instagram @kitchenettehome

Lilek s čočkou a vejcem

Lilek s čočkou a vejcem

Pokud přemýšlím nad vegetariánským pokrmem, vždy zapátrám v chutích severní Afriky nebo Dálného východu. Jejich úprava luštěnin, zeleniny a selekce koření se nádherně snoubí a člověk má vždy pocit, že mu na talíři ani v žaludku opravdu nic nechybí. Navíc nám krásně zapadá do konceptu jídla, které není třeba ohřívat a vychutnáme si jej dokonale i vychladlé, tedy recepty na zdravý oběd, který si sebou můžete vzít do práce nebo třeba na výlet. A tak jsem připravila čočku s pečenými lilky, římským kmínem, koriandrem a vejcem.

Pokud Vás toto téma zajímá, podívejte se ještě na recept na Salát z belugy a kadeřávku.

30 minut - 2 porcí
Lilek s čočkou a vejcem

Ingredience

  • 200 g čočky beluga nebo hnědo-zelené

  • 2 menší lilky

  • 4 lžíce ghí (nebo 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje na vaření)

  • 4 stroužky česneku

  • 3 střední rajčata bez slupky

  • 1,5 lžičky římského kmínu

  • 0,5 lžičky mletého koriandru

  • (chilli)

  • 60 g tahiny (sezamová pasta)

  • 2-3 lžíce citrónové šťávy

  • velká hrst čerstvého koriandru

  • (1 menší červená cibule na servírování)

  • 2 šťastná vejce

Lilek s čočkou a vejcem

Postup

1.

Lilky omyjte, po celém povrchu propíchejte vidličkou a pečte na roštu v troubě při 200°C přibližně 30 minut, dokud se jejich povrch nenakrabatí a nebudou úplně měkké. Čočku vařte v dostatku lehce osolené vody doměkka přibližně 20-30 minut. Sceďte a odstavte. 

2.

Hotové lilky rozkrojte a lžící vydlabejte všechnu dužinu, kterou nasekejte na jemné kousky. Slupku vyhoďte. Rozehřejte si pánev a na ghí lehce orestujte propasírovaný nebo na plátky pokrájený česnek spolu s kořením. Přidejte rajčata pokrájená na menší kousky, čočku a podlijte vodou tak, aby měla směs konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se lehce rozpadla. Až budou rajčata měkká, přidejte pokrájený lilek, 2/3 nasekaného koriandru a ještě krátce povařte.

3.

Na závěr přidejte tahiny, posolte, opepřete a pomocí citrónové šťávy i okyselte. Čočku ochutnejte a případně ještě dochuťte. Servírujte posypané koriandrem, pro ostřejší chuť s tenkými plátky červené cibule a vejcem naměkko, nahniličko, ztraceným a nebo i natvrdo, pokud je to váš preferovaný způsob servírování.

Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Lilek s čočkou a vejcem
Newsletter