instagram @kitchenettehome

Krémová ovesná kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek

Krémová ovesná kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek

Kaše je skvělá snídaně a jeden z nejlepších startů do nového dne a to platí dvojnásob v chladnějších měsících nebo třeba před nějakým sportovním výkonem. Pokud se o ně začnete zajímat o něco více, zjistíte, že by bylo možné naplánovat na celý rok 365 odlišných receptur a tak je dost možné, že při troše kreativity se ani neomrzí. Naopak možná objevíte další skryté možnosti a hlavně pak přínos, jaký pro vaše tělo nabízejí. Samozřejmě záleží na volbě surovin, ale pokud sáhnete po kvalitních surovinách a zdravých sacharidech, bude se i vaše tělo smát.

Ovesná kaše je moje oblíbená snídaně, navíc ji miluju i jako máma, protože vím, že dětem servíruji něco zdravého, co jsem ale schopná vykouzlit za malý okamžik. Přiznám se, že nejsem milovník kaší odjakživa. Přesvědčili mě až všemožné modifikace a experimenty. Moje oblíbené ovesné kaše musejí mít vždy nějakou, říkejme tomu "polevu" a "topping".  Něco plného chuti, šťavnatého a pak ještě křupavého a voňavého. :-) Ať už jde o čerstvé lesní plody, pokrájené jahody, hroznové víno, nebo nějaký z domácích teplých kompotů, kterých můžete dle sezóny i zásoby v lednici či zahradě, vymýšlet nespočet. A pak navrch něco křupavého! Skvěle se hodí orestované oříšky či semínka všeho druhu. Pak už je kaše dokonalá a věřím, že přesvědčí i zapřisáhlé odmítače.
Tenhle recept najdete i v podzimním Gustu. :-)

15 minut - 2 porce
Krémová ovesná kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek

Ingredience

Na kaši:

  • 100g jemných ovesných vloček

  • 250 ml rostlinného, živočišného mléka či vody

  • 1/2 lžičky mleté vanilky

  • špetka mořské soli

  • 1-2 lžíce javorového sirupu

Na kompot:

  • 1 jablko

  • 100 gramů čerstvých či mražených brusinek

  • 1 menší řepa

  • 6 lžic javorového sirupu

  • kůra z poloviny bio citrónu

  • lžička šťávy z citrónu

  • 1 lžička mleté vanilky

  • 3 tobolky kardamomu

Na servírování

  • hrst orestovaných lískových oříšků

  • javorový sirup dle chuti

  • hoblinka másla na porci

Krémová ovesná kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek

Postup

1.

Ovesné vločky zalijte 250 ml vody a nechte přes noc nasáknout. Druhý den si připravte ingredience na kompot. Jablka bez jádřince a slupky nakrájejte na menší kostičky, řepu nastrouhejte na středně jemném struhadle a brusinky můžete nechat celé. Dejte do menšího hrnce všechny ingredience na ovocný kompot, přiveďte k varu a jemně táhněte pod pokličkou kolem 30 minut, dokud nebude řepa pěkně měkká. Průběžně přidávejte po troškách vodu podle potřeby. Kaši je možné připravit i bez namáčení, "last minute", ale pokud si vzpomenete a vločky namočíte, přes noc dojde ke štěpení škrobů a kaše se tak stane pro naše tělo lépe stravitelná. 

2.

Jakmile je kompot hotový, vezměte připravené vločky, doplňte je o dalších 250 - 300 ml tekutiny dle vlastního výběru a diety, přidejte vanilku, špetku soli, javorový sirup a kaši dostatečně prohřejte.

3.

Kaši rozdělte do dvou misek, navrch dejte brusinkový kompot, z kterého jste odstranili tobolky kardamomu. Přidejte hoblinku másla, posypejte orestovanými ořechy a pokud budete chtít, přidejte ještě javorový sirup.

Krémová ovesná kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek
Newsletter