Tento koláč je celkem nenáročný, praktický a můžete jej přizpůsobit sezónnímu ovoci. Pokud si připravíte těsto předem, třeba jej i vložíte do formy s marcipánem, pak už bude jen stačit ve vhodný čas přesunout na gril a voila, dezert je skoro hotový. Stačí přidat čerstvé jahody a šlehačku nebo zakysanou smetanu a můžete servírovat.
Do budoucna můžete všelijak experimentovat. Přidat i před grilováním vhodné ovoce, kousky oříšků na posypání. Pokud budete grilovat i s ovocem, nezapomeňte péct na grilu se zavřeným poklopem.
Celozrnný koláč s jahodami a marcipánem na gril
4. července 2017
Protože mám ráda sladké a snad vždy si nechávám místo i na dezert, připadají mi všechny ideje na zákusek, který si můžete připravit i při grilování, velmi atraktivní. Tady máte poslední ze série receptů pro letní Gusto. :-)
Ingredience
Ingredience na těsto:
-
260 g celozrnné mouky
-
180 g másla
-
50 g třtinového cukru
-
1 vejce
-
(kůra z jednoho bio citrónu)
Ingredience na náplň:
-
250 g marcipánu
-
1 kg jahod
Postup
Všechny suroviny na těsto zpracujte a zabalené ve fólii nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu.
Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte je na plátky nebo měsíčky.
Odpočinuté studené těsto vyválejte na cca 4 mm tenký plát a vložte na plech nebo jednorázové grilovací hliníkové formy vyložené pečícím papírem. Nyní vyválejte marcipán na odpovídající rozměr formy, nebo jen pokrájejte na tenké plátky a rozprostřete po celé ploše formy vyložené těstem. Aby se Vám marcipán dobře válel a nelepil na váleček či prkno, použijte moučkový cukr na podsypání místo mouky.
Grilujte nepřímo na středním žáru. Ať už máte jakýkoli gril, umístěte formu tak, aby přímo pod ní nebyl hlavní zdroj žáru. To znamená, uhlí nebo brikety jsou nahrnuty na stranách, aktivní plynové hořáky jsou pouze ze stran. Na rozehřátém grilu okolo 150°C pečte 30 minut.
Na upečený marcipánový základ rovnoměrně rozprostřete jahody a můžete servírovat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.