instagram @kitchenettehome

Vafle ze skyru se slaninou

Vafle ze skyru se slaninou

Víte, že vafle miluju a neméně ty slané. Tedy sama doma neustále zkouším a vyvíjím nové recepty a na tento, až ho budu moci zveřejnit, jsem se moc těšila!!!
Tyto vafle určitě potěší i ty, co sladké vafle tolik nelákají. Jsou plné chuti, protože je v nich tvrdý sýr v podobě gruyeru, který je celkem aromatický, pak také skyr siggi’s který dodá příjemnou navinulost a také pořádnou dávku bílkovin a slanina ještě podtrhne chuť (vegetariáni mohou bez starostí vynechat). 

Recept jsem připravila ve spolupráci se značkou Siggi’s, tak si myslím, že bych tu měla vysvětlit, alespoň pro ty, co skyr ještě neznají, co to vlastně je. Skyr je islandský jogurt, který má více jak tisíciletou tradici. Na rozdíl od jogurtu je ale na výrobu jednoho kelímku potřeba 4x více mléka, a neobsahuje tuk, tak se skvěle hodí pro sportovce, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Jako základní surovina se v severských zemích v kuchyni skvěle uplatňuje. Tak vyzkoušejte, jak ovlivní chuť a texturu těsta třeba i u vašich jiných receptů. Tady na blogu mám už několik let recept na strašně oblíbený letní Borůvkový dort, kde používám skyr v krému.
Mě moc baví takovou vafli servírovat se salátem s trochou kvašené zeleniny ( Fermentovaná zelenina, Fermentované mrkve. ) . Může pak tvořit skvělý brunch, oběd a nebo večeři. Recept je na 14 kusů vaflí velkých, jako vidíte na fotkách. Pokud vám jich pár zbyde, hodí se krásně na sebou, což já mám ráda, protože se to u nás vždy hodí. Ale pokud jste menší rodina, klidně si připravte těsto i jen z poloviny.

25 minut - 7-14 porcí
Vafle ze skyru se slaninou

Ingredience

  • 2 šťastná vejce

  • 400 g skyru (použila jsem Siggi’s bílý)

  • 190 g perlivé vody

  • 80 g pancetty/slaniny

  • 120 g sýru gruyere

  • špetka soli

  • špetka pepře

  • 210 g mouky (používám 1:1 hladkou a celozrnnou)

  • 30 g kukuřičného škrobu

  • ½ lžičky sody na pečení

  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

Vafle ze skyru se slaninou

Postup

1.

Slaninu nakrájejte na kostičky a krátce orestujte do růžova, aby se vypekl tuk. Zapněte vaflovač, aby se dobře nahřál.

2.

Do střední mísy dejte vejce, skyr, perlivou vodu, hrubě nastrouhaný sýr, orestovanou slaninu, špetku soli a pepře. Se solí buďte opatrní, protože jak sýr, tak slanina už celkem dost slané jsou. Tuto směs dobře promíchejte metličkou.

3.

Ve druhé míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva a sodu. Nyní tuto moučnou směs přidejte do směsi tekuté a jen několika rychlými tahy obě směsi spojte v kompaktní těsto. Je důležité těsto nepřepracovávat a míchat jej jen tak dlouho, jak je nezbytné, aby nezůstaly ve směsi kousky nerozmíchané mouky.

4.

Rozehřátý vaflovač lehce postříkejte olejem ve spreji nebo potřete troškou vhodného tuku na smažení a postupně v něm upečte do zlata vafle z celého těsta. Vafle jsou skvělé samotné, ale když se servírují se salátem, mohou tak tvořit úžasný vyvážený chod plný vitamínů.

Vafle ze skyru se slaninou
Vafle ze skyru se slaninou
Vafle ze skyru se slaninou
Vafle ze skyru se slaninou
Newsletter