instagram @kitchenettehome

Burger z červené čočky

Burger z červené čočky

Víte, že luštěniny mám ráda a taky, že se snažím neustále hledat a vymýšlet recepty, které budou vyvážené a bez masa, protože jsme se nějak za posledních pár desítek let naučili jíst maso i několikrát denně. Tedy tady jsou moc dobré karbanátky z červené čočky a jejich hlavní výhoda je, že si je můžete připravit hned bez plánování a dlouhého namáčení nebo vaření. Pokud jste zkoušeli luštěninové karbanátky, víte, že bývají křehké a často se rozpadají, ale tyto jsou naopak hezky pojivé a dobře se s těstem pracuje. Tedy stačí, když budete mít všechny ingredience a můžete se do vaření pustit hned.

Samozřejmě je také nemusíte servírovat jako burger, ale udělat si k nim třeba brambory, bramborovou kaši, či jiné zeleninové pyré. Pro odlehčení jídelníčku budou skvělé i jen se salátem.
​Recept jsem připravila pro Billu.

35 minut - 4 porce
Burger z červené čočky

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje nebo ghí

  • 2 lžičky římského kmínu

  • ½ lžičky mletého koriandru

  • 1 menší cibule, pokrájená na kostičky

  • 1 střední mrkev, nastrouhaná nahrubo

  • 115 g červené čočky

  • 300 g vody nebo vývaru

  • 30 g strouhanky

  • 1 šťastné vejce

  • (menší hrst petržele, nasekané)

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Na jogurtový dip:

  • 150 g řeckého jogurtu

  • 100 g sýru feta, nastrouhaného

  • 1 střední stroužek česneku, propasírovaný

  • 2 lžíce nasekaného kopru nebo koriandru

Na servírování:

  • 4 burgerové housky a nebo anglické muffiny

  • čerstvý listový salát

  • rajčata na plátky, ředkvičky

  • nakládané cibulové kroužky a nebo okurky

  • 4 plátky sýra jako je čedar, gouda, ..

Burger z červené čočky

Postup

1.

Ve středním hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku na střední výkon. Nechte na něm rozvonět koření, ale pozor, abyste ho nespálili. Přidejte cibuli, mrkev a osmažte je do měkka. Na závěr přidejte čočku, vodu, nebo vývar a pomalu vařte přibližně 20-25 minut, dokud nebude čočka uvařená a směs mít kašovitou konzistenci.

2.

Mezitím smícháním všech ingrediencí na dip vytvořte jogurtovou omáčku.

3.

Směs nechte částečně vychladnou, osolte jí, opepřete podle chuti, přidejte vejce i část strouhanky, petržel a promíchejte. Vzniklá hmota by měla být dobře tvárná i pojivá tak, aby z ní bylo snadné vytvořit placky, které hezky drží a nerozpadávají se.

4.

Na zbylém tuku na střední výkon na pánvi tyto placičky z obou stran osmažte do zlata. Až bude osmažená první strana, položte na ní plátek sýra, aby se rozpustil, zatímco se smaží strana druhá.

5.

Servírujte placičky v rozpečených houskách, s jogurtovým dipem, bylinkami, salátem a nějakou kyselou složkou v podobě kyselé okurky a nebo nakládaných cibulových kroužků.

Burger z červené čočky
Burger z červené čočky
Newsletter