem umožní snadné držení. Ale i dospělá část rodiny ho má v oblibě pro své exotické chutě a také jako příjemnou obměnu klasického grilování všelijak naložených plátků masa a zeleniny. A tak Vám přináším jednoduchý recept, jak se na okamžik gastronomicky přenést na Blízký východ.
Vyzkoušejte také pro změnu částečně nebo i úplně nahradit hovězí maso jehněčím..
Kebab na jehle
26. června 2017
Jak jste se z minulého receptu na Letní salát s lilkem a halloumi dočetli, připravovala jsem pár receptů pro časopis Gusto na téma grilování a tady Vám přináším další ze série. :-)
Ingredience
Ingredience na kebab:
-
1 kg mletého hovězího masa (můžete nahradit či nakombinovat s jehněčím, telecím i vepřovým masem)
-
5 stroužků česneku
-
2 lžičky garam masala
-
hrst čerstvého koriandru
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Ingredience na dip:
-
300 g řeckého jogurtu
-
lžička citrónové šťávy
-
malý stroužek česneku
-
špetka římského kmínu
-
hrst čerstvého koriandru
-
špetka soli
Ingredience na servírování:
-
6 pita chlebů
Postup
Všechno maso s propasírovanými stroužky česneku, jemně nasekaným koriandrem, kořením garam masala, solí a pepřem podle chuti dobře promíchejte a vytvarujte 10-15 šišek. Pro komfortní servírování je z jedné strany můžete ještě napíchat dřevěnými či bambusovými jehlami.
Připravte si také jogurtový dip smícháním všech ingrediencí. K jogurtu tedy přidejte citrónovou šťávu, propasírovaný stroužek česneku, římský kmín, jemně pokrájený čerstvý koriandr a sůl podle chuti.
Maso grilujte na středním až silném žáru tak, aby kebaby zůstaly uvnitř ještě šťavnaté a servírujte je s rozpečeným pita chlebem a jogurtovým dipem.