Pokud již jste milovníci banánového chleba, určitě vyzkoušejte i tento. Je z celozrnné mouky, díky banánům a gervais je krásně vláčný. Doma ho máme rádi klidně jen tak samotný. Často jej dělám třeba do muffinových košíčků a sypu různými ořechy, drobenkou z ovesných vloček a semínek nebo jen tak s dýňovými či slunečnicovými semínky. Když se rozhodnete připravit i krém, posouváte banánovou buchtu až k svěžímu dortu, podobnému carrot caku. Nebo banánové muffiny k osvěžujícím cup cakes. Nabízí se spousty možností. Třeba jej upéct i v dortové formě a plnit jako klasický dort. A teď hurá na recept! :-) Spolu s dalšími ho můžete najít v Gervais kuchařce.
Banánový chléb s krémem
24. července 2017
Banánový chléb je u mě doma celkem evergreen. Nevím jak u Vás, ale hnědé banány, které už nikdo nechce jíst, prostě jednou za čas doma máme a právě tyto přezrálé banány jsou na jeho pečení potřeba, jsou dokonce nezbytnou ingrediencí. Banány také můžete jeden po druhém zamrazit a až jich bude dostatek, pustit se do pečení. Aby byla občas změna, bylo třeba vymyslet náplň.
Ingredience
Na chléb:
-
250 g čerstvého sýru jako je gervais natural
-
60 g másla
-
150 g třtinového cukru
-
2 šťastná vejce
-
3 střední zralé banány (hnědé)
-
300 g pšeničné celozrnné mouky
-
1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
0,5 lžičky sody na pečení
-
špetka soli
-
vanilkový extrakt
-
hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
Na krém
-
625 g čerstvého sýru gervais natural
-
100 g javorového sirupu
Postup
Předehřejte troubu na 175°C a vymažte si chlebovou formu.
Ve velké mixovací nádobě začněte šlehat změklé máslo spolu s cukrem. Když je směs nadýchaná, přidejte gervais, vejce, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a lehce promíchejte. Ve druhé míse si připravte všechny suché ingredience a dobře je promíchejte. Tedy mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení a špetku soli.
Nyní promíchejte obě směsi dohromady, ale jen krátce! Přidejte ořechy a v chlebové formě dejte péct do trouby na 60 minut nebo dokud nevyjde špejle z těsta suchá. Hotový chléb nechte 5 minut vychladnout, vyjměte z formy a nechte na roštu zchladnout úplně.
Připravte si krém smícháním gervais a javorového sirupu. Vychladlý banánový chléb prořízněte na symetrické třetiny a naplňte krémem. Můžete ihned servírovat.