instagram @kitchenettehome

Podzimní jáhelná kaše s jablky a pekanovými ořechy

Podzimní jáhelná kaše s jablky a pekanovými ořechy

Jáhly patří k nejstarším plodinám a trochu se vytratily z našeho jídelníčku, ale s radostí sleduji jejich navracející se popularitu. Jsou totiž opravdu skvělou plodinou, která je obzvlášť cenná pro malé děti, díky jejich vysokému obsahu minerálních látek důležitých pro stavbu kostí, kloubů a vaziv. Malé edukativní okénko... :-) 

Z minerálních látek v jáhlách najdeme hořčík, draslík, křemík, fosfor, železo, měď, zinek a mnoho vitamínů jako je B1, B2. Na první pohled mají vysoký obsah sacharidů, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že díky obsahující vláknině je jejich výsledný glykemický index 55 – 60. Navíc patří mezi zásadité suroviny.
Co se dětské stravy týče, myslím, že jednou z výhod je jejich jemná chuť. Jsou skvěle stravitelné, bez lepku a tak jsou vhodné i pro lidi trpící civilizačními chorobami trávení. Obilné kaše se podávají s hoblinkou másla nebo kapkou oleje, aby byly lépe stravitelné. Například makový olej je skvělý. Ovocný přeliv můžete všelijak měnit. Přidejte sušené brusinky, hrozinky nebo třeba pokrájené švestky či meruňky. Pak můžete javorový sirup či jakékoli doslazování úplně vynechat. Při výběru sušeného ovoce si dejte pozor a vybírejte takové, které není nijak doslazované a chemicky upravované.

2 porce
Podzimní jáhelná kaše s jablky a pekanovými ořechy

Ingredience

Ingredience na kaši

  • 100 g jáhel

  • 500 ml mléka (rostlinného či živočišného)

  • špetka mořské soli

  • 1-2 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžička mleté vanilky

Ingredience na jablečný přeliv

  • 2 jablka

  • mletá skořice podle chuti

  • 1 - 2 lžičky šťávy z citrónu

  • trochu kůry z bio citrónu

  • 1/2 lžičky mleté vanilky

  • 4 lžíce javorového sirupu nebo medu

Ingredience na servírování

  • hrst orestovaných pekanových ořechů

  • 2 hoblinky másla

  • javorový sirup podle chuti

Podzimní jáhelná kaše s jablky a pekanovými ořechy

Postup

1.

Jáhly spařte horkou vodou a dejte je do hrnce s mlékem a ostatními ingrediencemi na kaši. Přiveďte k varu a jemně táhněte za občasného míchání, dokud nebudou příjemně rozvařené na konzistenci kaše. 

2.

Mezitím z jablek odstraňte jádřinec, slupku a nakrájejte je na menší kostičky. Dejte je do menšího hrnce spolu s ostatními ingrediencemi a trochou vody a jemně vařte dokud nebudou tak akorát měkká.

3.

Do mističek rozdělte kaši, přelijte vařenými jablky, přidejte hoblinku másla, orestované ořechy a můžete servírovat.

Newsletter