instagram @kitchenettehome

Dokonalý dýňový Quiche

Dokonalý dýňový Quiche

Pár receptů na quiche tu na blogu už máte a tak se pro ty z vás, co je znáte, budu určitě opakovat...  (Quiche Loraine, špenátový, s kozím sýrem, Celozrnný quiche s chřestem). Těsto na quiche si můžete samozřejmě koupit snad v každém supermarketu, ale to domácí je úplně snadné a navíc jej můžete připravit z čerstvé celozrnné mouky třeba i v bio kvalitě. Mám pro vás asi jen dvě praktické a klíčové rady. Pokud se do domácího těsta pustíte, snažte se jej nepřepracovat, aby v něm stále zbyly studené hrudky másla, které pak mohou za to krásné křupavé lupínkování korpusu. Je to stejné jako u sladké verze křehkého těsta, které tu na blogu také můžete najít. Skvělým pomocníkem je nástroj „pastry blender“, který vám umožní máslo svižně v mouce pokrájet na malé kousíčky bez toho, aniž byste jej zahřáli rukama a začalo příliš povolovat. Když jsem otvírala eshop, tak toto byl produkt, který stál hned jako první v řadě produktů, které Kitchenetteshop měl mít ve svých „regálech“. Je to velký pomocník a dříve tu nebyl vůbec k dostání. Dejte si také záležet na předpečení korpusu, ať je těsto pěkně křupavé. K tomu zase skvěle poslouží suché fazole, rýže a nebo přímo keramické fazole (baking beans) k tomu určené.)

Tajemství tohoto dýňového quiche je ukryto v balsamicu. Dýně samotná nemá příliš výraznou chuť, ale pokud přidáte dostatek šalotky a zmíněné balsamico, náplň získá úžasnou jiskru. Quiche bude lehce pikantní, sladko-slaný a vše na talíři bude dávat smysl. V tomto případě skvěle funguje i sýr ementál, tedy pokud neseženete gruyere, netrapte se a připravte dýňový quiche z ementálu.

4 porce
Dokonalý dýňový Quiche

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky


  • 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky


  • 3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)


  • špetka soli


  • špetka moučkového cukru

Ingredience na náplň

  • 4 vejce


  • 250 ml smetany


  • špetka soli


  • špetka pepře


  • špetka muškátového oříšku



  • 150 g sýru gruyére
 (v této kombinaci skvěle funguje i ementál )

  • 5 šalotek

  • 1-2 lžíce másla či ghí

  • 1 menší dýně (hokaido je praktická, nemusí se loupat)

  • cca 7 lžic balsamica

Dokonalý dýňový Quiche

Postup

1.

V míse si připravte všechny ingredience na těsto a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité těsto nepřepracovat.  Jakmile se vám z těsta podaří vytvořit kompaktní koule, možná budete potřebovat i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fólie a nechte alespoň hodinu a nebo i do druhého dne odpočinout v lednici. 

2.

Rozehřejeme troubu na 190°C.
Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do tukem vymazané formy na quiche, ideálně té kovové, co má volné dno a umožní tak upéct korpus do křupava a zároveň snadno vyjmout hotový koláč, aniž byste jej potrhali! Těsto propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a vyplníme fazolemi na pečení a nebo těmi opravdovými.  Dáme předpéct na 10 minut do trouby nebo až začne těsto zlátnout. Také můžete po cca 8 minutách formu vyjmout, odstranit fazole i pečící papír  a chvíli ještě péci korpus samostatně.

3.

Připravte si náplň. Na másle orestujte všechnu šalotku krájenou na kostičky doměkka, přidejte dýni pokrájenou na 1,5 cm kostky. Restujte tak, aby dýně začala lehce měknout. Přibližně 10 minut. Když je téměř hotová, přidejte balsamico, směs občas zamíchejte a nechte tekutinu odpařit. Tuto náplň můžete rozprostřít na předpečený korpus.

4.

Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience na smetanovou náplň: tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený na malé kostičky, špetku soli, pepře a nalijte do korpusu přes restovaný dýňový základ. Dejte péct do trouby na přibližně 30 minut při 175°C.
Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat živější se zlatým povrchem.

Newsletter