instagram @kitchenettehome

Banánový chléb s krémem

Banánový chléb s krémem

Banánový chléb je u mě doma celkem evergreen. Nevím jak u Vás, ale hnědé banány, které už nikdo nechce jíst, prostě jednou za čas doma máme a právě tyto přezrálé banány jsou na jeho pečení potřeba, jsou dokonce nezbytnou ingrediencí. Banány také můžete jeden po druhém zamrazit a až jich bude dostatek, pustit se do pečení. Aby byla občas změna, bylo třeba vymyslet náplň. 

Pokud již jste milovníci banánového chleba, určitě vyzkoušejte i tento. Je z celozrnné mouky, díky banánům a gervais je krásně vláčný. Doma ho máme rádi klidně jen tak samotný. Často jej dělám třeba do muffinových košíčků a sypu různými ořechy, drobenkou z ovesných vloček a semínek nebo jen tak s dýňovými či slunečnicovými semínky. Když se rozhodnete připravit i krém, posouváte banánovou buchtu až k svěžímu dortu, podobnému carrot caku. Nebo banánové muffiny k osvěžujícím cup cakes. Nabízí se spousty možností. Třeba jej upéct i v dortové formě a plnit jako klasický dort. A teď hurá na recept! :-) Spolu s dalšími ho můžete najít  v Gervais kuchařce.

25 minut
Banánový chléb s krémem

Ingredience

Na chléb:

  • 250 g čerstvého sýru jako je gervais natural

  • 60 g másla

  • 150 g třtinového cukru

  • 2 šťastná vejce

  • 3 střední zralé banány (hnědé)

  • 300 g pšeničné celozrnné mouky

  • 1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

  • 0,5 lžičky sody na pečení

  • špetka soli

  • vanilkový extrakt

  • hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů

Na krém

  • 625 g čerstvého sýru gervais natural

  • 100 g javorového sirupu

Banánový chléb s krémem

Postup

1.

Předehřejte troubu na 175°C a vymažte si chlebovou formu.
Ve velké mixovací nádobě začněte šlehat změklé máslo spolu s cukrem. Když je směs nadýchaná, přidejte gervais, vejce, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a lehce promíchejte. Ve druhé míse si připravte všechny suché ingredience a dobře je promíchejte. Tedy mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení a špetku soli.

2.

Nyní promíchejte obě směsi dohromady, ale jen krátce! Přidejte ořechy a v chlebové formě dejte péct do trouby na 60 minut nebo dokud nevyjde špejle z těsta suchá. Hotový chléb nechte 5 minut vychladnout, vyjměte z formy a nechte na roštu zchladnout úplně.

3.

Připravte si krém smícháním gervais a javorového sirupu. Vychladlý banánový chléb prořízněte na symetrické třetiny a naplňte krémem. Můžete ihned servírovat.

Banánový chléb s krémem
Banánový chléb s krémem
Banánový chléb s krémem
Banánový chléb s krémem
Banánový chléb s krémem
Banánový chléb s krémem
Banánový chléb s krémem
Newsletter