instagram @kitchenettehome

Slepice na paprice i v pomalém hrnci

Slepice na paprice i v pomalém hrnci

Víte, že tu takové ty úplně tradiční recepty moc nesdílím, ale k vytvoření tohoto receptu mě vedlo hned několik událostí. Zaprvé, denně mí píšete, abych vám dala více tipů, co vařit v pomalém hrnci. Hodně z vás si ho pořídilo, nebo třeba dostalo darem a přeci jen zrovna u takového přístroje to chce dostat trochu pod kůži a vychytat si, na co zrovna je dobrý. Pak už člověk ani nepřemýšlí, když si na jeho používání zvykne, a přesto, že takový hrnec v podstatě neumí nic zásadně jiného, než hrnec na sporáku, právě jeho bezobslužnost a tím pádem i bezpečnost je tím největším pomocníkem. Kolikrát jste něco odloženého na plotně na pomalé tažení už připálili? Já osobně asi milionkrát.

A ten další důvod? Možná trochu morbidní, ale řeknu vám ho. Mojí mamky přítel Josífek má mladou Německou ohařku Peggy. Navíc jsem mu jí pár let po smrti jeho předešlé ohařky, koupila já. Takže všechny její průšvihy a není jich málo, jdou taky tak trochu i na mou hlavu.. Peggy své lovecké pudy občas nedokáže ovládnout a tak se stalo, že utekla, vnikla do cizího kurníku vzdáleného několik kilometrů od původní trasy procházky a tak s velkou vášní a radostí popravila několik slepic. Hrála radostně se slepičkou v zubech s nešťastným majitelem na honěnou. No byla to dost kontroverzní událost, protože každý zúčastněný na celou situaci měl extrémně odlišný názor. Naneštěstí si pan majitel nedávno přivezl nové posh slepice ze Šumavy a tak celá tahle sranda zakončena přítomnostní policejních strážníků, vyšla na dost peněz. A co se 4 popravenýma slepicema? Jasně, znám i trhanou slepici po čínsku, ale ta na paprice nějak přišla vhod a rozhodla jsem se využít kouzelného CrockPotu na delší pomalé vaření. Přeci jen slepice není kuře…
Jinak tyto pomalé hrnce jsou úžasné na vaření luštěnin. Dokonce si je hodně lidí právě kvůli tomu kupuje a kromě různých stew jsou skvělé i na vývary.
Už jen dodám, že recept můžete jednoduše adaptovat na klasický hrnec postavený na sporáku. Používám v něm na zahuštění mouku z červené čočky, která je skvělá na jakékoli zahušťování a je to hlavně zdravější alternativa hladké pšeničné mouky. Ale pokud ji nemáte, samozřejmě použijte na zahuštění cokoli, co jste zvyklí.

8 porcí
Slepice na paprice i v pomalém hrnci

Ingredience

  • 2 velké cibule, nakrájené na kostičky

  • 2 velké lžíce přepuštěného másla (nebo oleje na smažení)

  • 2 lžíce mleté sladké papriky

  • (2 lžíce ajvaru)

  • 2 menší slepice (může být i kuře), naporcované na čtvrtky

  • 800 ml vývaru (drůbeží nebo zeleninový), nebo vody

  • 250 ml smetany

  • 2-3 vrchovaté lžíce mouky z červené čočky nebo hladké mouky

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Slepice na paprice i v pomalém hrnci

Postup

1.

Cibuli a máslo dejte do pomalého hrnce a vnitřní nádobu postavte na klasický sporák. Na středně silný výkon orestujte do měkka. Až začne cibulka lehce zlátnout, přidejte papriku. Pozor, papriku restujte jen krátce, aby se rozvoněla, ale aby nezhořkla. Přidejte ajvar, pokud ho máte a také slepici. Maso krátce orsetujte, vše zalijte vývarem, lehce osolte a přesuňte hrnec do základny pomalého hrnce. Zapněte program rychlé vaření 7 hodin nebo pomalé 10. (Pokud vaříte kuře, budou stačit 3 hodiny na rychlé vaření a 5 hodin na pomalé. (Čas se může celkem zásadně měnit podle kvality a stáří masa. Měla jsem dvě slepice a jedné stačilo 6,5 hodiny, druhé jsem naopak přidávala ještě 1,5 hodiny. U kuřete se můžete spolehnout, že bude časový odhad téměř přesný.)

2.

Když je maso hezky měkké, pravděpodobně po 6,5 hodinách, vyndejte ho z „paprikového vývaru“, maso oberte od kostí a případně pokrájejte nebo natrhejte, jestli je třeba. Do vývaru, který se stále vaří, přidejte smetanu ve které jste rozmíchali mouku z červené čočky. (Je to zdravější alternativa hladké mouky.) A vše do hladka rozmixujte, tedy se nemusíte vůbec bát hrudek. Počkejte, až omáčka zhoustne a mouka se provaří. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu mouky. Omáčku dochuťte solí a pepřem a když je hustá podle vašich představ, vraťte do ní všechno maso.

3.

Kuře na paprice se asi nejčastěji servíruje s těstovinou nebo knedlíkem, ale i bulgur, nebo quinoa jsou faj a zdravější alternativou.

Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Slepice na paprice i v pomalém hrnci
Newsletter