Ať se vám tenhle recept zdá sebe podobnější klasické rajčatové omáčce, chuťově s tím povědomým jídlem nemá nic společného. Určitě se vám vyplatí, vyzkoušet ho a jsem strašně zvědavá na vaše reakce. Koukněte do tipu na konci a třeba v sezóně přihoďte i ten meloun nebo broskev. A je vám asi úplně jasné, že tu jde jen a pouze o rajčata s charakterem. Musejí být plná chutě a vůně, za jiných okolností se do tohoto jídla vůbec nepouštějte. Pro mě je toto jídlo symbolem léta v našem obytňáku v Toskánsku.
Těstoviny s čerstvými rajčaty
24. srpna 2020

Konec léta znamená vrchol rajčatové sklizně. A právě proto tady nesmí chybět tento recept, abyste si ho právě teď mohli udělat. Teď, dokud je venku ještě horko a dokud jsou ta úžasná, aromatická a sluníčkem vyhřátá rajčata na dosah.

Ingredience
-
500 g dobrých aromatických cherry rajčátek
-
1-2 malé stroužky česneku
-
hrst čerstvé bazalky
-
4 lžíce olivového oleje
-
(4 lžíce oliv taggiasca)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
cca 300 g suchých těstovin (4 porce)

Postup
Do silně osolené vroucí vody dejte vařit těstoviny. Mezitím si ve střední salátové míse připravte rajčatový základ.
Omytá rajčata rozkrojte na polovinu a dejte je do mísy, přidejte propasírovaný česnek, hrubě pokrájenou bazalku, sůl, pepř, olivový olej, (olivy taggiasca i s trochou oleje ze sklenice pokud je máte), a teď tuto směs pořádně promíchejte, ale hlavně také promačkejte, až uvolní hodně šťávy.
Hotové těstoviny už jen pouze promíchejte s touto syrovou rajčatovou směsí a můžete servírovat.
Pokud nejste vegani, na vrch můžete ještě přidat plátky parmezánu nebo natrhanou mozzarellu.
V léte do rajčatového základu klidně zkuste přidat kousek melounu cantaloupe nebo broskve. Možná to sní jako překvapivá kombinace, ale výsledek je skvělý.




