Ovesná kaše je moje oblíbená snídaně, navíc ji miluju i jako máma, protože vím, že dětem servíruji něco zdravého, co jsem ale schopná vykouzlit za malý okamžik. Přiznám se, že nejsem milovník kaší odjakživa. Přesvědčili mě až všemožné modifikace a experimenty. Moje oblíbené ovesné kaše musejí mít vždy nějakou, říkejme tomu "polevu" a "topping". Něco plného chuti, šťavnatého a pak ještě křupavého a voňavého. :-) Ať už jde o čerstvé lesní plody, pokrájené jahody, hroznové víno, nebo nějaký z domácích teplých kompotů, kterých můžete dle sezóny i zásoby v lednici či zahradě, vymýšlet nespočet. A pak navrch něco křupavého! Skvěle se hodí orestované oříšky či semínka všeho druhu. Pak už je kaše dokonalá a věřím, že přesvědčí i zapřisáhlé odmítače.
Tenhle recept najdete i v podzimním Gustu. :-)
Krémová ovesná kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek
20. září 2017
Kaše je skvělá snídaně a jeden z nejlepších startů do nového dne a to platí dvojnásob v chladnějších měsících nebo třeba před nějakým sportovním výkonem. Pokud se o ně začnete zajímat o něco více, zjistíte, že by bylo možné naplánovat na celý rok 365 odlišných receptur a tak je dost možné, že při troše kreativity se ani neomrzí. Naopak možná objevíte další skryté možnosti a hlavně pak přínos, jaký pro vaše tělo nabízejí. Samozřejmě záleží na volbě surovin, ale pokud sáhnete po kvalitních surovinách a zdravých sacharidech, bude se i vaše tělo smát.
Ingredience
Na kaši:
-
100g jemných ovesných vloček
-
250 ml rostlinného, živočišného mléka či vody
-
1/2 lžičky mleté vanilky
-
špetka mořské soli
-
1-2 lžíce javorového sirupu
Na kompot:
-
1 jablko
-
100 gramů čerstvých či mražených brusinek
-
1 menší řepa
-
6 lžic javorového sirupu
-
kůra z poloviny bio citrónu
-
lžička šťávy z citrónu
-
1 lžička mleté vanilky
-
3 tobolky kardamomu
Na servírování
-
hrst orestovaných lískových oříšků
-
javorový sirup dle chuti
-
hoblinka másla na porci
Postup
Ovesné vločky zalijte 250 ml vody a nechte přes noc nasáknout. Druhý den si připravte ingredience na kompot. Jablka bez jádřince a slupky nakrájejte na menší kostičky, řepu nastrouhejte na středně jemném struhadle a brusinky můžete nechat celé. Dejte do menšího hrnce všechny ingredience na ovocný kompot, přiveďte k varu a jemně táhněte pod pokličkou kolem 30 minut, dokud nebude řepa pěkně měkká. Průběžně přidávejte po troškách vodu podle potřeby. Kaši je možné připravit i bez namáčení, "last minute", ale pokud si vzpomenete a vločky namočíte, přes noc dojde ke štěpení škrobů a kaše se tak stane pro naše tělo lépe stravitelná.
Jakmile je kompot hotový, vezměte připravené vločky, doplňte je o dalších 250 - 300 ml tekutiny dle vlastního výběru a diety, přidejte vanilku, špetku soli, javorový sirup a kaši dostatečně prohřejte.
Kaši rozdělte do dvou misek, navrch dejte brusinkový kompot, z kterého jste odstranili tobolky kardamomu. Přidejte hoblinku másla, posypejte orestovanými ořechy a pokud budete chtít, přidejte ještě javorový sirup.