Poslední tip je vitamínový. Ráda krátce spařím v osolené vodě většinou brokolici (opravdu jen 2-3 minuty, aby byla stále hezky křupavá), ale může to být třeba i květák, … a tu pak na závěr vmíchám do omáčky. Krásně se ke kuřeti hodí nejen barevně a jídlo bude o něco více svěží. Pokud jídlo neobsahuje dostatek zeleniny, většinou doma připravujeme k obědu i večeři salát.
Medovo-česnekové kuře
15. června 2020
Další slibovaný recept pro pomalý hrnec se může hrdě zařadit do kategorie. Mám ráda asijsky laděná jídla a toto je skvělé, jednoduché a pokud to nepřeženete s chilli, tak i dětmi milované. Můžete stejný recept i postup jen delší čas varu aplikovat třeba na vepřová žebírka. A samozřejmě tento recept můžete využít i na tradiční vaření, jen bude vyžadovat o trochu více vaší pozornosti. To je právě jedna z těch největších předností pomalých hrnců, že jen ingredience založíte a pak můžete třeba na několik hodin i opustit kuchyni. Toto kuře jsem připravila o víkendu po snídani, vše dala do CrockPotu, zapla rýžovar s rýží a pak jsme se vydali na krátký výlet. Když jsme se vrátili domů, oběd byl už skoro hotový. Stačilo jen omáčku zahustit. :-)
Ingredience
-
1 kg kuřecího masa (stehenní nebo prsní)
-
Špetka soli
-
½ dcl vody
-
170 g medu
-
70 g sójové omáčky
-
1 lžíce rýžového octa
-
2 cm kořene zázvoru, jemně nastrouhaný
-
4 stroužky česneku, propasírované
-
2 šalotky, pokrájené na jemné kostičky
-
(Špetka sušeného chilli)
-
3 lžíce kukuřičného škrobu
Na servírování:
-
rýže
-
jarní cibulka na ozdobu
-
čerstvý koriandr
-
sezamová semínka
Postup
Kuřecí maso pokrájejte na hrubé nudličky. Lehce je nasolte (opatrně, bude v omáčce sójová omáčka), dejte je do CrockPotu, zalijte ½ dcl vody a zapněte na pomalý mód na 3-4 hodiny. (Kousky velké jako ty moje, trvají 3 hodiny. Můžete takto připravovat i celé kuřecí paličky, jen je třeba prodloužit délku přípravy až na 4,5 hodiny.
Do mističky si připravte marinádu smícháním medu, sójové omáčky, octa, zázvoru, česneku, šalotky a chilli. Tuto marinádu přidejte do hrnce k masu a lehce promíchejte. Hrnec přiklopte a nechte pracovat po zbytek nastaveného čas.
Po uplynutí času zkontrolujte kuře. (Délka tepelné úpravy může mít lehké odchylky v závislosti na velikosti a kvalitě kousků masa.) Pokud je hotové, smíchejte si škrob s troškou studené vody (2 lžíce) ve sklenici a tuto směs přidejte do hrnce. Lehce promíchejte a nechte 10-15 minut vařit na vyšší stupeň, dokud vám omáčka nezhoustne do požadované hustoty
Medové kuře servírujte s rýží, posypané jarní cibulkou, koriandrem a sezamem.