Připravila jsem pro vás už minulý rok takový fritátový manuál u kterého je i recept na Jarní fritátu I.. Tak po jeho přečtení doporučuji neváhat a pustit se do experimentů. Tady na blogu najdete ještě jednu Fritatu, konkrétně Fritáta s cuketou a pecorínem, kterou jsem vařila a nafotila v létě na naší cestě obytňákem po Toskánsku. U tohoto receptu najdete strašně moc fotek z této naší cesty a na chvilku mě to úplně přeneslo do červnového Toskánska a také do toho času, kdy Grétka byla ještě školkáček a Ruben měl sotva 2 roky. :-) Ale hlavní poselství asi je, že fritátu zvládnete vyšvihnout i v polních podmínkách a spíše než vás omezovat by vám měla otevírat nekonečné možnosti.
Jarní fritáta II.
17. dubna 2018
Jak se jednou naučíte připravit skvělou fritátu, budete se k ní často vracet. Je to ideální snídaňové jídlo. Také se hodí na výlet nebo třeba na grilovačku. Stačí otevřít lednici a být kreativní v závislosti na sezóně a taky samozřejmě jejím obsahu. Dříve jsem připravovala fritáty, které se skládali z mnohem více ingrediencí, ale v poslední době inklinuji spíše k jednoduchosti. Tak vyzkoušejte jarní cibulku s hráškem. :-)
Ingredience
-
3 šťastná vejce
-
130 ml sladké smetany
-
100 g parmezánu
-
1 lžička másla
-
6 jarních cibulek
-
hrst hrášku (110 g )
-
špetka soli
-
špetka pepře
-
hrst čerstvé plocholisté petržele
Postup
Rozehřejte troubu na 175 °C. Litinovou pánev vymažte kouskem másla.
Ve střední míse smíchejte vajíčka, smetanu, nastrouhaný parmezán, špetku soli a pepře. (Na sůl pozor, protože i parmezán je slaný, tak abyste nepřesolili.) Cibulky omyjte, očistěte, zbavte zelených listů a pokrájejte na kolečka. Přidejte je k vaječné směsi spolu s hráškem a částí petrželky. Lehce vše promíchejte a přesuňte do pánve.
V troubě pečte přibližně 17 - 20 minut, v závislosti na tom, jak silnou vrstvu máte nebo jak širokou pánev máte. V principu by hotová fritáta měla mít lehce zlaté a křupavé okraje, ale střed by měl zůstat stále ještě měkký, trochu jako pudink, může se i podobně třepat.
Hotovou fritátu ještě můžete posypat bylinkami a servírovat.