instagram @kitchenettehome

Jablečné muffiny

Jablečné muffiny

Jeden úplně čerstvý recept z tohoto víkendu a tentokrát ne tak úplně ode mě, ale od mojí malé velké Grétky, tu právě přistál pro vás. V poslední době jsem tyto jablečné muffiny dětem doma dělala, ale nikdy jsem neměla čas je pořádně nafotit s tou mojí demoliční četou (tím myslím hlavně kluky, Grétky malé brášky) a také si zapsat recept, protože je vždy všelijak modifikuju podle aktuálního stavu zásob atd... Ale tuto sobotu se vše podařilo a to jen a jen proto, že se ta malá holčička, tenkrát dvouletá Grétka, co stála u vzniku blogu držíc mě za zástěru rozhodla, že chce sama něco upéct. Tak jsem vzala kus papíru, napsala ji recept a nechala ji samotnou pracovat. Tedy první fázi, mít recept někde zaznamenaný, zařídila skvěle hned po snídani. Když byly upečené, už jsem vzala jen foťák a opravdu bez velkých příprav, stylingu a průtahu je spolu s ní vyfotila.
Musím říci, že mě to celé vlastně hodně dojalo. Prohlédla jsem si kategorii receptů muffiny a našla tam spoustu fotek, kdy byla tahle holčička opravdu malinká a tu a tam se na fotce mihly její ručičky, dělala mi pozadí a nebo hlavního pomocníka či ochutnávače. Uvědomila jsem si, jak moc jsme obě s blogem provázané a jak velkou součástí našich životů je. :-)

No a teď k receptu. :-)
Všechna těsta, kam se přidává nějaké ovoce či zelenina, jsou skvělá v tom, že jsou pěkně vláčná a šťavnatá, což já osobně mám moc ráda. Takové muffiny jsou moc dobré i druhý či třetí den. Zároveň se k nim skvěle hodí drobenka, která dodá extra chuť, vůni a křupavost. Tyto muffiny vás dokonce i moc příjemně prohřejí, když nevynecháte sušený mletý zázvor a skořici. Jediné, na co je třeba si dát pozor je ten fakt, že díky vláčné náplni je třeba těsto péci o něco déle, aby nezůstalo uvnitř nedopečené. To je častý problém, na který můžete narazit při pečení mrkvové, jablečné bábovky, banánového chlebu, ... U muffinů to až tak úplně nehrozí díky velikosti košíčků, ale i tak je dobré počítat s o něco delší dobou pečení. Recept jsem zařadila i do kategorie bezlepkové, proto v ingrediencích uvádím čím a jak nahradit pro tuto variantu. Také jsem zachovala míru US cup i gram, aby se případně doma lépe peklo vašim malým pekařům, protože dětem se lépe vaří s odměrkou a lžičkou.

15 minut - 12 porcí
Jablečné muffiny

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 2,5 hrnku / 320 g celozrnné pšeničné mouky

  • (můžete nahradit bezlepkově, 2:1 rýžová mouka : pohanková mouka)

  • 1/2 hrnku (US cup)/ 160 g javorového sirupu

  • (můžete nahradit 3/4 hrnkem třtinového cukru)

  • 2 lžičky kypřícího prášku

  • 1/2 lžička sody na pečení

  • 1 lžička mleté skořice

  • 1/2 lžičky mořské soli

  • 400 g kefíru

  • 120 g másla

  • 2 velká šťastná vejce

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky

    Koupit
  • 3 střední jablka (oloupaná, zbavená jádřinců, pokrájená na kostičky)

Ingredience na drobenku

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžička mleté skořice

  • 1 lžička mletého zázvoru

  • špetka soli

  • 4 lžíce celozrnné mouky (nahraďte pro bezlepkovou verzi rýžovou moukou)

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce dýňových semínek, slunečnicových, lískových ořechů, chia semínek, ...

Jablečné muffiny

Postup

1.

Předehřejte troubu na 200°C spodní i dolní ohřev.
Formu na muffiny vymažte nebo vyplňte papírovými formičkami. Toto množství těsta odpovídá 12 vysokým košíčkům na muffiny, jako jsou na fotkách. Pokud máte košíčky pouze nízké, těsta bude na 18 nižších muffinů. Připravte si posypku smícháním všech ingrediencí a zatím ji odložte do lednice nebo i mrazáku.

2.

Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu na pečení a sůl.
V malé míse smíchejte kefír, rozpuštěné máslo, vajíčka, javorový sirup a vanilkový extrakt do hladkého krému.

3.

Lehce a hlavně krátce vmíchejte smetanový krém do moučné směsi, tak aby se vše propojilo, ale nepřemíchejte! Jemně vpracujte jablka a rovnou plňte do formiček.
Posypte povrch těsta drobenkou, to dodá muffinům křupavou voňavou a lehce pikantní krustičku.
Pečte 25-30 minut dozlata nebo otestujte špejlí… Díky jablku je těsto hodně vlhké, tak dejte pozor, aby nebyly uvnitř nedopečené. Nechte lehce vychladnout ve formě a pak na roštu. 

Jablečné muffiny
Jablečné muffiny
Jablečné muffiny
Newsletter