instagram @kitchenettehome

Quesadilla s batáty

Quesadilla s batáty

Kdo nemiluje quesadillu? Je to skvělé party jídlo! Snack! Ale taky jednou za čas i rychlá večeře. Tyhle vegetariánské s bataty jsou i zdravé. Ještě často také dělám nebo kupuji tortillu celozrnnou a pak je quesadilla samozřejmě ještě vhodnější i zdravější. Bataty tyhle zapečené tortilly celkem osvěží a přidají nasládlou chuť a v tomto receptu i příjemně autenticky okoření. Ale největší svěžest dodá avokádový dip podobný guacamole a zakysaná smetana, ty jsou pro nás doma nerozlučnými doplňky k servírování.

Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Billou. J Děkuju, že můžu dělat to, co mě moc baví.

15 minut - 4-8 porce
Quesadilla s batáty

Ingredience

  • 8 středně velkých tortill (20 cm velkých)

  • 300 g uvařených černých fazolí

  • 250 g nastrouhaného čedaru

  • 2 menší batáty, oškrábané a nakrájené na kostky velké 1,5 cm

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 1 lžička mleté uzené papriky

  • čerstvě mletý pepř

  • kvalitní sůl

Na avokádový dip:

  • 4 avokáda, oloupaná a vypeckovaná

  • 2 šalotky, pokrájené najemno

  • 1 stroužek česneku, propasírovaný

  • šťáva z ½–1 limety

  • velká hrst koriandru, pokrájený nahrubo

  • kvalitní sůl

  • čerstvě mletý pepř

Chilli omáčka:

  • 1 chilli paprička, pokrájená na kolečka

  • šťáva z jedné limety

  • 2 lžíce rybí omáčky

Na servírování:

  • 250 ml zakysané smetany

Quesadilla s batáty

Postup

1.

Předehřejte troubu na 200 °C na hodní a spodní ohřev. Na plech dejte olivový olej, batáty, římský kmín, koriandr, uzenou papriku, sůl, pepř a vše dobře promíchejte. Plech vložte do trouby a pečte, dokud nebudou batáty propečené se zlatými okraji. Mělo by to trvat přibližně 20 minut.

2.

Obsah plechu přesuňte do střední mísy a sladké brambory lehce vidličkou promíchejte a pomačkejte. Na závěr přidejte uvařené černé fazole a už jen promíchejte.

3.

Rozpalte si tál, pánev nebo kontaktní grill na středně vysokou teplotu a začněte plnit tortilly. Položte si na prkýnko první tortillu, na ní rovnoměrně rozprostřete ¼ náplně z batát a fazolí a ¼ nastrouhaného čedaru. Náplň přikryjte druhou tortillou, lehce přimáčkněte a začněte péct na vámi zvoleném. (Doporučuji nezavírat kontaktní grill, ale raději pomaleji opéct z obou stran. Náplň se tak nevytlačí ven, a hlavně se obsah pomaleji a lépe propeče.) Takto postupujte se zbývajícími šesti tortillami a v mezičase si připravte ostatní.

4.

Na avokádový dip si jednoduše smíchejte všechny ingredience. Avokádo jen lehce rozmačkejte, aby zůstala stále nějaká struktura. A pokud máte rádi pálivé, připravte si i chilli omáčku smícháním všech ingrediencí. Na servírování budete ještě potřebovat misku zakysané smetany.

5.

Jakmile jsou tortilly opečené z obou stran, náplň je horká a sýr hezky rozpuštěný, rozkrojte je na šestiny nebo čtvrtiny a servírujte s avokádovým dipem, zakysanou smetanou a chilli omáčkou.

Quesadilla s batáty
Quesadilla s batáty
Quesadilla s batáty
Newsletter