Já mám ráda cukroví, které má nějaký krém a není suché. Tady mě baví příjemná chuť kokosu spolu s krémem. Krém ani korpus nejsou skoro vůbec sladký, a tak se ke všemu krásně hodí bílá čokoláda, která je naopak obecně sladší. Pistácie dodají skvělou barvu a slavnostní tečku.
Každopádně ve mně tyto rohlíčky hned vyvolávají další nápady. Udělala bych je někdy i z mletých vlašských ořechů namísto kokosu, bez kakaa a naopak použila kakaový máslový krém. Nebo s ořechovou náplní a polevou z tmavé čokolády. Zkrátka s receptem se dá krásně variabilně pracovat. Co říkáte? Vyzkoušíte je?
Kakaové rohlíčky s pistáciemi a bílou čokoládou
2. prosince 2022
Mám tu pro vás nový vánoční recept na cukroví, jehoš autorkou je paní Lenka. Poslala mi ho jako soutěžní a já si myslím, že když si ho upečete a ochutnáte, uznáte, že je skvělý a že si svou cenu zasloužila. Bylo to totiž #nejlepšícukrovízavinotéku a soutěž jsem pořádala spolu s mým parťákem Haier, který dělá nejen skvělé vinotéky, ale i další domácí spotřebiče.
Ingredience
Na rohlíčky:
-
220 g hladké mouky (můžete nahradit celozrnnou)
-
200 g másla, pokojové teploty
-
100 g cukru moučka
-
100 g kokosové mouky
-
2 žloutky
-
3 lžíce kakaa
-
2 lžíce rumu
Na krém:
-
250 g másla, pokojové teploty
-
300 ml mléka
-
1 vanilkový pudink
-
2 lžíce rumu nebo koňaku
-
Koupit
tonka fazole
Na ozdobení:
Postup
1. Smíchejte všechny ingredience na těsto. Zabalené ve fólii ho nechte odležet do druhého dne v lednici.
Předehřejte si troubu na 160 °C funkce horký vzduch. Kovové formičky si vymažte tukem ve spreji a ty silikonové nemusíte ošetřovat nijak. Vtlačujte těsto do formiček tak, aby zůstalo uvnitř dost prostoru na krém. (Do jedné formičky jsem dávala 7 g těsta.) Pečte 14 minut a po upečení můžete téměř hned vyklopit.
Na krém si uvařte pudink podle návodu, jen namísto 500 ml mléka použijte pouze 300 ml. Do mléka jsem ještě nastrouhala tonka fazolku. Tento hustý pudink po odstavení přesuňte do misky a zakrytý fólií nechte vychladnout. (Díky fólii se vám neutvoří pevnější vrchní vrstva.)
Máslo spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do nadýchaného světlého krému. Připravený pudink rozmixujte v blenderu nebo pomocí tyčového mixérem, aby byl hezky hladký bez hrudek a postupně jej za stálého šlehání přidávejte do máslového základu. Nezapomeňte také postupně přidat rum nebo koňak.
Hotový krém dejte do zdobícího sáčku s hladkou nebo ozdobnou špičkou a plňte bohatě polovinu rohlíčků. Ty naplněné přiklopte zbylými rohlíčky a na závěr ozdobte.
Bílou čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Já jsem přidala kakaové máslo, aby lépe zřídla a také na obarvení čokolády do zelena použila matchu a zelené kakaové máslo. Samozřejmě můžete použít jen bílou čokoládu. Na závěr rohlíčky posypejte nasekanými pistáciemi a dejte je do chladu. Když se rozleží a servírují se vychlazené, jsou dokonalé.