Samozřejmě je také nemusíte servírovat jako burger, ale udělat si k nim třeba brambory, bramborovou kaši, či jiné zeleninové pyré. Pro odlehčení jídelníčku budou skvělé i jen se salátem.
Recept jsem připravila pro Billu.
Burger z červené čočky
17. července 2020
Víte, že luštěniny mám ráda a taky, že se snažím neustále hledat a vymýšlet recepty, které budou vyvážené a bez masa, protože jsme se nějak za posledních pár desítek let naučili jíst maso i několikrát denně. Tedy tady jsou moc dobré karbanátky z červené čočky a jejich hlavní výhoda je, že si je můžete připravit hned bez plánování a dlouhého namáčení nebo vaření. Pokud jste zkoušeli luštěninové karbanátky, víte, že bývají křehké a často se rozpadají, ale tyto jsou naopak hezky pojivé a dobře se s těstem pracuje. Tedy stačí, když budete mít všechny ingredience a můžete se do vaření pustit hned.
Ingredience
-
3 lžíce olivového oleje nebo ghí
-
2 lžičky římského kmínu
-
½ lžičky mletého koriandru
-
1 menší cibule, pokrájená na kostičky
-
1 střední mrkev, nastrouhaná nahrubo
-
115 g červené čočky
-
300 g vody nebo vývaru
-
30 g strouhanky
-
1 šťastné vejce
-
(menší hrst petržele, nasekané)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Na jogurtový dip:
-
150 g řeckého jogurtu
-
100 g sýru feta, nastrouhaného
-
1 střední stroužek česneku, propasírovaný
-
2 lžíce nasekaného kopru nebo koriandru
Na servírování:
-
4 burgerové housky a nebo anglické muffiny
-
čerstvý listový salát
-
rajčata na plátky, ředkvičky
-
nakládané cibulové kroužky a nebo okurky
-
4 plátky sýra jako je čedar, gouda, ..
Postup
Ve středním hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku na střední výkon. Nechte na něm rozvonět koření, ale pozor, abyste ho nespálili. Přidejte cibuli, mrkev a osmažte je do měkka. Na závěr přidejte čočku, vodu, nebo vývar a pomalu vařte přibližně 20-25 minut, dokud nebude čočka uvařená a směs mít kašovitou konzistenci.
Mezitím smícháním všech ingrediencí na dip vytvořte jogurtovou omáčku.
Směs nechte částečně vychladnou, osolte jí, opepřete podle chuti, přidejte vejce i část strouhanky, petržel a promíchejte. Vzniklá hmota by měla být dobře tvárná i pojivá tak, aby z ní bylo snadné vytvořit placky, které hezky drží a nerozpadávají se.
Na zbylém tuku na střední výkon na pánvi tyto placičky z obou stran osmažte do zlata. Až bude osmažená první strana, položte na ní plátek sýra, aby se rozpustil, zatímco se smaží strana druhá.
Servírujte placičky v rozpečených houskách, s jogurtovým dipem, bylinkami, salátem a nějakou kyselou složkou v podobě kyselé okurky a nebo nakládaných cibulových kroužků.