instagram @kitchenettehome

Babka s čokoládou a lískovými ořechy

Babka s čokoládou a lískovými ořechy

Až si pustíte video, pochopíte, že jsem tento recept připravovala už skoro před rokem. Je tam totiž se mnou v kuchyni Isaaček a u dětí samozřejmě vidíme, jak ten čas letí! Pane bože už je to tak dávno???!!! Každopádně recept čekal a čekal, protože měl být součástí jedné spolupráce a tak mělo mít video svého sponzora, ale jelikož některé dohody o spolupracích jsou strašně dlouhé a já už s tímto receptem nechci čekat, je tu. Sama jsem dostala velkou chuť si babku zase upéct a také si myslím, že je ideální období a počasí na právě takový recept! Tentokrát jsem neměla moc čas při natáčení ještě fotit, tak omluvte, že jsou tu jen takové popisné rychlé fotky.

Doufám, že se Vám bude líbit nejen video, ale i další recept, který si u vás doma najde své místečko. Jinak toto video je taky tak trochu slavnostní, protože je první, které jsem natočila s Luckou a moc se těším na další dílka, která doufám spolu vytvoříme.
K receptu asi není moc co dodat. Tato babka nemá být taková ta sušší vánočka s náplní, ale je záměrně celkem hodně plná náplně a ještě pro jistotu, aby náhodou vláčnosti nebylo málo, přelitá sirupem. Moc ráda si s recepty hraji a tak vám navrhuji, vyzkoušejte ji a časem si třeba uberte náplně, nebo uberte čokoládové a přidejte tvarohové... Zkrátka pěkně si ji poupravte k obrazu svému.

 

Babka s čokoládou a lískovými ořechy

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 2 lžičky instantního droždí nebo 20 g čerstvého

  • 100 g mléka

  • 1 lžíce cukru/medu

  • 90 g másla, pokojové teploty

  • 1 velké šťastné vejce

  • 1/4 lžičky mořské soli

  • 280 g mouky (190 g hladké a 90 celozrnné pšeničné)

  • 1/2 lžičky mletého kardamomu nebo skořice

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 100 g másla

  • 150 g cukru

  • 80 čokolády

  • 40 g kakaa

  • 90 g restovaných lískových ořechů

Ingredience na sirup

  • 80 g cukru

  • 100 ml vody

  • 1 lžíce rumu

  • 60 g javorového sirupu

Babka s čokoládou a lískovými ořechy

Postup

1.

V míse smíchejte droždí, lehce ohřáté mléko (max 45°C), cukr, 1/3 mouky a nechte přibližně 10-15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2.

Do mísy přidejte máslo pokojové teploty, vejce, sůl, citrónovou kůru, promíchejte a postupně vpracovávejte i všechnu mouku. Těsto je potřeba nyní alespoň 5 minut hníst, dokud nebude krásně hladké. Tento celý postup můžete udělat i pomocí domácího robotu.

3.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 6 hodin v lednici pro lepší strukturu a nebo na teplém místě dokud nezdvojnásobí svůj objem. Skvělý je program kynutí u parní trouby.

4.

Připravte si chlebovou formu, vymažte ji tukem a vložte široký pruh pečícího papíru, který vám později usnadní vyjmutí hotové Babky z formy.

5.

Nyní si připravte náplň. V menším hrnci si rozpusťte máslo, přidejte cukr a až se rozpustí, odstavte, přidejte čokoládu a až se i ta krásně rozpustí, přidejte kakao a kardamon nebo i skořici.

6.

Na lehce pomoučeném vále vyválejte těsto na velký obdélník o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Potřete celou plochu náplní, posypejte 2/3 nasekaných ořechů a pevně zarolujte tak, aby vám vznikl 50 cm dlouhý váleček. Váleček celý podélně rozřízněte ostrým nožem a tyto dva vzniklé "copy" obtáčejte velmi volně tak, aby řezy byl stále nahoru. Vzniklý cop lehce dlaněmi srazte tak, aby bylo možné jej vložit do formy.  Nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím si připravte sirup. Vodu s cukrem a medem přiveďte k varu a jemně vařte 5 minut. Odstavte, přidejte lžíci rumu a nechte lehce vychladnout. Namísto cukrového sirupu můžete použít javorový sirup.

7.

Rozehřejte troubu na 180°C. Jakmile je babka vykynutá, dejte ji péct do trouby na střední polohu přibližně na 35 minut. Až ji vyndáte z trouby, zbývá už jen polít rovnoměrně sirupem a nechat vychladnout. Nepokoušejte se hotovou babku vyndávat z formy nebo krájet dokud není vychladlá. Nebo si upečte dvě a jednu si užijte ještě za tepla. :-)

Babka s čokoládou a lískovými ořechy
Babka s čokoládou a lískovými ořechy
Babka s čokoládou a lískovými ořechy
Babka s čokoládou a lískovými ořechy
Newsletter