instagram @kitchenettehome

Quinoovo-rýžová kaše se ztraceným vejcem

Quinoovo-rýžová kaše se ztraceným vejcem

Mám tu pro vás další recept na kaši, ale tentokrát slanou. Všelijak rozvinuté či modifikované slané kaše jsou velmi tradiční a stále i populární v Asii. Můžete se s nimi setkat také pod názvem "Congee" a prokazují nám podobnou službu jako sladké kaše v našich končinách tradiční. 

Připraví a nastartují naše tělo na celý den. I zde můžete všelijak experimentovat. Servírovat i s plátky masa, smaženým tofu, avokádem. Ochutit do asijských chutí nebo naopak marockých. Základ pro kaši si můžete uvařit třeba i dva dny předem a pak už jen ráno ohřát. Pracovat můžete s bezlepkovými ingrediencemi, jako je rýže, quinoa, amarant, ale můžete i kombinovat třeba s obilnými vločkami. Také základ je možné připravit na masovém, zeleninovém vývaru, ale nebojte se kaši připravit třeba i pouze na vodě.
Jsem zvědavá, jak vás slané kaše zaujmou. Každopádně se můžete těšit na ještě jeden recept na sladkou kaši z této série, který jsem připravovala pro časopis Gusto.

20 minut - 2 porce
Quinoovo-rýžová kaše se ztraceným vejcem

Ingredience

  • 1 šalotka

  • 2 cm kořene zázvoru

  • 1/4 hrnku celozrnné rýže

  • 1/4 hrnku quinoi

  • 4 hrnky vývaru

  • jemná sójová omáčka nebo mořská sůl

Ingredience na servírování

  • olej z restovaných sezamových semínek

  • orestovaná sezamová semínka

  • 2 pošírovaná vejce

  • 3-4 ředkvičky na tenké plátky

  • 1 jarní cibulka, pokrájená na kolečka

  • hrst císařských hrášků

  • čerstvý koriandr

Quinoovo-rýžová kaše se ztraceným vejcem

Postup

1.

Quinou spařte horkou vodou a dejte ji spolu s rýží, šalotkou krájenou na jemné kostičky a očištěným zázvorem krájeným na plátky do většího hrnce s vývarem a přiveďte k varu. Výkon stáhněte na minimum a táhněte za občasného míchání alespoň 3/4 hodiny, dokud nebude mít rýže i quinoa kašovitou konzistenci a nebudou se doslova rozpadat. Kaši dochuťte sójovou omáčkou či solí.

2.

Připravte si pošírovaná vejce. Kaše bude skvělá i s vejci nahniličko či volským okem. Císařský hrášek properte vodou a vmíchejte do horké kaše, tak zůstane stále pěkně křupavý a můžete servírovat do misek. Navrch přidejte plátky ředkviček, jarní cibulku, vejce, čerstvý koriandr. Ozdobte semínky a podle chuti zakápněte sezamovým olejem, který dodá ještě extra sezamovou chuť.

Quinoovo-rýžová kaše se ztraceným vejcem