Jinak tento recept je další z řady receptů vznikající za podpory mého letitého partnera Billa. :-) Děkuju, že můžu dělat co mě baví.
Citrónovo-borůvkové muffiny
11. května 2020
Jak moje Grétka začala péct, zase jsem doma rozvířila jednoduché recepty nejen na muffiny. A tyhle jsou pro nás v poslední době úplně TOP. Doporučuju vyzkoušet i za cenu, že borůvky vynecháte anebo je nahradíte nějakým jiným ovocem. Jsou tak jednoduché, že je zvládne desetiletá holčička. A aby byly o něco zdravější, do těsta přidávám semínka a používám z poloviny celozrnnou mouku.
Ingredience
-
1 velké šťastné vejce
-
1 hrnek podmáslí nebo plnotučného kysaného mléka
-
125 g másla, rozpuštěného a vychladlého
-
Vanilka (špetka mleté vanilky, kousek z lusku, nebo vanilkový extrakt)
-
3/4 hrnku třtinového cukru
-
kůra z jednoho bio citrónu (4 lžičky)
-
1 hrnek hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
-
1 hrnek pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
3 lžíce semínek (drcená lněná, sezamová, slunečnicová, dýňová, ..)
-
3/4 lžičky mořské soli
-
150 g borůvek
Postup
Předehřejte si troubu na 175°C hodní a dolní ohřev a připravte si formu na 12 muffinů. Formu vymažte a nebo vyložte košíčky na muffiny.
Ve střední míse smíchejte vejce, kefír, rozpuštěné máslo, vanilku, citrónovou kůru, semínka a cukr. Ve druhé míse připravte směs mouky, prášku do pečiva, soli. Tuto moučnou směs přidejte do kefírové, nasypte na vrch borůvky a pomocí vařečky, stěrky nebo metličky lehce a krátce promíchejte. Platí zde důležité pravidlo, jako u lívanců, pozor na přepracování těsta. Opravdu míchejte jen krátce. Tak, aby se směsi propojily a nikde nezbyly kousky suché mouky.
Naplňte formičky a pečte dokud lehce nezezlátnou na povrchu, přibližně 30 minut. Otestujte špejlí, píchnutím do středu muffinu, špejle musí vyjít čistá.