Tento koláč/dort je opravdu velmi letní. Korpus je nadýchaný, pružný a vyžaduje už trochu cukrářskou zručnost, ale nebojte se, jen sníh vmíchejte nepřešlehaný a krátce, pak bude všechno jak má být. Pokud připravíte těsto z dvojnásobného množství a tedy pak i krém a ovoce, rázem proměníte recept na krásný lehký dort. Určitě stojí za zkoušku, protože je vážně skvělý! Podívejte se na tento borůvkovo citrónový, je tomuto velmi podobný a skvěle se hodí na léto.
Letní ovocný dort
31. července 2017
A protože jste úplně nejlepší čtenáři, kuchaři, kuchařky, pekaři a pekařky, mám tu pro vás dnes ještě jeden recept, abyste si mohli upéct tento letní koláč třeba ještě hned teď. Ale vážně, moc si cením všech vašich pozitivních feedbacků. Jste strašně milí, hodní, slušní návštěvníci tohoto blogu, i facebooku a instagramu a mě to vždy opravdu moc potěší a hlavně naplňuje pocitem, že to vše má smysl. Mám pak chuť pro vás vařit, péct, fotit a psát dál a dál. :-) Tady je poslední recept z Gervais kuchařky a doufám, že se vám ji podařilo někde získat.
Ingredience
Ingredience na korpus
-
2 velká šťastná vejce (pokojové teploty)
-
špetka soli
-
1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
-
2,5 vrchovatých lžic moučkového cukru
-
1 lžíce horké vody
-
1 lžíce oleje
-
2,5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky
Ingredience na krém
-
500 ml smetany ke šlehání
-
320 g čerstvého sýru jako je gervais original
-
3 lžíce javorového sirupu
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
Koupit
semínka z vanilkového lusku
-
500 g malin, jahod, borůvek nebo ostružin
Postup
Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečícím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a horkou vodou. Přidejte olej, prášek do pečiva a na závěr mouku.
Vyšlehejte si sníh z bílků a špetky soli tak, aby byl "na špičku".
Na závěr opatrně postupně vmíchejte, "zabalte", sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C horní a dolní ohřev 30 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní pomalu nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.) Piškotový korpus má ve výsledku charakter pružné a vláčné houby.
Mezitím si připravte krém. Ušlehejte ze smetany šlehačku. Zároveň v druhé míse prošlehejte čerstvý sýr spolu s vanilkou, citrónovou kůrou a javorovým sirupem. Nyní můžete obě hmoty lehkým vmícháním spojit do jednotného nadýchaného krému, který už pak jen zbývá nanést na korpus, ozdobit ovocem a servírovat.