instagram @kitchenettehome

Citrónovo-borůvkové muffiny

Citrónovo-borůvkové muffiny

Jak moje Grétka začala péct, zase jsem doma rozvířila jednoduché recepty nejen na muffiny. A tyhle jsou pro nás v poslední době úplně TOP. Doporučuju vyzkoušet i za cenu, že borůvky vynecháte anebo je nahradíte nějakým jiným ovocem. Jsou tak jednoduché, že je zvládne desetiletá holčička. A aby byly o něco zdravější, do těsta přidávám semínka a používám z poloviny celozrnnou mouku.

Jinak tento recept je další z řady receptů vznikající za podpory mého letitého partnera Billa. :-) Děkuju, že můžu dělat co mě baví.

20 minut - 12 porcí
Citrónovo-borůvkové muffiny

Ingredience

  • 1 velké šťastné vejce

  • 1 hrnek podmáslí nebo plnotučného kysaného mléka

  • 125 g másla, rozpuštěného a vychladlého

  • Vanilka (špetka mleté vanilky, kousek z lusku, nebo vanilkový extrakt)

  • 3/4 hrnku třtinového cukru

  • kůra z jednoho bio citrónu (4 lžičky)

  • 1 hrnek hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)

  • 1 hrnek pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 3 lžíce semínek (drcená lněná, sezamová, slunečnicová, dýňová, ..)

  • 3/4 lžičky mořské soli

  • 150 g borůvek

Citrónovo-borůvkové muffiny

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 175°C hodní a dolní ohřev a připravte si formu na 12 muffinů. Formu vymažte a nebo vyložte košíčky na muffiny.

2.

Ve střední míse smíchejte vejce, kefír, rozpuštěné máslo, vanilku, citrónovou kůru, semínka a cukr. Ve druhé míse připravte směs mouky, prášku do pečiva, soli. Tuto moučnou směs přidejte do kefírové, nasypte na vrch borůvky a pomocí vařečky, stěrky nebo metličky lehce a krátce promíchejte. Platí zde důležité pravidlo, jako u lívanců, pozor na přepracování těsta. Opravdu míchejte jen krátce. Tak, aby se směsi propojily a nikde nezbyly kousky suché mouky.

3.

Naplňte formičky a pečte dokud lehce nezezlátnou na povrchu, přibližně 30 minut. Otestujte špejlí, píchnutím do středu muffinu, špejle musí vyjít čistá.

Newsletter