Pokud Vás toto téma zajímá, podívejte se ještě na recept na Salát z belugy a kadeřávku.
Lilek s čočkou a vejcem
9. června 2017
Pokud přemýšlím nad vegetariánským pokrmem, vždy zapátrám v chutích severní Afriky nebo Dálného východu. Jejich úprava luštěnin, zeleniny a selekce koření se nádherně snoubí a člověk má vždy pocit, že mu na talíři ani v žaludku opravdu nic nechybí. Navíc nám krásně zapadá do konceptu jídla, které není třeba ohřívat a vychutnáme si jej dokonale i vychladlé, tedy recepty na zdravý oběd, který si sebou můžete vzít do práce nebo třeba na výlet. A tak jsem připravila čočku s pečenými lilky, římským kmínem, koriandrem a vejcem.
Ingredience
-
200 g čočky beluga nebo hnědo-zelené
-
2 menší lilky
-
4 lžíce ghí (nebo 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje na vaření)
-
4 stroužky česneku
-
3 střední rajčata bez slupky
-
1,5 lžičky římského kmínu
-
0,5 lžičky mletého koriandru
-
(chilli)
-
60 g tahiny (sezamová pasta)
-
2-3 lžíce citrónové šťávy
-
velká hrst čerstvého koriandru
-
(1 menší červená cibule na servírování)
-
2 šťastná vejce
Postup
Lilky omyjte, po celém povrchu propíchejte vidličkou a pečte na roštu v troubě při 200°C přibližně 30 minut, dokud se jejich povrch nenakrabatí a nebudou úplně měkké. Čočku vařte v dostatku lehce osolené vody doměkka přibližně 20-30 minut. Sceďte a odstavte.
Hotové lilky rozkrojte a lžící vydlabejte všechnu dužinu, kterou nasekejte na jemné kousky. Slupku vyhoďte. Rozehřejte si pánev a na ghí lehce orestujte propasírovaný nebo na plátky pokrájený česnek spolu s kořením. Přidejte rajčata pokrájená na menší kousky, čočku a podlijte vodou tak, aby měla směs konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se lehce rozpadla. Až budou rajčata měkká, přidejte pokrájený lilek, 2/3 nasekaného koriandru a ještě krátce povařte.
Na závěr přidejte tahiny, posolte, opepřete a pomocí citrónové šťávy i okyselte. Čočku ochutnejte a případně ještě dochuťte. Servírujte posypané koriandrem, pro ostřejší chuť s tenkými plátky červené cibule a vejcem naměkko, nahniličko, ztraceným a nebo i natvrdo, pokud je to váš preferovaný způsob servírování.