Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Billou. J Děkuju, že můžu dělat to, co mě moc baví.
Quesadilla s batáty
17. června 2020
Kdo nemiluje quesadillu? Je to skvělé party jídlo! Snack! Ale taky jednou za čas i rychlá večeře. Tyhle vegetariánské s bataty jsou i zdravé. Ještě často také dělám nebo kupuji tortillu celozrnnou a pak je quesadilla samozřejmě ještě vhodnější i zdravější. Bataty tyhle zapečené tortilly celkem osvěží a přidají nasládlou chuť a v tomto receptu i příjemně autenticky okoření. Ale největší svěžest dodá avokádový dip podobný guacamole a zakysaná smetana, ty jsou pro nás doma nerozlučnými doplňky k servírování.
Ingredience
-
8 středně velkých tortill (20 cm velkých)
-
300 g uvařených černých fazolí
-
250 g nastrouhaného čedaru
-
2 menší batáty, oškrábané a nakrájené na kostky velké 1,5 cm
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička mletého římského kmínu
-
1 lžička mletého koriandru
-
1 lžička mleté uzené papriky
-
čerstvě mletý pepř
-
kvalitní sůl
Na avokádový dip:
-
4 avokáda, oloupaná a vypeckovaná
-
2 šalotky, pokrájené najemno
-
1 stroužek česneku, propasírovaný
-
šťáva z ½–1 limety
-
velká hrst koriandru, pokrájený nahrubo
-
kvalitní sůl
-
čerstvě mletý pepř
Chilli omáčka:
-
1 chilli paprička, pokrájená na kolečka
-
šťáva z jedné limety
-
2 lžíce rybí omáčky
Na servírování:
-
250 ml zakysané smetany
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C na hodní a spodní ohřev. Na plech dejte olivový olej, batáty, římský kmín, koriandr, uzenou papriku, sůl, pepř a vše dobře promíchejte. Plech vložte do trouby a pečte, dokud nebudou batáty propečené se zlatými okraji. Mělo by to trvat přibližně 20 minut.
Obsah plechu přesuňte do střední mísy a sladké brambory lehce vidličkou promíchejte a pomačkejte. Na závěr přidejte uvařené černé fazole a už jen promíchejte.
Rozpalte si tál, pánev nebo kontaktní grill na středně vysokou teplotu a začněte plnit tortilly. Položte si na prkýnko první tortillu, na ní rovnoměrně rozprostřete ¼ náplně z batát a fazolí a ¼ nastrouhaného čedaru. Náplň přikryjte druhou tortillou, lehce přimáčkněte a začněte péct na vámi zvoleném. (Doporučuji nezavírat kontaktní grill, ale raději pomaleji opéct z obou stran. Náplň se tak nevytlačí ven, a hlavně se obsah pomaleji a lépe propeče.) Takto postupujte se zbývajícími šesti tortillami a v mezičase si připravte ostatní.
Na avokádový dip si jednoduše smíchejte všechny ingredience. Avokádo jen lehce rozmačkejte, aby zůstala stále nějaká struktura. A pokud máte rádi pálivé, připravte si i chilli omáčku smícháním všech ingrediencí. Na servírování budete ještě potřebovat misku zakysané smetany.
Jakmile jsou tortilly opečené z obou stran, náplň je horká a sýr hezky rozpuštěný, rozkrojte je na šestiny nebo čtvrtiny a servírujte s avokádovým dipem, zakysanou smetanou a chilli omáčkou.